Annonce
Annonce
Annonce
Internationalt

Grønlandske miner er på vej i skattely

Multinationale mineselskaber i Grønland, benytter sig i stor stil af skattely.

Gem til liste

Grønland risikerer at gå glip af milliarder fra landets forventede råstofeventyr.

En række af de multinationale mineselskaber, der i øjeblikket søger efter råstoffer i landet eller er tæt på at åbne miner, har sørget for at oprette skuffeselskaber i skattely, der gør det muligt at snyde det grønlandske samfund for indtægterne.

Det afslører en kortlægning af mineselskabernes selskabsstrukturer, som Politiken har foretaget.

LÆS OGSÅStorpolitisk spil er i gang om Grønlands råstoffer

Gennemgangen viser, at mineselskabet London Mining, der i disse uger står på spring til at åbne en gigantisk jernmine tæt på Nuuk, for nylig har ændret sin selskabsstruktur, således at London Minings grønlandske datterselskab nu ejes via to skuffeselskaber i skattelyet Jersey i Den Engelske Kanal.

Konstruktionen gør det muligt for det britiske selskab, der sammen med en kinesisk statsbank menes at være på vej til at investere 14 milliarder kroner i den grønlandske mine, at kanalisere overskud ud af Grønland og placere pengene i skjul for både skattemyndigheder og offentlighed.

LÆS OGSÅMineselskab: Vi har fundet guldmineraler i Sydgrønland

Et andet selskab, der benytter sig af skattely, er selskabet Greenland Minerals & Energy, som har fundet store forekomster af sjældne jordarter og uran i Vestgrønland.

Kan gå glip af indtægterne
I Grønland vækker skattelyselskaberne bekymring.

»Det er første gang, jeg hører de oplysninger«, siger formanden for Landstingets Erhvervsudvalg, Naja Nathanielsen fra regeringspartiet IA. »Men vi er jo ikke naive. Vi vidste, at der var en mulighed for denne slags konstruktioner«.

Oppositionens leder, Siumutformand Aleqa Hammond, kræver en politisk reaktion.

»Det er dybt bekymrende, at London Mining opererer fra et skattely. Danmark og mange andre lande har jo problemer med at få multinationale selskaber til at betale skat, når de bruger skattely«, siger hun.

LÆS OGSÅSærlov skaber frygt for løndumping i Grønland

Ifølge Torben M. Andersen, professor i økonomi på Aarhus Universitet og formand for Grønlands Økonomiske Råd, er risikoen for, at det nordatlantiske samfund går glip af indtægterne fra landets råstoffer, reel.

»Der er en lang række udfordringer i, hvordan man får det her skruet sammen, så Grønland får gavn af råstofferne«, siger han.

Usikker model
De grønlandske politikere diskuterer lige nu intenst, hvordan man får gang i minedriften og samtidig sikrer, at milliardindtægterne fra landets enorme forekomster af blandt andet guld, zink, uran, jern, aluminium og sjældne jordarter kommer samfundet til gavn.

Den model, politikerne har valgt at satse på, går ud på at sikre indtægter til selvstyret gennem opkrævning af en selskabsskat på 30 procent af mineselskabernes indtægter.

Men erfaringer fra blandt andet Australien, Sierra Leone og Peru viser, at modellen er usikker: Det er ganske enkelt for let for selskaberne at manipulere med størrelsen af deres overskud.

LÆS LEDERGrønland og Danmark har fælles interesser

Ifølge Kuupik Kleist, formand for Grønlands Selvstyre, forsøger man »så godt som muligt at dæmme op« for mineselskabernes skatteundgåelse.

»Vi prøver at sikre os så meget, som vi overhovedet kan«, siger han. Samtidig erkender den grønlandske regeringschef, at mineselskaberne presser Grønland til at tilbyde gunstige skattevilkår.

London Mining har ikke ønsket at svare på spørgsmål om, hvorfor selskabets grønlandske datterselskab ejes af et skuffeselskab i skattely.

»London Mining betaler alle sine skatter i overensstemmelse med de regler, der gælder i de pågældende lande«, skriver selskabet i en mail til Politiken.

PolitikenPlus
 • Orange & Rosé vin, 12 flasker Oplev denne smagskasse med seks forskellige vine. 3 orange og 3 rosé. 12 flasker, så du kan opleve hvad orangevin er og nyde de skønneste rosévine.

  Pluspris 1.360 kr. Alm. pris 1.602 kr. Køb
 • LEGO filmen I den allerførste LEGO® biograffilm i fuld længde følger vi Emmet, en helt almindelig LEGO® minifigur, der fejlagtigt bliver opfattet som den mest ekstraordinære person i hele verden.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Cykelskygger 2 Det er et klassisk motiv ? et, som flere af Politikens fotografer har rettet deres kameraer mod og foreviget: Aftensolens leg med de travle trafikanter på Rådhuspladsen.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.725 kr. Køb
 • Skammel Grebet i midten af siddefladen på 'PICK ME'-skamlen, inviterer til at løfte den op og tage den med rundt i hjemmet. Brug den som ekstra siddeplads, sengebord, afsætningsplads m.m.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.299 kr. Køb
 • The Laughing Boy Skulpturen 'Laughing Boy' kan ikke hedde meget andet, end den gør. For ikke bare storgriner den nye figur i stentøj, som kunstneren Leif Sylvester har lavet.

  Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.249 kr. Køb