Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP
Foto: AP

Udseende. Forskerene undrede sig over, at mange betragter en skuespiller som Johnny Depp, der ikke har specielt maskuline træk, som tiltrækkende.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Feminine mandeansigter er attraktive - men ikke på en date

Skuespillere som Leonardo DiCaprio og Johnny Depp gjorde forskere nysgerrige efter, om mandeansigter med feminine træk tiltrækker os særligt.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan afgør vi, om et ansigt er attraktivt? Det har forskere i psykologi undersøgt med to forsøg.

De amerikanske forskere kastede sig ud i opgaven, fordi der findes en række teorier om, hvilke ansigter der bliver betragtet som mest tiltrækkende.

Undersøgelser har eksempelvis antydet, at kvinder foretrækker mænd med maskuline træk i de fertile perioder i kvinders cyklus. Ifølge den teori er et mandeansigt med for eksempel brede kæber attraktivt.

Men hvorfor har mange af de populære mandlige skuespillere, som mange betragter som attraktive, ikke de klassisk maskuline ansigtstræk?

Det spørgsmål satte psykologerne i gang med en undersøgelse, der nu er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Plos One.

»De satte sig for at undersøge, om der kunne være flere nuancer – om individer med kønsblandede træk måske i nogle sammenhænge bliver opfattet mere positivt, og så fik de et ganske overraskende resultat«, siger Julia Robotham, der er neuropsykolog og forsker i ansigtsgenkendelse ved Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ

»Forsøgene viste, at flest deltagere ratede de feminine ansigter som mest tiltrækkende«, siger Julia Robotham.

Men de amerikanske forskere fandt ud af mere end det. Det viste sig at være helt afgørende for vurderingen, hvad der gik forud for, at deltagerne i forsøget skulle afgøre om et ansigt er attraktivt, og i hvilken sammenhæng vurderingen skete.

Vores hjerner har fordomme om køn

For at finde svar på spørgsmålet lagde forskerne billeder af 110 ansigter med en forskellig koncentration af typisk kvindelige eller mandlige træk på en række computere.

De delte 80 amerikanske studerende i to grupper, og bad den ene gruppe om både at registrere om ansigtet tilhørte en mand eller en kvinde, og dernæst rate ansigtet på, hvor attraktivt, de syntes, at det var.

Den anden gruppe i forsøget skulle kun angive, hvor attraktivt ansigtet var. Psykologerne efterprøvede derefter deres resultater i et nyt forsøg med 112 deltagere, som skulle sandsynliggøre, at konteksten omkring forsøgene ikke påvirkede forsøgets udkomme.

Resultaterne viste, at androgyne ansigter kun bliver set som mindre attraktive, hvis der er fokus på køn, inden deltagerne bliver bedt om at vurdere, hvor attraktiv en person er.

»Så ifølge forsøget syntes deltagerne, at feminine ansigter er mest tiltrækkende – hvis bare ikke de skal bruge resurser på at vurdere, hvilket køn der er tale om«, forklarer neuropsykolog Julia Robotham.

Hjernen elsker kasser

Hvis det var besværligt at vurdere en persons køn, så syntes forsøgsdeltagerne, at ansigtet var mindre attraktivt – ganske enkelt fordi identifikationen af køn bliver dyrere for hjernen, mener forskerne bag resultatet.

»Forklaringen er, at vores hjerner er vilde med at inddele verden i afgrænsede kasser. Hvis et mandeansigt ser feminint ud, eller hvis et kvindeansigt ser maskulint ud, så er det ekstra resursekrævende for hjernen at bestemme kønnet«, forklarer Julia Robotham.

LÆS OGSÅ

»Det vil sige, at hvis du eksempelvis er heteroseksuel og er på date, hvor køn er vigtigt, så kan det være, at du ville vurdere et androgynt ansigt mere negativt, end hvis du var til et forretningsmøde, hvor personens køn er irrelevant«.

Julia Robotham roser forskerne bag studiet for ikke at inddele forsøgsdeltagerne i adskilte grupper af mænd og kvinder. Hun synes til gengæld, at det er for todimensionelt tænkt, at de har valgt at bruge fotos til undersøgelsen.

»Når man møder et menneske, og overvejer om det er attraktivt, så er der jo øjenkontakt, smil eller anden mimik. Det har de fuldstændig set bort fra i den her undersøgelse«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden