Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Kvæder kræver bare lidt kærlighed

Den er i sæson lige nu - den æbleagtige kvæde. Trods det anonyme ydre rummer den både duft smag og et væld af anvendelsesmuligheder.

Gem til liste

Kvæder skal tilberedes, inden den kan nydes, for i rå tilstand er den uspiselig.

MADKLUBFå masser af fordele som medlem af Politiken Madklub - og en lækker velkomstgave

Men investerer du lidt tid i denne frugt, får du masser af god smag tilbage.

Kompot, syltetøj og te er umiddelbart det mest oplagte at anvende kvæden til, men denne finurlige frugt kan bruges i utallige retter/tilbehør:

Bagværk til frokost eller dessert, sød konfekt, saftig sirup, iskold is eller som festlig tapas.

Her er seks skønne opskrifter fra Politikens KOGEBOG.

Græskar-kvædeboller
Græskar giver fin farve og saftighed, kvæderne smag og mere saftighed til disse boller, der naturligvis også kan bages som brød.

Man kan bruge store trækvæder, der kan købes i enhver indvandrerbutik på denne årstid, men også de små buskkvæder, som mange har i haven.

Bag ved 170 grader til bollerne akkurat er gennembagte. Spis med smør, ost eller syltetøj

Pocheret  fasan og kompot af kvæder. Foto: Astrid Dalum.

Pocheret fasan og kompot af kvæder
Kompot af kvæde går glimrende i spænd med pocheret fasan.

En hjemmelavet variant kan laves på følgende måde: Skræl kvæderne og skær dem i tern.

Bland med de resterende ingredienser (klik på overskriften), og tilsæt også skrællen fra kvæderne. Denne indeholder mange af kvædens aromaer. Tilbered det hele i en trykkoger eller almindelig gryde i 8 min.

Hæld siruppen fra og skift den ud med tilsvarende mængde fasansauce til opvarmningen.

TV Kysters kokkeskole: Sådan bager du kvæder

Kvædeterrin  og gammel parmesan. Foto: Astrid Dalum

Kvædeterrin og gammel parmesan
Kog en sirup af sukker, vand og citron. Skræl kvæderne, udsten dem og skær dem i fine skiver.

Taglæg skiverne af kvæde i en aluform og pensl med en smule af siruppen mellem hvert lag. Fyld formen og dæk den til med sølvpapir. Bag ’terrinen’ ved 140 grader i 2 timer.

Læg en tilsvarende aluform oven i terrinen, når den tages ud af ovnen, og læg lidt vægt i for at presse den sammen, mens den køler ned.

Server med parmesanen, en lagret fåreost eller eventuelt en blåskimmel.

PRØV OGSÅKvædelæder

Bagte karamelliserede kvæder
Man kan spise dem som konfekt, rullet i perlesukker, eller spise dem, som de er, til vildt og flæskesteg, tør ost eller pølse og skinke som tapas.

De kan holde længe i en lukket boks i køleskabet, eller – hvis de er helt karamelliserede – i ovnen, bare i en lukket boks eller kagedåse.

Sorbet med æble og kvæde
Den duftende, honningfarvede kvæde er en stjerne blandt frugterne og bruges alt for lidt.

Den optræder mest i varme retter som tærter eller tilbehør til stegt kød. Men den er også helt fantastisk serveret kold.

Den går perfekt sammen med syrlige madæbler, der mildner dens kraftige, parfumerede smag.

Prøv derfor denne lækre dessert og server med sprøde småkager.

Kvædelæder.  Foto: Astrid Dalum.

Brug kvæden til ost og vildt
Skræl kvæderne og skær kernehuset fra. Skær frugterne i kvarte og bland dem med sukker, vand og citron i en trykkoger/gryde.

Kog i 14 min. i en trykkoger eller i 1 time under låg i en almindelig gryde. Hæld det meste af væsken fra og behold kun lige nok til, at man kan blende kvæderne til en lind og homogen masse.

Sigt pureen og spred den ud på en bageplade. Lad denne tørre i en forvarmet ovn ved 100 grader i 1 1/2 time.

Bliv medlem af Politiken Madklub og få en lækker velkomstgave.

PolitikenPlus
  • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

    Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
  • Dansk Frugtvin 2014 Lørdag 17. maj afholder Dansk Forum for Frugtvin den hidtil største vinsmagning på Frederiksdal Gods. Kom og smag de mest anerkendte producenter ? samt rigtig mange af morgendagens stjerner.

    Pluspris 65 kr. Alm. pris 80 kr. Køb
  • Kaffebryg Glaskande med filter af rustfrit stål fra japanske Kinto. Da kaffen brygges uden papirfilter bevares flere olier i kaffebønnerne, hvilket resulterer i en fyldigere og mere aromatisk kaffesmag.

    Pluspris 485 kr. Alm. pris 579 kr. Køb
  • Skærebræt Smukt håndværk - direkte fra skoven. Køb et håndlavet skærebræt fra møbelsnedkeren Morten Høeg-Larsen, der fremstiller sin køkkenkunst på eget værksted i sydsvenske Ystad.

    Pluspris 1.529 kr. Alm. pris 1.800 kr. Køb
  • Trykkoger Nem og enkel trykkoger fra tyske Silit som kan forkorte tilberedningstiden med op til 70 %. Den har tre indstillinger og kan bruges til alle komfurtyper inkl. induktion. Fås også i 6,5 l.

    Pluspris 1.445 kr. Alm. pris 1.699 kr. Køb