Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Raqqa, IS-bevægelsens hovedby i Syrien - omdrejningspunkt for kommende slag, potentielt også mellem arabere og kurdere.
Foto: Uncredited/AP

Raqqa, IS-bevægelsens hovedby i Syrien - omdrejningspunkt for kommende slag, potentielt også mellem arabere og kurdere.

Internationalt TV

Nyhedsanalyse: Trump ind i kurdisk – og voldsomt – dilemma i syrisk grænseland

USA har besluttet at bevæbne en omstridt syrisk-kurdisk milits, YPG. Det udløser en krise mellem USA og Tyrkiet – og det kan også give Putin helt nye muligheder.

Internationalt TV

Skal, må eller bør USA bevæbne den syrisk-kurdiske milits, YPG, til at nedkæmpe IS-bevægelsen i Syrien?

Ja, siger USA.

Forargeligt, siger Tyrkiet.

Ja, siger USA alligevel – fordi YPG anses for den mest effektive militære styrke i det nordlige Syrien til at fortrænge ISIS fra kalifatets hovedby, Raqqa.

Men nej, siger Tyrkiet -- fordi YPG også er en forgrening af den tyrkisk-kurdiske organisation, PKK, som fører en byguerilla-krig i det sydlige Tyrkiet, og som internationalt er stemplet som en terror-bevægelse.

Trump-regeringen har i denne uge ikke desto mindre besluttet i at sende YPG flere våben.

Det skaber en krise mellem USA og Tyrkiet. Det efterlader også en serie ubesvarede spørgsmål i det krigshærgede Syrien.

Forfra: Én ting er at trænge IS-bevægelsen ud af dens syriske hovedby, Raqqa. Det er ikke en umulig militær præstation. Det vil både USA og Rusland være i stand til, også den nærmeste regionale stormagt, Tyrkiet. De vil også hver i sær kunne finde lokale militser til at hjælpe sig.

Det er ikke politisk acceptabelt i hverken Washington, Moskva eller Ankara at lade civile dø i flæng for at tvinge »kalifatet« i knæ...

Problemet er ikke blot, hvem der kommer først. Problemet er også politisk – at undgå ubærlige civile tab. Stormagterne kunne uden videre smadre IS-bevægelsens base. Men ligesom i IS-bevægelsens anden storby, Mosul i Irak, kan jihadisterne i Raqqa bruge den civile befolkning som skjold. Det er ikke politisk acceptabelt i hverken Washington, Moskva eller Ankara at lade civile dø i flæng for at tvinge »kalifatet« i knæ.

Men flere politiske og militære spørgsmål – uden svar – står i kø, når de ifølge Hürriyet 14.000 IS-jihadister i Syrien nedkæmpes, og Raqqa erobres.

USA løber en risiko

For USA er det en prioritering. Vil Præsident Trump prioritere det højere at nedkæmpe IS-bevægelsen i Syrien end at beskytte sin alliance med Tyrkiet i NATO?

Vil Trump lade de kurdiske krigere i YPG beholde områder og bydele, som de erobrer i det nordlige Syrien og Raqqa?

Vil Trump lade YPG bruge våbnene til at udråbe en kurdisk region eller løsrive en kurdisk stat fra det nordlige Syrien?

Og vil Trump lade YPG samarbejde med PKK i det sydlige Tyrkiet – tværs over en grænse, som USA ikke har indflydelse på?

Vil Trump lade YPG bruge våbnene til at udråbe en kurdisk region eller løsrive en kurdisk stat fra det nordlige Syrien?

Det vil i givet fald ske med en betydelig egen-risiko for USA, som både på kort og langt sigt har behov for at operere fra den store Incirlik-flybase i det sydlige Tyrkiet.

Putins får nye muligheder

For Rusland giver det nye vilkår. Vil Præsident Putin overhovedet lade USA blande sig militært i det nordlige Syrien, hvor Rusland ellers har opnået en betydelig politisk og militær dominans?

Vil Putin og hans allierede, den syriske diktator, Bashar al-Assad, lade YPG erobre Raqqa eller dele af byen? Vil Putin, som netop har aftalt med Tyrkiet at neddrosle krigen i fire små zoner i Syrien, forsøge at drive en kile ind mellem Tyrkiet og USA ved at tilbyde Tyrkiet at bekæmpe YPG?

Vil Putin – med udsigt til fuld opbakning fra både Assad, Tyrkiet og langt de fleste arabiske oprørere – tilbyde at hjælpe med at forpurre kurdisk selvstændighed i det nordlige Syrien?

Tyrkisk tvivl

For Tyrkiet åbner sig flere alternativer. Vil Præsident Erdogan, der fører en regulær krig mod PKK-guerillaer i det tyrkisk-syriske grænseland, risikere en amerikansk-støttet bevæbning af YPG, som han eentydigt opfatter som en gren af PKK?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vil Erdogan stille sin egen Incirlik-flybase til rådighed for USA, hvis Trump bruger den til at støtte Tyrkiets fjender?

Vil Erdogan, der er allieret med arabiske oprørere i Syrien, sætte sit eget militær og disse oprørere ind i befrielsen af Raqqa for at holde YPG ude? Og vil Erdogan skabe tvivl om sin NATO-loyalitet, hvis NATOs største medlem, USA, ikke er loyalt overfor den tyrkiske regering?

Den næste krig...

Befrielsen af Raqqa fra IS-bevægelsens er USA's og også Ruslands prioritet.

Men allerede fordi det er givet, at de kan bringe IS-bevægelsen til fald, presser det næste skridt sig på i Syriens konflikt:

Hverken Assads regering, de verdslige oprørere i FSA eller andre arabiske oprørere vil acceptere en opsplitning af det hidtidige Syrien. Det vil naboerne i Tyrkiet og den Arabiske Liga heller ikke.

IS-bevægelsens fald kan derfor åbne for næste spørgsmål: Om den nuværende krig mellem Assad og oprørerne vil blive efterfulgt af en ny krig – mellem arabiske syrere og kurdiske militser, især YPG.

Også til den tid kan det blive afgørende, om YPG er udrustet af Donald Trump.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce