Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Venstre er dødtræt af råd fra erhvervslivet

Peter Christensen (V) mener, at man bør ignorere erhvervslivet under forhandlinger.

Gem til liste

Venstre kaster sig nu ud i et opgør med partiets traditionelle støtter i erhvervslivet.

Finansordfører og chefforhandler Peter Christensen (V) langer ud efter de erhvervsorganisationer, som det seneste år ved flere lejligheder - midt i forhandlingsforløb - har opfordret Venstre til at slå til og lave en aftale med regeringen.

LÆS OGSÅLandbruget jubler: Nu er skadelige afgifter væk

»Både med energiaftalen og skatteaftalen havde vi aldrig nået de resultater, vi gjorde, hvis vi havde lyttet til f.eks. erhvervslivet. Hvis man tog dem alvorligt undervejs, ville det have givet nogle resultater, der var langt dårligere for de danske virksomheder end det, jeg fik forhandlet hjem«, siger Peter Christensen.

Uforstående overfor kritik
Under forårets langstrakte forhandlinger om en energiaftale var flere organisationer hurtigt på banen med en opfordring til, at Venstre bed til bolle for at få landet en bred aftale om fremtidens energi.

Det vil være en trist udvikling, hvis man ikke lytter til de input, der kommer

Søren Gade, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer

Men opfordringerne var forfejlede, mener Peter Christensen: »De mente, at vi skulle slå til, nærmest inden vi begyndte at forhandle. Og vi fik gjort aftalen langt billigere undervejs. Jeg tror da, virksomhederne i dag glæder sig over ikke at skulle betale de to milliarder ekstra«.

En af de organisationer, der har været aktive i afdelingen for gode råd til det borgerlige Danmark, er Dansk Industri. Og her falder opsangen ikke i god jord.

»Jeg står uforstående over for Peter Christensens kritik. Situationen er den, at politikerne forhandler aftalerne, og så prøver vi at fortælle, hvad der er godt for erhvervslivet. Og jeg vil ikke overlade taleretten på mine medlemmers vegne til nogen politiske partier«, siger Tine Roed.

Ros til regeringen fra erhvervet
Hvad angår energiforliget fra marts, trak Dansk Industri tværtimod Venstre i den rigtige retning, mener hun.

»Stigende energiafgifter er ikke godt for erhvervslivet, og det var bare det, vi sagde. Vi kan notere, at den samlede regning til erhvervslivet i energiforliget - i forhold til VK’s eget forslag, som kostede os 1,2 mia. kroner - endte på 400 mio. kroner«, siger Tine Roed.

Flere kilder i toppen af erhvervslivet fortæller, at forholdet mellem landets største parti, Venstre, og den største erhvervsorganisation, DI, i øjeblikket er på frysepunktet.

LÆS OGSÅFakta: Det er på plads i finanslovforhandlingerne

Opfattelsen er, at DI under tidligere departementschef i Statsministeriet Karsten Dybvads ledelse har vendt bedetæpperne mod S-R-SF-regeringen i en grad, så der er slået alvorlige skår i den traditionelle, uofficielle alliance med det borgerlige Danmark. DI-direktør Tine Roed afviser at tage parti.

»Det afgørende for erhvervslivet er, hvilken politik der bliver ført, ikke hvem der fører den«.

Trist udvikling
Kritikken fra Venstre kommer på dagen, hvor regeringen ventes at nå til enighed om finansloven med Enhedslisten. Et af elementerne er, at de omstridte afgifter på fedt og sukker forsvinder, ligesom skattefordelen for udlandsdanskere genindføres. Til gengæld stiger personskatterne.

Det førte i fredags til, at den tidligere venstreminister og nuværende adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, roste skatteomlægningen, som Venstre valgte at stå uden for. Gade vil heller ikke - trods opsangen fra Venstre - holde sig tilbage med indspark fremover.

»Jeg har stor respekt for, at det er politikerne, der træffer beslutningerne. Men det vil være en trist udvikling, hvis man ikke lytter til de input, der kommer«, siger Søren Gade.

LÆS OGSÅJohanne Schmidt: Finanslov er klar søndag

Han peger blandt andet på, at det netop var den borgerlige regering, der i 2010 indførte den omstridte fedtafgift, der siden har været under konstant kritik. Dengang havde Venstre gjort klogt i at lytte, mener Søren Gade.

»Det er jo ikke, fordi der manglede advarsler, dengang den borgerlige regering fremførte lovforslaget. Vi påpegede alle vederstyggelighederne. Dengang kunne politikerne da have haft gavn af at læse, hvad erhvervslivet skrev. Så havde man jo undgået at trække afgiften tilbage igen. Hvis man ikke vil lytte, risikerer man flere af den slags fejl«.

PolitikenPlus
 • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

  Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
 • Vugge til dukker Farvestrålende vugge til dukken. Sengen passer til dukker helt op til 40 cm., og leveres med dyne og pude. Vuggen er lavet af gode materialer og malet med slidstærk og giftfri maling.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Cykelløb 1937 Rundt og rundt og rundt cyklede de! Billedet af de tre ryttere i foroverbøjet fart er taget af en af Politikens helt store fotografer, Holger Damgaard.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.265 kr. Køb
 • Avisholder Få styr på aviserne med en we avisholder. Holderen er lavet i pulverlakeret stål, og måler 29 x 42 x 31 cm., så en Politiken passer perfekt i.

  Pluspris 339 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb