Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Tænk, at grød kan være så appetitligt!

Anmelderen har 'et traumatisk forhold' til grød, men er imponeret over, at grød kan være rigtig mad.

Gem til liste

Grød

Politiken synes

af Lasse Skjønning Andersen
168 sider
249,95 kroner
Forlaget Vandkunsten

Har du Pluskort, får du 20 pct. rabat på bøger i Boghallen eller fri levering hos Saxo.com.
Læs mere på politiken.dk/plus.

Forrige år åbnede Lasse Skjønning Andersen Restaurant Grød på Nørrebro i København.

Nu udgiver han en bog med opskrifterne fra sit spisested. Et virkelig appetitligt værk.

MADKLUBBliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Her folder han for alvor fantasiens farverige faner ud. Nu skal der slås et slag for genindførelsen af grød som rigtig mad.

For mig, der er krigsbarn, står grød ellers for noget af det værste, man kunne blive tvunget til at spise.

Lunken mælk
Min barndom var præget af et traumatisk forhold til en halvlunken, let slimet havregrød, der var brændt på i emaljegryden – og tilmed blev serveret med spisekammerlunken mælk fra dagen før og et sparsomt stænk rationeret sukker.

OPSKRIFTBlåbærhavregrød med blåbær, banan og mandler

Lasse Skjønning Andersen vil grødtraumet til livs.

Han vil have os til at lave god grød. Velsmagende og lækkert tilberedt grød. Det skal være en nydelse og ikke en straf at spise grød.

Asiatisk og italiensk
Han udvider tilmed grødbegrebet. Der bliver virkelig tænkt nyt og anderledes.

Det er ikke kun de ’nye’ gamle kornsorter, emmer, spelt og perlebyg, der får sig en tur i gryderne.

De italienske risottos og de asiatiske risgrødsretter, congees, er med i Lasse Skjønning Andersens repertoire. Måske vil især italienerne korse sig. Men de kunne så lære lidt nyt.

LÆS OGSÅDanskerne er vilde med grød

Også den gode gamle øllebrød har fået et pift, der for alvor kan mærkes.

Man kan nemt forestille den lækre smag af en øllebrød med en topping af frisk pære, skyr, kardemommesirup og ristede hasselnødder.

Prøv risalamanden
Bogen rummer opskrifter på havregrød til alle årstider. Der er ikke blot én opskrift. Der er adskillige.

Havregrød er ikke bare havregrød i Lasse Skjønning Andersens verden.

Og med den hektiske juletid in mente er det også værd at stifte bekendtskab med Lasse Skjønning Andersens udgave af den nærmest sakrosankte risalamande – hos ham kogt med risottoris. Prøv den.

Hirsen driller
Lasse Skjønning Andersen påpeger i øvrigt, at bogen mangler opskrifter på grød med hirseflager, mannagryn eller sagogryn.

»Jeg har ikke knækket koden til, hvordan man laver god grød af de råvarer«, skriver han.

Men det skal nok komme. For der for alvor grøde i det danske grundkøkken.

PolitikenPlus
  • Automatisk vaffelmaskine Perfekt tilberedning af lækre belgiske XXL- vafler med 50 % mere fylde.

    Pluspris 1.275 kr. Alm. pris 1.499 kr. Køb
  • Elkedel med karakter Elkedlen fra La Cafetière er i design og farveudvalg både klassisk og moderne.

    Pluspris 849 kr. Alm. pris 999 kr. Køb
  • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

    Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb
  • Opvaskesæbe Koncentreret opvaskemiddel baseret på Savon de Marseille Sæbe. Består af vegetabilsk, overadeaktive stoffer, som renser og opløser fedt effektivt.

    Pluspris 79 kr. Alm. pris 99 kr. Køb
  • Nøddeknækker Et simpelt og smart design i silikone. Den tyske designtrio Ding3000 har skabt en nøddeknækker for Normann Copenhagen, som er nytænkende i sit design. Nutcracker ligger godt i hånden og nem at bruge.

    Pluspris 249 kr. Alm. pris 300 kr. Køb