0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hackere kan lave ragnarok i 'smarte' byer - København vil være en af dem

Smarte byer er vejen frem, når der skal sikres grøn omstilling til en hurtigt voksende bybefolkning. Men teknologien bag er usikker, og det kan kriminelle og fremmede stater bruge til at skabe ødelæggelse og kaos.

Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Kraft-varmeværket Avedøreværket har varmet københavnerne gennem 25 år.

Viden og tech

Med København i spidsen har over halvdelen af landets kommuner sat sig for at blive ’smarte’ eller ’kloge’ byer, som gør alting digitalt og forbundet til nettet. Vores brug af strøm, vand, varme og transport bliver overvåget i realtid. Kunstig intelligens og big data sørger for, at vores behov opfyldes på den mest bæredygtige måde, og vi får i tilgift mere livskvalitet for færre penge.

Men vi bliver samtidig mere sårbare. »Forestil dig, at kriminelle eller en terrorgruppe får kontrol med byens trafiksystem eller en hel flåde af selvkørende biler. Det kan blive et ragnarok«, siger Seleta Reynolds, chef for Los Angeles Department of Transportation.

Risikoen for hacking er en af grundene til, at Los Angeles ikke vil gå samme vej som København og alle de andre byer, der gerne vil være smarte. Blandt de andre grunde er, at smarte byer etablerer en omfattende overvågning af borgerne, der kan skabe nye datamonopoler i selskaber som Google. Og det er ikke en offentlig opgave at hjælpe nye monopoler på vej, forklarer hun.

De smarte byer drives af målere og apparater, der taler med hinanden via internettet. Sikkerhedsforskere fra IBM og Threatcare testede sidste år sikkerheden i gængse systemer, der bruges verden over. De fandt 17 huller, som de kunne bruge til at styre trafiklysene, kommunikere med selvkørende biler eller udløse panik ved at udsende et falsk varsel om katastrofal og nært forestående oversvømmelse fra den lokale dæmning.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere