Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Tænk, at grød kan være så appetitligt!

Anmelderen har 'et traumatisk forhold' til grød, men er imponeret over, at grød kan være rigtig mad.

Politiken synes
Politiken synes
Gem til liste

Grød

af Lasse Skjønning Andersen
168 sider
249,95 kroner
Forlaget Vandkunsten

Har du Pluskort, får du 20 pct. rabat på bøger i Boghallen eller fri levering hos Saxo.com.
Læs mere på politiken.dk/plus.

Forrige år åbnede Lasse Skjønning Andersen Restaurant Grød på Nørrebro i København.

Nu udgiver han en bog med opskrifterne fra sit spisested. Et virkelig appetitligt værk.

MADKLUBBliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Her folder han for alvor fantasiens farverige faner ud. Nu skal der slås et slag for genindførelsen af grød som rigtig mad.

For mig, der er krigsbarn, står grød ellers for noget af det værste, man kunne blive tvunget til at spise.

Lunken mælk
Min barndom var præget af et traumatisk forhold til en halvlunken, let slimet havregrød, der var brændt på i emaljegryden – og tilmed blev serveret med spisekammerlunken mælk fra dagen før og et sparsomt stænk rationeret sukker.

OPSKRIFTBlåbærhavregrød med blåbær, banan og mandler

Lasse Skjønning Andersen vil grødtraumet til livs.

Han vil have os til at lave god grød. Velsmagende og lækkert tilberedt grød. Det skal være en nydelse og ikke en straf at spise grød.

Asiatisk og italiensk
Han udvider tilmed grødbegrebet. Der bliver virkelig tænkt nyt og anderledes.

Det er ikke kun de ’nye’ gamle kornsorter, emmer, spelt og perlebyg, der får sig en tur i gryderne.

De italienske risottos og de asiatiske risgrødsretter, congees, er med i Lasse Skjønning Andersens repertoire. Måske vil især italienerne korse sig. Men de kunne så lære lidt nyt.

LÆS OGSÅDanskerne er vilde med grød

Også den gode gamle øllebrød har fået et pift, der for alvor kan mærkes.

Man kan nemt forestille den lækre smag af en øllebrød med en topping af frisk pære, skyr, kardemommesirup og ristede hasselnødder.

Prøv risalamanden
Bogen rummer opskrifter på havregrød til alle årstider. Der er ikke blot én opskrift. Der er adskillige.

Havregrød er ikke bare havregrød i Lasse Skjønning Andersens verden.

Og med den hektiske juletid in mente er det også værd at stifte bekendtskab med Lasse Skjønning Andersens udgave af den nærmest sakrosankte risalamande – hos ham kogt med risottoris. Prøv den.

Hirsen driller
Lasse Skjønning Andersen påpeger i øvrigt, at bogen mangler opskrifter på grød med hirseflager, mannagryn eller sagogryn.

»Jeg har ikke knækket koden til, hvordan man laver god grød af de råvarer«, skriver han.

Men det skal nok komme. For der for alvor grøde i det danske grundkøkken.

PolitikenPlus
  • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

    Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
  • Skærebræt Smukt håndværk - direkte fra skoven. Køb et håndlavet skærebræt fra møbelsnedkeren Morten Høeg-Larsen, der fremstiller sin køkkenkunst på eget værksted i sydsvenske Ystad.

    Pluspris 1.529 kr. Alm. pris 1.800 kr. Køb
  • Trykkoger Nem og enkel trykkoger fra tyske Silit som kan forkorte tilberedningstiden med op til 70 %. Den har tre indstillinger og kan bruges til alle komfurtyper inkl. induktion. Fås også i 6,5 l.

    Pluspris 1.445 kr. Alm. pris 1.699 kr. Køb
  • Gourmetkassen 6 flasker Seks flasker gourmetvin fra Rosforth & Rosforth, når du rigtig skal forkæles. Kassen indeholder 1 champagne, 1 hvidvin, 3 rødevine og 1 dessrtvin. God fornøjelse!

    Pluspris 1.125 kr. Alm. pris 1.326 kr. Køb
  • Påskekarameller Skal årets påskeæg være karameller fra Gudhjem?

    Pluspris 456 kr. Alm. pris 537 kr. Køb