Thomas Mann (længst th.) med sin familie i 1924 på den nordøsttyske ø Hiddensee. Fra venstre ses pseudotvillingerne Klaus og Erika, Thomas Manns kone, Katia, samt børnene Michael, Monika og Elisabeth.
Foto: Ullstein Bild

Thomas Mann (længst th.) med sin familie i 1924 på den nordøsttyske ø Hiddensee. Fra venstre ses pseudotvillingerne Klaus og Erika, Thomas Manns kone, Katia, samt børnene Michael, Monika og Elisabeth.

Bøger

Anmeldelse: Langtfra den rene hyggeudflugt at være barn af Thomas Mann

Baseret på forfatteren og faren Thomas Manns, hans hustrus og hans børns brevkorrespondancer tegner Tillman Lahme et fascinerende portræt af en broget søskendeflok i den store fars skygge.

Bøger
FOR ABONNENTER

»Alle fædre dør. Undtagen denne«. Sådan skriver litteraturhistorikeren Tilmann Lahme om Thomas Mann i sin biografi om Manns familie. Han viser os, hvordan alle Manns seks børn på den ene eller anden måde kæmpede med at være sønner og døtre af den store udødelige far, hvad enten de lagde sig i selen for at få fars anerkendelse, begik fadermord eller blev passive og viljesløse.

Selv er Tilmann Lahme også ude i et fadermord; det handler i høj grad om at få pillet Thomas Mann ned af piedestalen og fremvist som selvoptaget, arrogant og politisk fumlet.

Lahme giver os historien om den store mandlige kunstner, der er så optaget af sit eget geni, at han ikke rigtig har tid til sin familie, som hustruen, Katia, til gengæld styrer som et stort og tungt skib gennem nazitidens eksilering og emigration, mens hun værner om sin mands hellige arbejdsfred.

Vi følger den tyske overklassefamilie fra 1922 til 2002, med hovedvægt på årene under og omkring krigen. I 1933 forlader familien Tyskland, og i 1936 fratages alle dens medlemmer deres tyske statsborgerskab på grund af Thomas Manns offentlige protester mod Hitlers regime. Fra 1939 til 1952 er USA familiens base, først Princeton, hvor Thomas får et gæsteprofessorat, siden Californien, hvor Thomas og Katia får bygget sig en 20-værelses villa i Los Angeles.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce