Gåden bag frygtet medicin omsider løst

Nu ved lægerne, hvorfor det forbudte lægemiddel thalidomid invaliderede tusindvis af børn. Det åbner for helt nye perspektiver.

Viden og tech

Et 50 år gammelt mysterium er løst.

Sådan præsenterer en skotsk forsker sin videnskabelige artikel om lægemidlet thalidomid, der i dag publiceres i tidsskriftet Bio-Essay.

INDBLIK Læs artikel om thalidomid ( eksternt link til Bio-Essay - på engelsk).

»At vi nu forstår mekanismen, løser et 50 år gammelt mysterium. Det besvarer de spørgsmål, som videnskabsmænd har stillet, siden de første tilfælde viste sig i 1958«, siger dr. Neil Vargesson fra universitetet i Aberdeen.

Opdagelsen af hvorledes thalidomid helt nøjagtigt angreb og ødelagde dannelsen af nye blodkar har ganske rigtigt løst et medicinsk mysterium.

Men det er en ringe trøst for ofrene for den gigantiske tragedie, der fulgte i kølvandet på lægemidlets introduktion i 1957.

Den største medicinske katastrofe
Thalidomid blev lanceret som et nyt og sikkert middel, der både kunne virke beroligende og forebygge morgenkvalme hos gravide tidligt i svangerskabet. Producent var det tyske medicinalfirma Chemie-Grünenthal.

Men allerede i 1958 begyndte de første, frygtelige konsekvenser af midlet at vise sig: Børn blev født med deforme lemmer, såsom armstumper.

Inden thalidomid blev totalt forbudt i 1962, var mindst 10.000 børn i 46 lande kommet til verden med alvorlige, medfødte misdannelser af flere forskellige slags. Historiens største medicinske katastrofe var en kendsgerning.

Også Danmark havde sine ofre. Hele landet fulgte eksempelvis med i den landskendte popsanger Birthe Wilkes tragedie, da hendes søn blev født med alvorligt misdannede arme.

Nye perspektiver
Siden har videnskaben henad vejen fundet ud af, at thalidomid - anvendt på den rette facon - kan udnyttes til behandling af blandt andet kræft. Og efter man har opdaget selve mekanismen bag de katastrofale bivirkninger, har der faktisk åbnet sig nye perspektiver, siger dr. Neil Vargesson:

»Muligheden af at producere analoge udgaver af midlet til brug for behandling af specifikke lidelser - uden de ødelæggende bivirkninger - er nu meget stor«, siger Vargesson.

Det er ikke Neil Vargesson selv, der har løst mysteriet bag thalidomidkatastrofen. Den opdagelse blev gjort af andre for nylig.

Men i sin artikel i Bio-Essay opridser Vargesson perspektiverne og konsekvenserne af opdagelsen. Han konkluderer, at det forhadte og forkætrede lægemiddel, der har tusindvis af tragedier bag sig, rummer mulighed for at udvikle nye og spændende lægemidler.

Bruges mod flere sygdomme
Vargesson peger samtidig på, at thalidomid allerede nu bruges i behandlingen af en række sygdomme.

»Thalidomid har i de senere år oplevet en renaissance. Det bruges nu med succes - under strikse retningslinjer - til at behandle spedalskhed og kræft i de hvide blodlegemer«, siger Neil Vargesson.

LÆS ARTIKEL

»Thalidomid bruges også til at behandle andre sygdomme, lige fra Crohns sygdom (tarmlidelse, red.) til aids og visse kræftformer«, skriver Neil Vargesson i sin artikel.

Der fødes stadig thalidomidofre

Men Vargesson understreger, at thalidomid stadig er et hyperfarligt lægemiddel, hvis det ikke bruges med omtanke. Det vidner flere tragedier i Afrika og Sydamerika om.

I flere lande, hvor thalidomid er den foretrukne behandling mod spedalskhed, fødes der stadigvæk børn med misdannede lemmer som følge af thalidomid. Simpelthen fordi midlet anvendes forkert og uden behørig kontrol.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce