Når en lille mand får storhedsvanvid, kræver det, at den lille mand i samfundet får ham sat på plads. Olaf Johannessen styrer i både Fører-trøje og jakkesæt.
Foto: Büro Jantzen

Når en lille mand får storhedsvanvid, kræver det, at den lille mand i samfundet får ham sat på plads. Olaf Johannessen styrer i både Fører-trøje og jakkesæt.

Scene

5 hjerter til Chaplin-teater: Nikolaj Cederholms 'Diktatoren' er hylende sjov

Når Nikolaj Cederholm og hans gakkede hold går løs på Chaplins berømte politisk-satiriske film, ruller latteren gennem salen. Men der er også stof til eftertanke.

Scene
FOR ABONNENTER

'Diktatoren' minder om humlebien. Den ved ikke, at den er for stor til at kunne flyve. På trods af forventningernes tyngdelov om det umulige i at omsætte Chaplins berømte politiske satirefilm fra 1940 til scenen løfter forestillingen sig, så komikken duver med rablende lethed og diskret bid i diktatorgalskaben. Præcis som i den mesterlige scene, hvor den lille diktator i al sit storhedsvanvid danser rundt med verden som en blå badebold.

Hvor svær en opgave, teaterkoncert-mester Nikolaj Cederholm og hans hold har fået løst med frodig inspiration og balstyrig fysisk præcision, blev tydeligt ved premieren, hvor starten midt i voldsom krigstummel og broget slapstick tværtom virkede leddeløs og uden retning.

Så man kunne frygte, at det ville blive en tung omgang med filmens let kluntede dialog (det var Chaplins første talefilm) og slingrende historie om den lille vagabondbarber, der efter at have overlevet Første Verdenskrigs bataljer vender tilbage til sin jødiske ghetto ved opstarten til næste verdenskrig, hvor hans modpol, diktatoren heil-heil Hynkel, raser, regerer og rager til sig.

Men alt falder i hak, så snart Olaf Johannessen træder i fokus i sin totalt fascinerende dobbeltrolle som diktator og barber.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce