Annonce
Annonce
Skønlitteratur For abonnenter

30'er-roman skildrer den lille mand i byens slum

København har ændret sig radikalt siden Mogens Klitgaards roman om en mands deroute.

»Og når man så kommer ind til byen igen og ser Nyboders smudsiggule, fugtplettede gamle huse stå der for enden af St. Kongensgade, kan man sgu godt miste humøret. Det er meget godt, at der dufter af rug og høst på landet, og at Rørvig kan avertere med blå gopler, men hvad fornøjelse har man vel af det herinde på brostenene«.

Og så et punktum, ikke et spørgsmålstegn. Det var ikke et spørgsmål for Mogens Klitgaard, om København var Nordens Paris, som man sagde dengang, for det var København ikke.

Han havde ellers sammenligningsgrundlag. Født af velhavende forældre, så forældreløs i tidlig alder og afleveret på Det Kongelige Opfostringshus i Randersgade på Østerbro. Han faldt ikke til og gik og blev ensom.

Efter skoletiden gik han til hånde hos en købmand i Trekronersgade, så blev han sendt i gartnerlære, og han brød sig ikke et hak om roer, agurker og stokroser. Men omstændighederne krævede, at han kom i lære et sted, hvor han kunne få kost og logi.

Tallerkenvasker i Marseille
En dag smed han skovlen og tog til København og derfra i en stjålen båd til Sverige. Så blev han vandringsmand i ti år i de europæiske byer. Han har været gadesælger i Stockholm, tallerkenvasker i Marseille og cigaretsmugler i Kiruna.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce