Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN

Nyfødt. Børn bliver født med et immunforsvar i forskellige grader af alarmberedskab alt efter årstiderne, viser ny undersøgelse.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årstiderne påvirker dit ufødte barns immunforsvar

Der er stor forskel på nyfødte babyers immunforsvar alt efter, om de er født på en sommerdag eller en efterårsdag, viser ny dansk forskning.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man har længe haft en teori om, at babyer bliver født med et jomfrueligt og umodent immunforsvar. Fordi de i 9 måneder har levet en beskyttet tilværelse i mors mave. Den teori bliver nu udfordret af et dansk forskerhold, som har opdaget, at babyernes immunforsvar allerede udfordres under fostertilstanden af det den gravide mor eksponeres for, og reaktionen er meget afhængig af årstiderne.

Undersøgelsen viser, at hvis babyen bliver født på en efterårs- eller en vinterdag har immunforsvaret været oppe at kæmpe med de mikroorganismer, svampe og virus, som har fået adgang til morens krop i de kolde måneder. Omvendt, om sommeren, hvor eksempelvis influenzaepidemier hører til sjældenhederne, slapper immunforsvaret af hos det kommende menneskebarn.

»Vi har fundet ud af, at aktiviteten hos nyfødte børns immunforsvar afhænger af, hvornår på året, de bliver født. Hos et efterårs- og vinterbarn har immunforsvaret været meget aktivt, mens det hos et sommerbarn har taget en slapper. Det udfordrer tanken om, at børns immunforsvar ikke bliver udfordret i fostertilstanden og først modnes, når de kommer til verden«, siger lektor og ph.d. Susanne Brix Pedersen fra DTU, som har deltaget i den aktuelle undersøgelse i tæt samarbejde med Dansk Børneastma Center i Gentofte.

Navlestrengsblod sladrer

Forskerne er kommet frem til resultaterne ved dels at tage blodprøver fra navlestrengsblod fra 84 nyfødte danske børn og dels at pode næseslimhinden hos 620 babyer, som var tredive dage gamle. Fra blodprøverne har de analyseret identiteten, aktiviteten og antallet af de hvide blodlegemer, som udgør de nyfødtes immunforsvar og sammenholdt resultaterne med babyernes fødselsdag

Hvis kærestepar, der beslutter sig for at få et barn, begyndte at time tidspunktet for fødslen, ville fødestuerne få et problem i sommermånederne.

»Blodprøverne kunne afsløre, at der var et større antal og en større aktivitet i immuncellerne hos børn, der var født om efteråret og om vinteren – med den allerstørste aktivitet om vinteren – mens immunforsvaret i overvejende grad tog en slapper i sommermånederne«, siger Susanne Brix Pedersen.

Den ny viden kan måske blive en vigtig brik til at kunne forklare, hvorfor børn, der er født om foråret har en større risiko for at udvikle autoimmune sygdomme som for eksempel multipel sclerose, leddegigt og kronisk tarmbetændelse senere i livet og hvorfor børn, der er født om efteråret har en større risiko for at udvikle astma og allergi.

»Disse sygdomme er kendetegnet ved, at immunforsvaret overreagerer på noget, som er ganske ufarligt. Som for eksempel et ufarligt pollen eller kroppen selv. Det er interessant, at vi for eksempel har observeret, at de immunceller, som man ved, er forbundet med allergireaktioner, bliver aktiveret allerede i fostertilstanden hos børn, der er født om efteråret. Måske er det forklaringen på, at efterårsbørn har en større risiko for at udvikle allergi senere i livet. Det vil vi nu undersøge nærmere for at se, om der kunne være en sammenhæng«, siger Susanne Brix Pedersen.

Sommerbørn med afslappet immunforsvar

Undersøgelsen viser også, at hvis man vil have et barn, hvor immunforsvaret ikke allerede har været på overarbejde, så skal man sørge for at få et sommerbarn.

»Vi har som de første i verden lavet en grundig undersøgelse af immunforsvaret hos det ufødte barn og opdaget, at det bliver påvirket af de årstidsmæssige udsving i eksponeringer, som den gravide mor bliver udsat for, og at påvirkningen er størst, når børnene bliver født i efterårs- og vintermånederne. Vi har kun kradset i overfladen af dette fænomen, og det er for tidligt at komme med gode råd og anbefalinger. Hvis kærestepar, der beslutter sig for at få et barn, begyndte at time tidspunktet for fødslen, ville fødestuerne også få et problem i sommermånederne«, siger Susanne Brix Pedersen.

Den aktuelle undersøgelse er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Allergy and Clinical Immunology.

DOKUMENTATIONSeason of birth shapes neonatal immune function

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden