Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Vejledere tror ikke på uddannelsesmål

Rundspørge viser, at knap hver anden uddannelsesvejleder tvivler på regeringens ønske om at uddanne næsten alle unge.

Gem til liste

Fakta

Sådan gjorde vi
Politiken Research har stillet 861 UU-vejledere en række spørgsmål i perioden fra torsdag 25. oktober til 2. november.

356 vejledere, som vejleder grundskoleelever, har deltaget. Svarprocenten er 41, og vejledere fra 51 ud af landets 53 UU-centre har deltaget.

Undersøgelsen er ikke statistisk repræsentativ, men udtrykker en tendens.

Research: Rasmus Kibæk Skytte

Det er usandsynligt, at 95 procent af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse inden for de næste 10 år.

Det er meldingen fra knap halvdelen af de 356 ungdomsuddannelsesvejledere, der har deltaget i en rundspørge, som Politiken Research har lavet. Dermed lukker de luften ud af en af regeringens hovedmålsætninger på uddannelsesområdet.

LÆS OGSÅHver fjerde unge mand har kun gået i folkeskole

»Vi har i årenes løb prøvet en meget lang række virkemidler, der skulle gøre, at målsætningen kunne opfyldes. Selv med alle de tiltag er det endnu ikke lykkedes«, siger UU-vejleder Niels Erik Andersson og nævner mentor- og bedsteforældreordninger, ekstra støtte til de vanskeligst stillede unge og særlig vejledning til de elever, der er i risiko for frafalde.

Sociale og psykiske problemer
Ifølge uddannelsesvejlederne er sociale eller psykiske problemer den største forhindring. Også mangel på praktikpladser og ringe tilbud til de unge, der ikke er klar til erhvervsuddannelse, er med til at spænde ben, påpeger vejlederne.

»De, der før i tiden kunne klare sig ved at have hænderne skruet ordentligt på, selv om de var ordblinde, har meget svært ved at gennemføre en almindelig erhvervsuddannelse. Og derfor får mange af dem ingen uddannelse«, siger UU-vejleder Morten Petersen.

LÆS OGSÅMinister kræver mindre 'slaphed i folkeskolen'

På trods af at den nyeste profilmodel fra Ministeriet for Børn og Undervisning viser, at 89,6 procent af de unge forventes at gennemføre en ungdomsuddannelse i 2010, mener kun lidt mere end hver fjerde uddannelsesvejleder, at det er sandsynligt eller meget sandsynligt, at målsætningen opfyldes inden for 10 år.

Forskere er mere positive
På trods af uddannelsesvejledernes dystre forudsigelser, er flere uddannelsesforskere knap så skeptiske.

De, der før i tiden kunne klare sig ved at have hænderne skruet ordentligt på, selv om de var ordblinde, har meget svært ved at gennemføre en almindelig erhvervsuddannelse

Morten Petersen, UU-vejleder

»Manglen på praktikpladser og uddannelsesgaranti i erhvervsuddannelserne har været en af de helt basale forhindringer for at opfylde målsætningen. Hvis den uddannelsesgaranti, der er lagt op til i finansloven, bliver virkeliggjort, kan det give et nyt flow i ungdomsuddannelserne«, siger uddannelsesforsker Torben Pilegaard Jensen, der er leder af forskningsinstituttet Kora. Men det vigtige er ikke, om målsætningen bliver opfyldt, mener Noemi Katznelson, der er forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning, DPU. Det vigtige er, at målsætningen har affødt et enormt politisk fokus på at kæmpe for at få unge i gang med en uddannelse, siger hun. Det har virket, men det betyder også, at der skal kæmpes hårdt for at få de sidste procent med.

Ambitiøs, men ikke urealistisk
»Nu nærmer man sig de procenter, hvor der ikke er flere lavthængende frugter tilbage. I stedet er der store udfordringer med at få de sidste procenter af en årgang til at tage en ungdomsuddannelse. Det kræver, at man tænker dele af uddannelsessystemet forfra«, siger hun. .

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) fastholder, at selv om 95-procents målsætningen er ambitiøs, er den vigtig. Og ikke urealistisk.

LÆS OGSÅGymnasier optager 'uegnede' elever

Hun glæder sig over, at »der aldrig har været så mange som nu, der går i gang med en ungdomsuddannelse«, og håber, at en ny fleksuddannelse kan være med til at opfylde målsætningen ved at henvende sig til de unge, der ikke i første omgang har de faglige, sociale og personlige forudsætninger, der skal til for at gennemføre en ungdomsuddannelse.

PolitikenPlus
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.125 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb
 • Chart | Art Fair Messen blev allerede i sit første år en stor succes med over 11.000 besøgende i den sidste weekend i august 2013.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Bulldog Det var en varm sommerdag i 2006. På benzintanken midt i København holdt en amerikanerbil.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Twin Peaks Bluray Boks David Lynch' legendariske serie er endelig ude i en ultimativ Bluray boks med hele serien, filmen Fire Walk With Me og en masse hidtil uset ekstra materiale.

  Pluspris 440 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Håndklæder Håndklæder i bambus kvalitet, 3 stk. i en pakke. Helt lette og fine håndklæder, som også kan brugers som tæpper, dug eller plaid.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 250 kr. Køb