Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Kvæder kræver bare lidt kærlighed

Den er i sæson lige nu - den æbleagtige kvæde. Trods det anonyme ydre rummer den både duft smag og et væld af anvendelsesmuligheder.

Gem til liste

Kvæder skal tilberedes, inden den kan nydes, for i rå tilstand er den uspiselig.

MADKLUBFå masser af fordele som medlem af Politiken Madklub - og en lækker velkomstgave

Men investerer du lidt tid i denne frugt, får du masser af god smag tilbage.

Kompot, syltetøj og te er umiddelbart det mest oplagte at anvende kvæden til, men denne finurlige frugt kan bruges i utallige retter/tilbehør:

Bagværk til frokost eller dessert, sød konfekt, saftig sirup, iskold is eller som festlig tapas.

Her er seks skønne opskrifter fra Politikens KOGEBOG.

Græskar-kvædeboller
Græskar giver fin farve og saftighed, kvæderne smag og mere saftighed til disse boller, der naturligvis også kan bages som brød.

Man kan bruge store trækvæder, der kan købes i enhver indvandrerbutik på denne årstid, men også de små buskkvæder, som mange har i haven.

Bag ved 170 grader til bollerne akkurat er gennembagte. Spis med smør, ost eller syltetøj

Pocheret  fasan og kompot af kvæder. Foto: Astrid Dalum.

Pocheret fasan og kompot af kvæder
Kompot af kvæde går glimrende i spænd med pocheret fasan.

En hjemmelavet variant kan laves på følgende måde: Skræl kvæderne og skær dem i tern.

Bland med de resterende ingredienser (klik på overskriften), og tilsæt også skrællen fra kvæderne. Denne indeholder mange af kvædens aromaer. Tilbered det hele i en trykkoger eller almindelig gryde i 8 min.

Hæld siruppen fra og skift den ud med tilsvarende mængde fasansauce til opvarmningen.

TV Kysters kokkeskole: Sådan bager du kvæder

Kvædeterrin  og gammel parmesan. Foto: Astrid Dalum

Kvædeterrin og gammel parmesan
Kog en sirup af sukker, vand og citron. Skræl kvæderne, udsten dem og skær dem i fine skiver.

Taglæg skiverne af kvæde i en aluform og pensl med en smule af siruppen mellem hvert lag. Fyld formen og dæk den til med sølvpapir. Bag ’terrinen’ ved 140 grader i 2 timer.

Læg en tilsvarende aluform oven i terrinen, når den tages ud af ovnen, og læg lidt vægt i for at presse den sammen, mens den køler ned.

Server med parmesanen, en lagret fåreost eller eventuelt en blåskimmel.

PRØV OGSÅKvædelæder

Bagte karamelliserede kvæder
Man kan spise dem som konfekt, rullet i perlesukker, eller spise dem, som de er, til vildt og flæskesteg, tør ost eller pølse og skinke som tapas.

De kan holde længe i en lukket boks i køleskabet, eller – hvis de er helt karamelliserede – i ovnen, bare i en lukket boks eller kagedåse.

Sorbet med æble og kvæde
Den duftende, honningfarvede kvæde er en stjerne blandt frugterne og bruges alt for lidt.

Den optræder mest i varme retter som tærter eller tilbehør til stegt kød. Men den er også helt fantastisk serveret kold.

Den går perfekt sammen med syrlige madæbler, der mildner dens kraftige, parfumerede smag.

Prøv derfor denne lækre dessert og server med sprøde småkager.

Kvædelæder.  Foto: Astrid Dalum.

Brug kvæden til ost og vildt
Skræl kvæderne og skær kernehuset fra. Skær frugterne i kvarte og bland dem med sukker, vand og citron i en trykkoger/gryde.

Kog i 14 min. i en trykkoger eller i 1 time under låg i en almindelig gryde. Hæld det meste af væsken fra og behold kun lige nok til, at man kan blende kvæderne til en lind og homogen masse.

Sigt pureen og spred den ud på en bageplade. Lad denne tørre i en forvarmet ovn ved 100 grader i 1 1/2 time.

Bliv medlem af Politiken Madklub og få en lækker velkomstgave.

PolitikenPlus
  • Cavakassen, 12 flasker Cava produceres på samme måde som Champagne ? og det smages! Fylde, smag og velduft i store mængder fylder glasset ? og boblerne giver liv og glæde. Smag tre af Spaniens bedste cavaer i denne kasse.

    Pluspris 1.395 kr. Alm. pris 1.660 kr. Køb
  • Brødrister Brødrister i moderne og gedigen kvalitet fra engelske Dualit. Har både optø- og ristefunktion og klarer ristning af både brødskiver og boller/bagels. Produceret i rustfrit stål.

    Pluspris 1.189 kr. Alm. pris 1.399 kr. Køb
  • Pande Sofia serien er med keramisk belægning og Greenpan var de første på markedet, år 2008, med keramiske belægninger og er udviklet i Europa og sælges i dag i hele verden.

    Pluspris 319 kr. Alm. pris 399 kr. Køb
  • Frilandsand til jul Ænderne går frit rundt på beplantede græsarealer og har adgang til frisk vand og kan søge skygge under træerne. De fodres med majs og korn og ellers spiser de, hvad de finder af vegetation udendørs.

    Pluspris 325 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
  • Nytårsmenu 2015 Marker nytåret med en delikat menu tilberedt af Bib Gourmand-restauranten Søren K.

    Pluspris 335 kr. Alm. pris 395 kr. Køb