Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Scanning. Hundene får målt deres hjerneaktivitet for at finde ud af om de kan kende forskel på ord og toneleje. Foto: Enik Kubinyi

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Menneskets bedste ven' forstår både, hvad vi siger til den, og hvordan vi siger det

Ny forskning viser, at hunde kan skelne mellem ord og toneleje.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Er du en god lille hund?«

Sådan har flere sikkert prøvet at spørge deres logrende, firbenede ven.

Men hvor meget forstår hunde egentlig af det, vi siger til dem?

Langt mere end du tror.

Vores resultater viser at hunde bruger nogle af de samme hjernemekanismer som mennesker

Ifølge et nyt forskningsprojekt, som netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science, kan menneskets bedste ven forstå og skelne mellem flere forskellige ord.

»Både hvad vi siger, og hvordan vi siger det, har betydning for hunde«, siger dr. Attila Andics, der studerer sprog og adfærd hos hunde og mennesker på Eotvos Lorand Universitetet i Budapest til avisen New York Times.

Sammen med en gruppe forskere har hun studeret, hvordan hunde reagerer på forskellige ord sagt på forskellige måder, og noget tyder på, at man skal være mere påpasselig med, hvad man siger til sin hund.

Ligesom menneskets hjerne

Eksperimentet i sig selv er lidt af en bedrift. Det lykkedes det ungarske team af forskere at få trænet 13 forskellige hunde til frivilligt at lade sig scanne i en MRI-scanner. På den måde kunne forskerne måle på hundenes hjerneaktivitet, imens de talte til dem.

I den menneskelige hjerne er det den venstre hjernehalvdel, som skaber mening ud af ord, mens den højre hjernehalvdel registrerer tonelejet af ordene.

Igennem scanningen af de 13 hunde kunne forskerne konkludere, at hundens hjerne fungerer på samme måde.

»Vores resultater viser, at hunde bruger nogle af de samme hjernemekanismer som mennesker«, siger Attla Andics til Independent.

Kan skelne mellem 'godt gået' og 'alligevel'

Ved at sige ting som: 'dygtig hund' eller 'godt gået' med et rosende toneleje for derefter at sige det samme på en neutral måde, kunne forskerne registrere, at hundenes venstre hjernehalvdel i begge tilfælde blev aktiveret, når de hørte ord, de kunne genkende.

Men når ord og intonering hang sammen, blev hundenes belønningscentre i hjernen aktiveret. Samme belønningscentre som også bliver aktiveret, når en hund bliver klappet, parrer sig eller spiser mad.

»Det viser, at ros kan fungere lige så godt som en godbid, men at det virker bedst, når både intonationen og ordene hænger sammen«, siger Attla Andics.

Når forskerne derimod brugte ord som 'alligevel' eller 'dog', reagerede hundenes venstre hjernehalvdel slet ikke, og det var kun, når ordene blev sagt i et rosende tonefald, at der var aktivitet i den højre hjernehalvdel.

»Så hunde kan ikke blot skelne imellem, hvad vi siger, og hvordan vi siger det, men de kan også kombinere de to og forstå, hvad disse ord virkelig betyder«, siger hun.

Forsøget har hjulpet forskerne med at komme et skridt tættere på at forstå, hvordan vores firbenede venner fortolker menneskers kommunikation.

Derudover viser forskernes resultater også at evnen til at forstå mening og følelser i forskellige dele af hjernen og forbinde de to, ikke er noget som er unikt for mennesker. Denne evne var allerede udviklet blandt andre dyr, længe før vi begyndte at snakke med hinanden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden