Ublodigt. I de seks kamre med blå væske har forskerne dyrket væv fra kvinders reproduktionsorganer. Den blå væske erstatter blod, og det er lykkedes forskerne at lave en 28 dages menstruationscyklus, som opfører sig ligesom den naturlige hos kvinder. (Foto: Northwestern Medicine)
Foto: Northwestern Medicine)

Ublodigt. I de seks kamre med blå væske har forskerne dyrket væv fra kvinders reproduktionsorganer. Den blå væske erstatter blod, og det er lykkedes forskerne at lave en 28 dages menstruationscyklus, som opfører sig ligesom den naturlige hos kvinder. (Foto: Northwestern Medicine)

Viden og tech

Menstruationscyklus kan nu studeres i en petriskål

Med væv fra kvinders underliv og æggestokke fra mus er det lykkedes at etablere en menstruationscyklus i små petriskåle. Det kan blive et redskab til at studere underlivssygdomme, spår dansk professor.

Viden og tech

Det sker hos kvinder cirka hver 28. dag gennem et halvt liv. Et ubefrugtet æg bliver udstødt fra æggestokken, som udløser en månedlig blødning. Denne cyklus gentager sig igen og igen fra kvinden bliver kønsmoden til overgangsalderen og er styret af kønshormoner i et komplekst samspil mellem reproduktionssystemets forskellige organer og hypofysen i hjernen.

Nu er et amerikansk forskerhold med Northwestern University fra Chicago i spidsen lykkedes med at genskabe kvinders menstruationscyklus i laboratoriets kunstige verden. Det er lykkedes dem at få æggestokke fra mus og væv fra kvinders reproduktionsorganer som for eksempel æggeleder, livmoderhals, livmoder og vagina til at etablere sig i 3D i små petriskåle.

Menstruationscyklus uden blod

De forskellige væv er så forbundet med et pumpesystem, som kan pumpe den blå væske rundt, som vævene er badet i. På den måde kan de forskellige væv kommunikere med hinanden via de hormoner, som de udskiller. Præcis som det sker i kroppen, hvor væsken er erstattet med blod.

Det er lykkedes forskerne at holde liv i cellerne i hele 28 dage, som svarer til en hel menstruationscyklus. De har analyseret produktionen af kønshormoner som østrogen og progesteron og har observeret, at produktionsmønsteret af kønshormoner over de 28 dage til forveksling ligner det, som man finder hos kvinder under deres naturlige menstruationscyklus.

»Det er første gang, at det er lykkedes at etablere en menstruationscyklus i laboratoriet, der til forveksling minder om den, som foregår naturligt hos kvinder. Det vil sige, at man nu for første gang vil kunne studere de hormonelle effekter i laboratoriet«, siger professor Claus Yding Andersen fra Rigshospitalet om det aktuelle forskningsgennembrud, som netop er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Communications.

Fra prævention til fertilitetsbehandling

Håbet med den naturtro model af kvinders menstruationscyklus er, at den kan bane vejen for at udvikle dels nye former for prævention og dels nye behandlinger, som vil kunne hjælpe kvinder, som har fertilitetsproblemer.

»Med denne model vil man for eksempel kunne skrue op og ned for hormonniveauet og studere, hvilken betydning det får for reproduktionssystemet. Vil det for eksempel gøre livmoderen mere eller mindre modtagelig for at tage imod et befrugtet æg?« siger Claus Yding Andersen, som er ekspert i reproduktion. Han har ikke deltaget i den aktuelle undersøgelse.

Til kamp mod muskelknuder

Forskningsgennembruddet kan ifølge professoren også blive et redskab til at blive klogere på sygdomme i underlivet, som plager mange kvinder. Som for eksempel endometriose, hvor en del af livmoderslimhinden har sat sig et forkert sted som for eksempel i bughulen. Eller muskelknuder (fibromer), der kan sidde på overfladen af livmoderen og kan nedsætte kvinders frugtbarhed og i nogle tilfælde forhindre en graviditet.

»Det er nogle hormonelt betingede sygdomme, og i dag er den eneste behandlingsmulighed operation. Man kan håbe, at den naturtro model af kvinders reproduktionssystem kan bane vejen for et gennembrud, som vil gøre det muligt at komme af med sygdommene ad medicinsk vej«, siger Claus Yding Andersen.

Forskningen er støttet af den amerikanske sundhedsstyrelse National Institute of Health og er en del af det store projekt ’human body on a chip’, hvor man vil etablere naturtro modeller af hele menneskekroppen i petriskåle. Nu kan de sætte flueben ved reproduktionssystemet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce