Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

LYST. Kvinders seksuelle lyst kan have forbindelse med deres niveau af testosteron, tyder ny under søgelse på. Men lysten kan også være lav af mange andre grunde såsom depression, stress, manglende selvværd eller parforholds problemer. Arkivfoto: Niels Christensen

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mandligt kønshormon kan give kvinder lyst til sex

Kvinder, der har lave niveauer af kønshormonet testosteron, har mindre lyst til sex, tyder nyt dansk studie på.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lige siden medicinalgiganten Pfizer lancerede Viagra til mænd, har ønsket om at udvikle en lystfremmer til kvinder angiveligt huseret i industrien. 10 procent af danske kvinder i alderen 16-44 år og 20 procent i alderen 45-66 år oplever sjældent eller aldrig lyst til sex, og endnu har man ikke kunne opfinde en magisk pille, der kunne give kvinderne lyst til sex. Men en ny dansk undersøgelse giver et fingerpeg om problemet:

»Vi viser en statistisk sammenhæng mellem niveauet af testosteron i blodet og sexlyst, hvilket kan være en indikator på, at nogle kvinders manglende lyst skyldes lave niveauer af testosteron«, siger Sarah Wåhlin-Jacobsen, der er ph.d.studerende og læge på Sexologisk Klinik, Psykiatrisk Center København.

Kan måske forklare manglende lyst

Sarah Wåhlin-Jacobsen har siden 2010 analyseret blodprøver og fortolket udfyldte spørgeskemaer omkring sexlyst hos 560 danske kvinder. Formålet er at undersøge sammenhængen mellem kvindernes lyst og deres niveau af forskellige hormoner, og de første resultater på baggrund af undersøgelserne er nu publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Sexual Medicine.

»Det er ikke vores mål at finde et lægemiddel mod manglende lyst, men med studiet kommer vi tættere et svar på, hvorfor nogle kvinder oplever mangel på lyst. I hverdagen møder vi mange kvinder på Sexologisk Klinik, der beskriver, at de har tabt evnen til at føle lyst. Det vil vi gerne være bedre rustet til at finde løsninger på,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Studierne tyder på, at nogle kvinder kan have gavn af testosteron, forklarer forskeren.

En dansk gynækolog har netop udskrevet testosteron som medicinsk behandling mod manglende sexlyst til kvinder i mere end fem år. I gennemsnit udskriver hun recepter til tre kvinder om måneden.

»Den typiske profil er, at kvinderne er ulykkelige, fordi de elsker deres mænd, men de nyder ikke at være sammen med dem seksuelt efter mange år, hvor de ellers har haft et godt sexliv. Mit indtryk er, at de kvinder har gavn af testosteronbehandlingen«, siger Christine Felding, Gynækologisk Klinik Rungsted, der også har modtaget positiv feedback fra flere patienter.

Da der ikke findes et produkt, som er udviklet til kvinder, bruger gynækologen en mindre, udregnet dosis af et produkt udviklet til mænd. Produktet er en gel, kvinden kan smøre på et sted på kroppen en gang om ugen, og på den måde optage testosteron i kroppen.

Langtidseffekter er ukendte

Der er ikke sikre tal på, hvor mange kvinder der får testosteron mod manglende lyst i Danmark, men eksperterne vurderer, at det er relativt få. Både i Australien og USA er det mere udbredt, selv om forskningen ikke har kortlagt langtidseffekterne.

Langtidseffekterne kan være en dybere stemme, skægvækst og akne, men det er også muligt, at der kan være risiko for kardiovaskulære sygdomme som blodpropper, forklarer Jens Ersbøll, overlæge og medansvarlig for godkendelse af lægemidler hos Sundhedsstyrelsen.

Han var involveret i godkendelsen af testosteronplasteret Intrinsa (2006), som var rettet til kvinder, der havde fået fjernet æggestokkene, hvor kvinder især producerer testosteron. Inden ansøgning om adgang til det danske marked, blev plasteret afprøvet i 12 måneder, og af indlægssedlen fremgår det også, at langtidseffekterne ikke er kendte.

I 2012 trak firmaet Warner Chillcott, der på det tidspunkt stod bag Intrinsa, plasteret ud af det danske marked.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det skyldtes, at produktet ikke fik kommerciel succes. Produktet rettede sig da også kun mod en mindre målgruppe af opererede kvinder – ikke kvinder med manglende lyst generelt«, forklarer Jens Ersbøll.

Kvinder lever med risici

Selv om sammenhængen mellem kvinders lyst og testosteron ikke har været cementeret i forskningen, har hormonet været anvendt i behandling tidligere.

Da Jens Ersbøll var ung læge var det »ikke ukendt i lægekredse, at kvinder med dybe stemmer og grove træk var under behandling med testosteron«.

Med studiet kommer vi tættere et svar på, hvorfor nogle kvinder oplever mangel på lyst.

Men det var inden, lægevidenskaben for alvor fik øjnene op for, at der kan være risiko ved hormonbehandling. I 2003 kom et stort studie af effekterne ved behandling med kønshormonet østrogen, som gav genlyd i behandlingsverdenen, hvor man brugte østrogen til at behandle symptomer hos kvinder i overgangsalderen. Christine Felding beskriver studiet som skelsættende for gynækologer.

»De fleste gynækologer kan huske, hvor de befandt sig på den dag«, fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv var hun på vej hjem fra Frankrig i et fly, da hun i avisen læste nyheden om, at behandling med østrogen kan være kræftfremkaldende.

»Generelt resulterede det i, at vi i en overgang ikke længere behandlede kvinder i overgangsalderen med østrogen i større skala«, fortæller hun.

Et studie omkring langtidseffekter af testosteron findes ikke i dag. Men gynækolog Christine Felding mener, at kvinderne har ret til at træffe det informerede valg selv. »Mange kvinder vil gå langt for at få et godt sexliv – de vil gerne leve med, at der måske er nogle risici langsigtet«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden