Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udsat. Legetøj, møbler og tøj indeholder solfiltre, så solens blegende stråler ikke får produkterne til at falme. Nu viser en ny dansk undersøgelse, at de allestedsnærværende og potentielt sundhedsskadelige solfiltre ender i kroppen hos børn og unge.
Foto: Martin Bubandt (arkiv)

Udsat. Legetøj, møbler og tøj indeholder solfiltre, så solens blegende stråler ikke får produkterne til at falme. Nu viser en ny dansk undersøgelse, at de allestedsnærværende og potentielt sundhedsskadelige solfiltre ender i kroppen hos børn og unge.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske børn har hormonforstyrrende solfiltre i kroppen året rundt

De solfiltre, som vi bruger til at beskytte børns hud mod solens skadelige stråler, findes også i møbler, tøj og legetøj. Nu viser en ny dansk undersøgelse, at solcreme langt fra er den eneste kilde til de potentielt hormonforstyrrende stoffer hos børn.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man smører sine børn ind i solcreme på en solbeskinnet sommerdag, kan tanken godt strejfe en, om det nu også er en god ide at smøre den unge krop ind i kemikalier i form af solfiltre, som let kan trænge gennem huden og ind i kroppen. For dyreforsøg har vist, at solfiltre kan virke hormonforstyrrende og forstyrre en krop i balance.

Til vores overraskelse fandt vi ud af, at børn har en bred vifte af solfiltre inde i kroppen i slutningen af efteråret, hvor forbruget af solcreme i Danmark er nærmest lig nul.

Nu viser en ny dansk undersøgelse af 129 børn og unge, at det ikke kun er om sommeren, at den unge krop bliver eksponeret for de potentielt skadelige solfiltre.

»Solfiltre findes ikke kun i solcreme. De kemiske forbindelser bliver eksempelvis også brugt til at beskytte møbler, tøj og legetøj fra at falme på grund af solens blegende stråler. Vores nye undersøgelse viser, at de allestedsnærværende stoffer ender i børns kroppe, og at solcreme langt fra er den eneste kilde til de potentielt hormonforstyrrende stoffer«, siger forskningsleder Anna-Maria Andersson fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, der har stået i spidsen for den aktuelle undersøgelse, som netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Hygiene and Environmental Health.

Urinprøver sladrer

De danske forskere er nået frem til resultaterne ved at analysere urinprøver fra 129 børn og unge mellem 6 og 21 år. Urinprøverne blev taget i november måned, hvor solcremen for er pakket væk i danske hjem, og sommerens eksponering for solfiltre for længst er vasket ud af kroppen. På den måde kunne forskerne finde ud af, hvor meget danske børn og unge bliver eksponeret fra solfiltre fra andre kilder end solcreme.

»Til vores overraskelse fandt vi ud af, at børn har en bred vifte af solfiltre inde i kroppen i slutningen af efteråret, hvor forbruget af solcreme i Danmark er nærmest lig nul. Det er bekymrende, da nogle af disse solfiltre har vist sig at have hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg. Det er dog for tidligt at sige, om de niveauer af solfiltre, vi finder i børn og unges urin, er højt nok til at få en helbredsmæssig betydning for mennesker«, siger Anna-Maria Andersson.

Et af de solfiltre, som forskerne fandt mest af, var kemikaliet benzophenon-3. Det blev fundet i ni ud af ti børn og unge. Niveauet var højst hos de unge kvinder mellem 17 og 21 år, og det skyldes formentlig, at stoffet også bruges i en række kosmetiske produkter, som kvinder modsat solcreme bruger året rundt.

Solfilter forvirrer sædcellerne

Fornylig har den samme forskergruppe i laboratorieforsøg fundet ud af, at benzophenon-3 kan få en uheldig indflydelse på mænds sædceller og deres evne til at finde vej gennem de kvindelige kønsveje og befrugte det ventende æg.

»Det ventende æg udskiller hormonet progesteron og når sædceller får færden af det, begynder de at svømme hurtigere i retning af ægget. Når de nærmer sig ægget har de så meget fart på, at de med held kan trænge ind og befrugte ægget. Vi har opdaget, at solfilteret benzophenon-3 virker på samme måde som progesteron og kan få sædceller til at bevæge sig hurtigt og bruge den energi, de har til rådighed. Selv om der ikke er et æg til stede. Det man kunne frygte er, at disse solfiltre, som vi nu har dokumentation for findes inde i os året rundt, kan gøre sædcellerne forvirrede og få dem til at brænde ud i sædvæsken eller kvindens æggeleder, før de overhovedet når frem til ægget. Det kunne teoretisk set være en af forklaringerne på, at flere og flere par søger om hjælp mod barnløshed«, siger Anna-Maria Andersson.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forskerne har nu planer om at undersøge, om dette solfilter findes i sædvæsken hos unge mænd, som fysiologisk set er klar til at stifte familie. For hvis det er tilfældet kunne det måske være svaret på, at selv mænd med et normalt antal sædceller alligevel kan have problemer med at gøre deres partner gravid.

Eksponering er uundgåelig

Anna-Maria Andersson finder det problematisk, at vi som mennesker i vores nærmeste omgivelser bliver udsat for potentielt skadelige solfiltre, som vi ikke selv har valgt hverken til eller fra.

»Når det gælder solcreme, kan vi selv beslutte, om man vil udsætte sine børn og sig selv for de kemikalier, der kan beskytte huden mod solskoldninger og dermed mindske risikoen for hudkræft senere i livet. Men jeg synes, det er problematisk, at man som forbruger ikke har det samme valg, når man køber en sofa, en plastikstol eller legetøj. Fordi solfiltrene stort set findes over alt, og budskabet i vores nye undersøgelse er, at man ikke kan undgå at blive eksponeret for dem. Så som virkeligheden tegner sig lige nu, har man ikke noget valg til at undgå dem«, siger Anna-Maria Andersson.

Man kan godt forestille sig, at man kan blive eksponeret for solfiltre i tætsiddende tøj eller ved at ligge i en sofa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»For nylig viste en undersøgelse, at ftalater fra plastik og legetøj kan sprede sig med støvpartikler og optages igennem huden eller åndedrætsorganerne. Man ved det ikke, men man kunne godt forestille sig, at det samme kunne ske for solfiltre. Så man kan blive eksponeret for dem uden at være i direkte kontakt med produktet«, siger Anna-Maria Andersson.

DOKUMENTATION'UV filters analyzed by isotope diluted TurboFlow-LC–MS/MS in urine from Danish children and adolescents'

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden