Forskning. Helmuth Nyborg frikendes for anklager om videnskabelig uredelighed.
Foto: RASMUS BAANER (arkiv)

Forskning. Helmuth Nyborg frikendes for anklager om videnskabelig uredelighed.

Viden og tech

Vestre Landsret blåstempler Helmuth Nyborgs forskning

Kontroversiel psykolog vinder central del af sag om videnskabelig uredelighed.

Viden og tech

Den 79-årige psykolog og professor emeritus Helmuth Nyborg fik ved domsafsigelse ved Vestre Landsret i dag medhold i en central del af sagen om videnskabelige uredelighed.

Det betyder, at han ikke er kendt videnskabelige uredelig for den artikel, han i 2011 fik publiceret i tidsskriftet 'Personality and Individual Differences'.

Stridspunktet er artiklen 'The Decay of Western Civilization: Double Relaxed Darwinian Selection'.

I artiklen har Nyborg fremskrevet udviklingen i den etniske sammensætning af Danmarks befolkning og i befolkningens gennemsnitlige intelligens.

På baggrund af udregninger foretaget af økonomen Jørn Ebbe Vig skriver Nyborg i artiklen, at 60 procent af den danske befolkning i 2072 vil være efterkommere af indvandrere, og at det vil ændre danskernes gennemsnits IQ fra 98 til 93. Jørn Ebbe Vig fremgik ikke som medforfatter på den oprindelige artikel.

Anklaget for propaganda

Det fik tre forskere fra Aarhus Universitet til at indklage Nyborg for UVVU(Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed). De mente, at Jørn Ebbe Vig var skjult medforfatter, og at hans udregninger var propaganda. Indklagerne skrev dengang:

»Sammenfattende må det fastslås, at det for dansk forsknings troværdighed er helt ødelæggende, hvis ikke der skrides ind over for forskere, der assisterer politiske organisationer med at hvidvaske deres propagandamateriale«.

Men retten har nu fastslået, der ikke var tale om, at Helmuth Nyborg forsætligt skjulte Jørn Ebbe Vigs medvirken og heller ikke, at han vildledte, fordi han lavede en mangelfuld reference til tal fra FN i den oprindelige artikel.

Dommen betyder, at UVVU skal betale sagens omkostninger på godt 200.000 kr. og desuden anerkende, at Nyborg ikke har begået videnskabelig uredelighed.

«UVVU vil nu nærlæse dommen og tage stilling til, om der er anledning til at indbringe dommen for Højesteret», skriver formanden for UVVU, landsdommer Anne Thalbitzer, i en mail.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce