Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nu skal der forskes i romaer

Dansk forsker skal være med til at granske roma-spørgsmål.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De stjæler, lyver og er ikke til at stole på. Sådan lyder fordommene om romaer. Men vi ved meget lidt om romaer, og det står i vejen for integration, siger forsker.

Romaer har ikke et hjemland eller en religion - og deres sprog, romani, tales med mange forskellige dialekter, fordi de er spredt over hele Europa.

Men de har en fælles erfaring, der handler om diskrimination. En forskergruppe vil nu undersøge romaers opfattelse af identitet, herunder politikere og aktivisters forsøg på at skabe en ny og mere positiv roma-identitet.

Kun én forsker

Peter Bakker, lektor ved Aarhus Universitet, påbegynder dette efterår et samarbejde med andre forskere fra universiteter i England og Østrig om romaers identitet.

»Jeg er, så vidt jeg ved, den eneste i Danmark, der på universitetsniveau forsker i romaernes kultur og sprog,« siger Peter Bakker, lingvist og lektor ved Aarhus Universitet, der skal stå for den danske del af forskningsprojektet, til Videnskab.dk

DOKUMENTATIONLæs mere om undersøgelsen på videnskab.dk (eksternt link)

Han mener, den danske forskning mangler, fordi romaerne ikke anerkendes som en minoritet, og fordi vi ikke har statistik på romaerne.

Peter Bakker håber, at mere viden om romaernes identitet og især det fælles sprog romani, som langt de fleste romaer taler, vil føre til en bedre integration.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden