Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Geert Vanden Wijngaert/AP
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Regeringscheferne er samlet til uformelt topmøde i Bruxelles, hvor de skal diskutere, hvordan hullet i EU's kasse skal lukkes efter Brexit.

Internationalt TV
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Britisk farvel åbner stort slagsmål om EU's budget: Løkke vil spare sig ud af hullet

Der skal prioriteres hårdt, når briterne udtræder af EU, siger Løkke, der afviser at sende flere penge til Bruxelles.

Internationalt TV
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Storbritannien til marts næste år ventes at forlade EU, vil det efterlade et milliardstort hul i EU's fælleskasse. Og det skal de resterende EU-lande ikke fylde op ved at sende endnu flere skattekroner til Bruxelles.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på vej ind til fredagens uformelle EU-topmøde i Bruxelles, hvor netop EU's budget er på dagsordenen.

»De 27 EU-lande, der er tilbage, bliver ikke rigere, fordi Storbritannien forlader EU. Derfor er vores udgangspunkt, at vi skal holde budgettet inden for én procent af bruttonationalindkomsten«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hen henviser til, at landene i dag betaler 1,0 procent af bni til EU. Pengene indgår i EU's fællesbudget, som nu står til at blive svækket af Storbritanniens exit.

Storbritanniens farvel forventes at efterlade et hul på 75-90 milliarder kroner årligt. Penge som EU-Kommissionen mener, at de resterende 27 lande må dække ind ved at øge deres bidrag.

»Kommissionen foreslår, at landene øger bidraget fra 1,0 procent til 1,1 procent eller 1,2 procent«.

»Det sidste svarer til, at vi pludselig øgede de offentlige udgifter i Danmark med 20 procent. Det vil ingen ansvarlig statsminister i noget land bringe i spil«.

»Dybet set handler det om, at vi skal tage den samme medicin hernede i Bruxelles, som vi gør derhjemme. Vi skal prioritere vores budgetter«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han forslår konkret, at EU i kroner og øre låser landbrugsstøtten og strukturfondsmidlerne, der går til regional udvikling.

»Det vil frigøre et ret betragteligt beløb, så man kan investere i andre områder«, siger Løkke.

Besparelser kan ramme Danmark

Danmark får også del i midlerne fra strukturfondene. Og Danmark kan blive et af de lande, der bliver ramt, hvis midlerne beskæres og rettes mod EU's svageste regioner - for eksempel Øst- eller Sydeuropa.

I forhold til landbrugsstøtten tror Løkke dog ikke på en negativ effekt for dansk landbrug. Så længe støtten vel at mærke skæres ens over hele Europa.

»Dansk landbrug er blandt de mest konkurrencedygtige i verden. Derfor vil dansk landbrug kunne fint klare sig uden landbrugsstøtte, hvis man sikrede, at der var lige konkurrencevilkår«, siger Løkke.

Han mener, at der kan spares nok på strukturmidlerne og landbrugsstøtte til, at EU vil kunne investere i andre områder.

»Der er også vækst i Europa, så selv om man fastholder bidraget på én procent af bruttonationalindkomsten, så får EU flere penge. Og der er områder, hvor der skal bruges flere penge«.

»Der skal satses mere på at bekæmpe migration. Vi skal bruge flere penge på Afrika, og vi skal bruge flere penge i forhold til forskning og innovation. Det vil kunne lade sig gøre, hvis man har modet til at prioritere«, siger Løkke.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden