Siden 1960'erne har Stavanger udviklet sig til en mini-metropol med farverige gader og et stort udbud af restauranter.
Foto: Kristoffer Flakstad

Siden 1960'erne har Stavanger udviklet sig til en mini-metropol med farverige gader og et stort udbud af restauranter.

Rejser

Weekend i: Stavanger fester videre trods olie-krisen

Farverige facader langs brolagte gader og et drys af michelinstjerner. Mellem shopping, måltider og drinks finder man roen på historiske steder som domkirken og det charmerende kvarter Straen.

Rejser

Det var en søvnig provinsby med fiskeri, konservesfabrikation og udskibning som vigtigste erhverv, der i 1960’erne vågnede op til en ny virkelighed: Der var fundet olie ud for den norske vestkyst – masser af olie.

På få år udviklede Norges fjerde største by, Stavanger, sig til en velhavende mini-metropol, der sugede udenlandsk arbejdskraft til sig. Engelske, franske og især mange amerikanske familier kom hertil for at arbejde i olieindustrien, og de tog nye kulturer og livsformer med sig.

Her åbnede burgerbarer som McDonald’s længe før, kæden kom til København, og i visse kvarter minder arkitekturen mest af noget fra ’over there’. Amerikansk høres også fortsat mange steder i byen.

Det var ikke først gang, Stavanger oplevede en opblomstring. Allerede i jernalderen blev en stor boplads etableret ved Ulandhaug i det nuværende Stavangers udkant. Og lige neden for dette bakkedrag i den lille Hafrsfjord udkæmpedes det mægtige søslag i 872, der førte til vikingekongen Harald Hårfagres samling af Norge i ét rige.

I middelalderens første år blev Stavanger tillige Norges førende religiøse magtcenter, og landets ældste domkirke blev opført her tæt på havnen, hvor et merkantilt samfund var opstået.

I dag slikker Stavanger sårene efter flere års markant nedtur i olieindustrien. Huspriserne har været en smule faldende, og arbejdsløsheden stigende blandt folk, der har været vant til tårnhøje månedslønninger og aldrig oplevet andet end økonomisk fremgang. Den truende hestekur ændrer dog ikke på, at Stavanger-folket endnu har hang til fest og glade dage, og mængden af cafeer og barer er overvældende for en by med godt 100.000 indbyggere.

Det samme gælder udbuddet af restauranter. Fra årtusindskiftet blev byen kendt som Norges gastronomiske hovedstad, og i vinteren 2017 hentede den japanske restaurant Sabi Omakase til manges overraskelse byens anden michelinstjerne hjem.

Fredag

1. Klokken 17: Stilhed i domkirken

Efter en dag på farten kan der være noget indbydende over at falde lidt ned og opleve en indre ro.

Det kan man indenfor i Stavangers mægtige domkirke fra 1125. Kirken, der blev opført, før Norges berømte Nidaros-domkirke i Trondheim, har levet en omskiftelig tilværelse, og de danske konger fratog den sin status som bispesæde, hvilket den først fik igen efter Norges selvstændighed.

Foruden den middelalderlige stilhed er her flere rige udsmykninger, bl.a. en fantastisk prædikestol fuld af bibelske motiver og smukke glasmosaikker, der hører til sjældenhederne så langt mod nord.

Stavanger domkirke, Haakon VII’s gate 2

2. Klokken 18: Fredagsøl på havnefronten

Stavanger-folket er til fest og fadøl, og fredag eftermiddag går det ikke stille for sig på Skagenskaien, den gamle havnefront, hvor barerne ligger på stribe i de gamle pakhuse. I hele sommerhalvåret søger man udenfor og mødes med venner og kolleger her.

Byens ældste værtshus, Dickens, er en institution, og vil man høre ægte Stavanger-dialekt, er det her, det foregår. Længere nede, på Hansen Hjørnet, kommer mange for at se og blive set på terrassen udenfor.

Dickens, Skagenskaien 6

3. Klokken 19: Fisk på torvet

Da denne journalist var barn, blomstrede Stavangers fisketorv med boder fulde af friske torsk, hvalkød, levende krabber, nykogte rejer og andet godt.

Og bagved fortsatte torvet med grøntboder, blomster og antik. I dag er torvet en skygge af sig selv, men en enkelt fiskehandler har overlevet inde i et glashus på pladsen, hvor boderne engang stod.

I direkte forlængelse finder man byens førende fiskerestaurant, der meget passende blot hedder Fisketorget. Her fås alt fra delikat fiskesuppe over krabbe og hummer til dagens fangst.

Fisketorget, Strandkaien 37

Lørdag

4. Klokken 10: Brolagte gågader

Stavangers hjerte udgør et helt net af brolagte gader og gamle træhuse i det lettere kuperede terræn. Her i gågaderne finder man både kædebutikker og uafhængige designforretninger, gallerier, vintagebutikker og gode boghandlere. Mange turister søger mod outdoor-butikkerne med deres velassorterede ski- og vandreudstyr.

Begynd oseturen på hjørnet af Skagen og Prostebakken, og følg med strømmen mod Søregata og tilstødende gader.

Prostebakken 3

5. Klokken 13: Frokost ved tårnet

Stavangers vartegn er Valbergtårnet – et smukt vagt- og brandtårn fra 1853, der er rejst på den lille top midt i centrum, Valberget.

Heroppe ligger også en af byens populære cafeer, Sting, der er indrettet i 80’er-retrostil med skakternet gulv og spejle. Er vejret godt, er det en fornøjelse at sidde udenfor med kig til Valbergtårnet – lidt væk fra alfarvej – og nyde de lækre retter, herunder ganske mange vegetariske.

Café Sting, Valberget 3

6. Klokken 15: Det gamle Stavanger

Straen – eller blot Gamle Stavanger er en af byens stoltheder. Det smukke kvarter rummer Nordens ældste samling af træhuse – de fleste hvidmalede, som det har været traditionen på hele Norges sydlige og vestlige kyst.

Brande har hærget, men ikke siden 1800-tallet, og det er som at træde ind i en svunden tid, når man slentrer rundt her i brostensgaderne med hyggelige gårdhaver, skæve facader og kig til havnen og fjeldene i horisonten.

I det Gamle Stavanger findes Nordens ældste samling af træhuse.
Foto: Kristoffer Flakstad

I det Gamle Stavanger findes Nordens ældste samling af træhuse.

Drop evt. forbi cafeen Brostein og snup en veltillavet kaffe, eller gå omkring det lille hermetikmuseum, der udfolder Stavangers glorværdige fortid som sardinhovedstad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Brostein Kafé, Øvre Strandgate 79

7. Klokken 19: Norsk michelinmad

Kokken Sven Erik Renaa er blevet en legende i Stavanger. I 2016 sikrede han byens første michelinstjerne nogensinde, noget der forståeligt nok vakte jubel og stolthed.

Restauranten Re-naa er byens gastronomiske spydspids, og folk strømmer til for at smage på de udsøgte kreationer, der følger sæsonen.

Bestil bord i god tid hjemmefra – her er kun plads til 22 gæster – og pak alle fordomme om kedelig norsk mad sammen. Er det ikke muligt at få bord, så prøv Re-naa Matbaren i samme hus – en uformel bistro, hvor standarden også er høj.

Restaurant Re-naa, Breitorget 6

8. Klokken 22: Fest i den farvede gade

Engang var de fleste huse i Øvre Holmegate hvidmalede, og den så ud som gader i Stavangers centrum er flest. Men omkring 2000 blev pensler og maling fundet frem, og i dag funkler husene i turkis, orange, lilla og diverse pasteller. Siden da har det kulørte strøg været kendt som Fargegaten.

Det er dog ikke kun farverne, men i høj grad cafeerne og barerne, der med Aalborgs Jomfru Ane Gade som forbillede, ligger dør om dør her.

Modsat i Aalborg kommer her dog et mere modent publikum – nogle for at smage sjældent mikrobryg på Cirkus – andre for at udleve sin indre boheme blandt bøger og kunstnertyper på Bøker og Børst.

På Hanekam er der drinks og dj’s til klokken 2. Herefter vælger nogle at fortsætte festen på den urbane natklub Cement, der kunne have ligget i Berlin eller New York.

Fargegaten, Øvre Holmegate

Søndag

9. Klokken 10: Klunkestil og engelsk have

Lidt uden for centrum breder sig Stavangers velhaverkvarter Eiganes. Her har kongefamilien sin Stavanger-bolig – det tidligere landsted Ledaal.

Overfor ligger herskabsvillaen Breidablikk, der står indrettet fuldstændig, som da den rige familien Berentsen boede her sidst i 1800-tallet og nogle årtier frem. Familien ønskede, at huset og interiør skulle bestå som et minde om den svundne klunketid og donerede hele ejendommen til Stavanger museum.

Huset er omgivet af en fuldendt engelsk have med sjældne træer – et rart og roligt sted at begynde søndagen.

Breidablikk, Eiganesveien 40a

Foto: Kristoffer Flakstad

10. Klokken 12: Museet for det sorte guld

Olien er hele fundamentet for Norges velstand, og ingen byer i landet har lukreret så meget på det sorte guld som Stavanger. Offshore-industrien beskæftiger tusind og atter tusind borgere, og det syntes helt naturligt, at byen i 1999 fik et oliemuseum – opført i en stil, der sender tankerne mod en boreplatform.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På underholdende og interaktiv vis fortælles hele historien om de norske oliefund og den efterfølgende avancerede industri, der ændrede Norge og ikke mindst Stavanger for altid.

Norsk Oliemuseum, Kjeringholmen 1 A

11. Klokken 14: Farvel-pizza med stil

Sven Erik Renaa tryller ikke kun med mad på michelinniveau, men har også åbnet et gourmetpizzeria, Xpress, i Stavangers 1980’er-kulturhus, Sølvberget. Pizzaerne bages med en helt særlig dej i brændeovn og kan enten indtages uden for på det charmerende torv ved Sølvberget eller inde i den hyggelige, rustikt indrettede restaurant.

Sig farvel til Stavanger over en pizza Emilia Romagna.

Renaa Xpress, Sølvberggata 2

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce