Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: PEDERSEN RUNE
Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere: Mindfulness virker lige så godt som antidepressiver

Lancet-undersøgelse: Alvorligt depressive i gruppeterapi kan droppe medicinen.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Opmærksomhed på ikke at lade sig rive med af negative tanker og følelser fra øjeblik til øjeblik og øvelser i ikke at dømme sine egne tanker er nogle af ideerne bag mindfulness.

Som behandlingsform virker den form for terapi tilsyneladende lige så godt som antidepressiva. Det viser en ny britisk undersøgelse.

Forskerne gav 212 depressive patienter behandling med mindfulnessterapi i to år, mens en kontrolgruppe på 212 patienter fortsatte i et medicinsk tilbud i samme periode.

Tilbagefald af depression skete i begge grupper i samme størrelsesorden. 44 procent i gruppen, der blev behandlet med meditationsbaseret terapi, og 47 procent af patienterne i det medicinske tilbud oplevede tilbagefald.

LÆS ARTIKEL

»Undersøgelsen viser også, at det ikke er dyrere at behandle med mindfulness end med medicin«, siger Sarah Byford, der er professor i sundhedsøkonomi ved Kings College, London, og blandt andet har stået for undersøgelserne af omkostningerne ved de to forskellige behandlingsmetoder i Lancet-undersøgelsen.

Forskeren fortæller, at resultatet er blevet mødt med stor interesse i England, og i Danmark er en kollega begejstret.

»Undersøgelsen er det første, store sammenlignende studie af mindfulness og antidepressiva, og resultaterne er overbevisende«, siger Lone Fjorback, der er overlæge i psykiatri og seniorforsker ved Aarhus Universitetshospital. Hun er selv uddannet instruktør i mindfulness og mener ikke, at den meditationsbaserede terapiform bliver anvendt tidligt nok på patienter i det danske sundhedssystem.

»Jeg har oplevet patienter, der har taget mange kilo på som bivirkning ved behandling med psykofarmaka. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi kan tilbyde alternativer til den medicinske behandling, som ikke alle patienter trives med«, siger hun.

Den britiske forsker deler den opfattelse: »Vi ved, at der er en patientgruppe, som trives dårligt med antidepressiva, og som skriger på alternativer. Mindfulness er ikke særlig udbredt i den psykiatriske behandling i England, men min oplevelse er, at der er en stor patientinteresse«, siger Sarah Byford.

Billig behandling

Forskerne bag undersøgelsen har rekrutteret patienter fra 95 institutioner i det sydvestlige England. Det var et kriterium, at patienterne havde haft tre eller flere depressioner, da man ville undersøge effekten på alvorligt depressive.

I gruppen af mindfulness-behandlede fik patienterne tilbud om at blive udfaset af medicinsk behandling, men det var frivilligt. Det betød, at 70 procent stoppede med den medicinske behandling, 17 procent reducerede deres dosis, og 13 procent fortsatte med samme dosis samtidig med terapien.

»Patienternes egne ønsker var i hovedsædet. På grund af den høje udfasningsprocent vurderer vi, at resultaterne viser en signifikant effekt af behandlingerne«, siger Sarah Byford.

Lone Fjorback ser studiet som en del af en tendens mod blåstempling af alternativer til medicinsk behandling.

»Det er nyt, at de store videnskabelige tidsskrifter publicerer undersøgelser omkring alternative metoder som mindfulness«, siger hun.

Lone Fjorback har netop bidraget til et lignende studie, som blev publiceret i Journal of Psychosomatic Research. Her så forskerne på effekten af behandlingen på mennesker med kroniske stresslidelser, og de konkluderede, at 20 procent færre var på førtidspension et år efter endt behandling. De undersøgte også omkostningerne forbundet med mindfulness-tilbuddet:

»En væsentlig pointe er, at behandlingen ikke er dyrere for systemet, blandt andet fordi mindfulness er gruppeterapi«, forklarer Lone Fjorback.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden