Per Marquard Otzen

Per Marquard Otzen

Debatindlæg

Nu rammer den sorte død hospitalerne

Hospitalerne har i 40 år været ét stort ædetrug for svimlende mængder af djøf’ere. Med indførelsen af Sundhedsplatformen kommer flere til.

Debatindlæg
FOR ABONNENTER

Jeg nærer personligt ingen tvivl om, at året 2017 A.D. herefter vil være kendt som året, der definitivt brød den sidste faglige modstandskraft i det danske hospitalsvæsen og slukkede de sidste gløder af arbejdsglæde og entusiasme hos det kliniske personale i Regionerne Hovedstaden og Sjælland.

Processen har været lang, ubarmhjertig, men krones nu med held. 2017 blev året, hvor den amerikanske softwaregigant Epics integrerede sundhedsplatform gik i land på vore kyster – som hin sømand, der år 1346 stod på kajen i Venedig, tørrede sveden af panden, følte på de pludseligt opståede bylder i armhulerne og lyskerne, kløede et loppestik i nakken og stønnede: »Jeg har det fandeme ikke alt for godt ... «, hvorefter halvdelen af Europas befolkning blev lagt i graven af pest i løbet af de næste 20 år.

Forsøgene på at marginalisere hospitalernes kerneydelse, som jo består i 1) at diagnosticere sygdom, 2) at behandle sygdom efter bedste evidensbaserede, internationale specialiststandard, 3) at yde bedst mulige pleje og trøst under indlæggelsen og 4) at udskrive patienten – har ellers været legio.

Jeg har arbejdet i hospitalsverdenen i 34 år og har oplevet Christian Nissens fragmenterende regime på Rigshospitalet 1991-94, der førte til omfattende strejker og arbejdsnedlæggelser. Så blev Toyota-koncernens lean-modeller introduceret under jubelscener, man normalt kun finder mage til i Nordkorea eller hos Scientology. Vi er mange, der andægtigt har stået foran et Kaizen-whiteboard, deltaget i lean-symposier og tænkt, at det her var sgu da kejserens nye klæder og fucking indlysende.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce