Annonce
Annonce
Annonce
Signatur

Vi har en rem af Breiviks hud

Politikere og medier har overtaget ekstremismens logik.

110
Gem til liste

Det burde ikke være svært at fordømme Breivik, bin Laden, Baader-Meinhof og deres tankesæt.

Men ikke så få samfund har en rem af ekstremisternes hud, også vores eget.

Den er gal, når vi ikke længere ser andre som enkelte mennesker, men insisterer på at se dem som brikker i et spil. Det gjorde Anders Breivik. Det gjorde Osama bin Laden. Og det gjorde Baader-Meinhof. Det gjorde andre politiske forbrydere til højre og til venstre også.

De var parat til at slå enkelte mennesker ihjel. Ikke fordi de havde noget specielt imod de konkrete ofre. Men fordi de så dem som nødvendige omkostninger i kampen for et større mål.

Både de politiske forbrydere og deres tilhængere driver af arrogance og dårlige undskyldninger. Folk som Breivik, bin Laden og Baader-Meinhof hævdede at repræsentere mennesker med ringere viljestyrke og mindre formåen end sig selv. Hvis det ikke er arrogant?

Deres forsvarere vil også være parat til at ’forstå’, at forbryderne var drevet til deres morderiske handlinger af modsætninger i samfundet, som måske ikke ramte dem selv, men bragte andre i en form for dilemma, der ’måtte’ udløse vold. Dårlig undskyldning!

Ekstremisterne vil gerne udlægge mord som et svar på forandringer i samfundet. Bin Ladens mord blev forklaret som et resultat af vestlige overgreb mod den muslimske verden. Baader-Meinhof-bandens mord blev forklaret som et resultat af kapitalens overgreb på proletariatet.

Og Breiviks mord bliver forklaret som et resultat af elitens forsøg på at påtvinge deres samfund et multikulturelt præg. Det kan selvsagt aldrig undskylde mord i hverken den ene eller anden verden.

LÆS SIGNATURSamfundet efter Anders Behring Breivik

Men problemet begynder ikke med ’andre’. Det begynder med os selv. Hvis vi ser hinanden som grupper – som ’muslimer’, som ’kristne’, som ’jøder’ eller som ’romaer’, og ikke som enkelte medborgere, er det første skridt taget til konflikter, hvor enkelte mennesker hurtigt bliver et gidsel eller en brik i konflikter, som de ikke nødvendigvis har andel i.

I den aktuelle norske tragedie har den ekstreme højrefløj – også i Danmark – i årevis gjort ’indvandring’ og ’islam’ til kommende konflikters omdrejningspunkt. Sociale og økonomiske problemer er fortolket som kulturelle udtryk. Og højrefløjen er ikke ene om det.

Med ganske få undtagelser – de radikale og Enhedslisten – har liberale, centrum, venstrefløjen og også medierne overtaget den ekstreme højrefløjs begreber.

Enkelte mennesker bliver rubriceret som ’andengenerations’ i sammenhænge, hvor det ingen betydning har, om de eller deres forældre er vandret nogen vegne.

Den er gal, når vi ikke længere ser andre som enkelte mennesker, men insisterer på at se dem som brikker i et spil.

Anders Jerichow

Andre rubriceres som ’muslimer’ eller ’romaer’, hvor religion eller etnicitet ikke har betydning. Og selve ’antallet’ af særlige slags mennesker er blevet præsenteret som udslagsgivende for nye konflikter.

Det er fascistoidt. Og det er ikke betinget af antal. Antisemitisme og racisme mod sorte er velkendt også i samfund uden jøder eller afrikanere.

Vi kan næppe hindre, at forbrydere som Breivik, bin Laden eller Baader-Meinhof fra tid til anden spreder deres ondskab. Men vi kan hindre, at deres rationale vinder gehør.

Det kræver, at vi nægter at se hinanden som brikker i politiske spil. Og det fordrer, at vi – politikere, medier, vælgere, naboer – konsekvent undlader at overtage ekstremisternes rationale.

Derfor skal det siges, at det flerkulturelle samfund ikke er noget, vi kan vælge til eller fra. Alle samfund, også vores, vil i forskellig grad rumme flere kulturer, flere sprog, flere religioner og så videre.

Politiske forandringer må ske på tværs af disse grupper – ikke på bekostning af dem, ikke i forventning om, at nogen af dem forsvinder.

LÆS OGSÅ Opgør om politisk debat i Danmark

Og slet ikke med krav om, at det sker. Det er dér, hvor Baader-Meinhof, bin Laden og Breivik begynder.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb