Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsvar. Milena Penkowa mener, at Københavns Universitet har været sene til at give hende vigtige oplysninger om indholdet i den 400 liters kummefryser, der stod ti meter fra Penkowas kontor.
Foto: Finn FRANDSEN (arkiv)

Forsvar. Milena Penkowa mener, at Københavns Universitet har været sene til at give hende vigtige oplysninger om indholdet i den 400 liters kummefryser, der stod ti meter fra Penkowas kontor.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Penkowa-sagen: Strid om en kummefryser og sidste omgang for rotterne

Striden om fusk med forskning i rotter ventes afsluttet ved Østre Landsret torsdag.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Milena Penkowa virker fattet, og hun er klædt afdæmpet i en sort t-shirt med påskriften ’Hjerneeksperten’, mens hun er i lavmælt samtale med sin advokat Kåre Pihlman under stuk og guldbemalede figurer i Østre Landsret i København.

Væv fra rotters hjerner er omdrejningspunktet i den spektakulære sag om forskerfusk. I byretten sidste år blev Milena Penkowa dømt for at have forfalsket dokumenter i forbindelse med en række rotteforsøg. Dommen lød på 9 måneders betinget fængsel. Nu har hun anket sagen til landsretten, der skal tage stilling til, om Milena Penkowa pyntede på sit forskningsresultat og forfalskede fem dokumenter, så det ser ud, som om hun lavede forsøg med rotter i Spanien.

Penkowas rotteforsøg lå til grund for en videnskabelig artikel, som i dag er påtegnet en advarsel hos tidsskriftet Glia. I artiklen viste Penkowa en positiv effekt af et stof kaldet metallothionein på rotter, der kunstigt var blevet påført en form for sklerose. Det var Penkowas teori, at stoffet kunne bruges til at udvikle en behandling mod sklerose.

Rottedokumenterne

De fem dokumenter, der skulle dokumentere rotteforsøgene i Spanien, sendte Milena Penkowa til Københavns Universitet i 2003. Disse bliver i dag kaldt for falske af anklagemyndigheden.

Dokumenterne er en kontrakt med det spanske firma RRRC (Rats Research and Ressource Center). Weekendavisen skrev i 2011, at dokumenterne måtte være falske, fordi firmaet ikke eksisterede på det tidspunkt, hvor Penkowa tegnede sin kontrakt, og at det i øvrigt var et amerikansk firma og ikke et spansk firma, hvis logo var anvendt. Det førte til, at Københavns Universitet meldte Milena Penkowa til politiet.

Både i byretten og nu i landsretten vidnede en tekniker fra Nationalt IT-efterforskningscenter. Han forklarede, at hans undersøgelser viser, at dokumenterne er en viderebearbejdning af en kontrakt, der ikke har noget at gøre med rotteforsøg. Teknikeren oplyste, at han kunne se, at viderebearbejdningen havde taget 88 minutter, og at kontrakten er oprettet på Penkowas computer i 2003.

Prøver i en kummefryser

I landsretten har sagen i høj grad omhandlet indholdet af en bestemt kummefryser med prøver fra Penkowas arbejde og med hendes navn på. Under flere vidneudsagn i sagen er Penkowas ansigtsudtryk ikke til at aflæse, og hun konfererer lavmælt med forsvarsadvokaten Kåre Pihlman, men under sin afhøring tirsdag slår hun et par gange hånden mod bordpladen for at understrege sine ord, da forsvareren beder hende om at forholde sig til kummefryseren.

Milena Penkowa mener, at Københavns Universitet har været sene til at give hende vigtige oplysninger om indholdet i den 400 liters kummefryser, der stod ti meter fra Penkowas kontor.

Kummefryseren optrådte nemlig ikke på den oprindelige liste fra politiets ransagning af Penkowas laboratorium, og da den indeholder prøver fra hendes videnskabelige arbejde, mener forsvareren, at listen kan underbygge Penkowas sag, der netop omhandler vævsprøver fra rottehjerner.

Kummefryserens indhold er senere – året efter Politiets oprindelige ransagning – registreret af det eksterne firma, der havde fået opgaven af Københavns Universitet. Milena Penkowa mener, at der er vigtigt indhold fra rotter i fryseren: »Man ønsker ikke at opdage, at vævet ligger der, eller man orker ikke at skulle til at indrømme, at vævet er tøet op«, var Milena Penkowas kommentar i dag i retten.

Fra Københavns Universitet har hjerneforsker og professor Albert Gjedde vidnet i landsretten, fordi han i kraft af sin funktion som tidligere institutleder var overordnet ansvarlig for den omtalte kummefryser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Albert Gjedde var klar i sin konklusion. Ud af de 1.250 prøver i kummefryseren mente han, »at det er et meget lille antal af prøverne, der kan være hjerneprøver«.

KU: Kummefryser bør intet ændre

I øvrigt fremførte han, at kummefryseren ikke bør ændre noget. Penkowa »har hele tiden vidst, hvor den (fryseren, red.) var«, sagde han. Anklager Dorthe Vejsig bad professor Albert Gjedde om at bekræfte, om han mente, at Milena Penkowa tidligere skulle have henledt politiets opmærksomhed på kummefryseren, hvis Penkowa mente, den var interessant for efterforskningen. Det bekræftede Albert Gjedde.

Landsretten meddelte i eftermiddag, at der forventes domsafsigelse torsdag.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden