Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Hvad er dette?

Lokale kvitter traditionerne i Paris’ nye boheme-kvarter

Betalt indhold: Paris er kendt som romantikkens, historiens og traditionernes by, men en gruppe unge parisere er nu ved at opdatere byens image med nye barer, restauranter, gallerier og butikker i Paris’ nordøstlige del.

Pariserne stimler sammen om bardisken i forsøget på at bestille et glas naturvin hos tjeneren. Musikken er høj og groovy og overdøver næsten samtalerne ved de små borde, hvor folk allerede sidder tæt.

Udenfor er bordene også proppede, selvom det er en småkold forårsdag i marts; gæsterne skutter sig under varmelamperne, mens folk farer forbi i fyraftensmylderet med baguettes under armen.

Hvis ikke det var fordi, gæsterne ivrigt sad og fulgte tjeneren, der stående på en stol er ved at skrive aftenens menu på glasvæggen, med øjnene, ville det ikke være til at se, at vi er på en af Paris’ mest populære restauranter og ikke bare en feststemt bar.

Det er meningen. Ligesom mange andre restauranter i Oberkampf-området i det 11. arrondissement har folkene bag Aux Deux Amis skiftet de hvide duge, den faste menu og formelle stemning ud med vakkelvorne caféborde, en højrøstet atmosfære og en menu bestående af fransk tapas. Alligevel er ambitionsniveauet i køkkenet på højde med støjniveauet i baren, og den kombination virker som en magnet på Paris’ kreative klasse.

»Jeg kommer her på grund af atmosfæren, du får en god fest sammen med et godt måltid«, siger Charles, der står i baren og drikker en øl fra et mikrobryggeri med sin ven Ingo. De er begge i 30’erne, og mens Charles er webdesigner arbejder Ingo som fotograf.

Livligt og lokalt

Selvom de ikke bor i området, så er det den naturlige destination for en aften i byen med vennerne.

»Jeg bor ved Odéon, som er et af de mest turistede områder i Paris, men det er sjældent der, jeg går ud. Det er lidt som et levende museum, hvor turisterne går gennem gaderne, som om de var museumsgange. Heroppe er der mere livligt, det er mere lokalt«, siger Charles. Ingo nikker og bestiller en runde til.

I Oberkampf-kvarteret ligger hippe barer som Café Charbon, Joséphines Cave Parisienne, La Gouttiere, Le Perchoir og Onze side om side med bogbutikker specialiserede i koranen. Grønthandlere er naboer til nyåbnede barbershops, hvor både kunder og barbererne har veltrimmede fuldskæg.

Eksklusive delikatesse-butikker deler gadehjørne med kebabboder og billige asiatiske frokoststeder. Og overalt ligger der små, moderne madtempler som Aux Deux Amis og Pierre Sang, hvor en ny generation af kreative kokke præsenterer deres bud på, hvordan man kan forny det franske køkken.

Galleri-kvarter i Belleville

Det er ikke kun restauranterne, der trækker unge til det nordøstlige Paris. Lidt nord for Oberkampf-området ligger Belleville, der især i starten af sidste århundrede var kendt som et af byens førende kunstnerkvarterer. I efterkrigsårene rykkede kunstnerne til Saint-Germain-des-Prés-kvarteret syd for Seinen, og Belleville blev delvist overladt til migranterne.

Kvarteret bar i mange år præg af de mange indvandrere fra Frankrigs tidligere nordafrikanske kolonier, og limonade-barer og couscous-restauranter prægede gadebilledet. I slutningen af sidste århundrede kom mange kinesere til Paris, og de forvandlede kvarteret til Paris’ Chinatown. Siden århundredeskiftet har de stigende priser på gallerilokaler og lejligheder tættere på Paris’ centrum presset kunstnerne nordpå igen, og en del af dem har fundet tilbage til Belleville.

»Galleriscenen heroppe er vokset virkelig voldsomt de sidste par år. Vi var det første galleri, da vi åbnede i 2002, men nu er her et lille dusin«, siger Marine Moulin, der arbejder for kvarterets mest veletablerede galleri, Bugada & Cargnel

Ligesom mange andre gallerier, blandt andet Galerie Samy Abraham og Galerie Antoine Levi, ligger det i kvarteret mellem Parc de Belleville og Parc des Buttes Chaumont. Mange af gallerierne fokuserer på fremspirende franske unge kunstnere, og kvarterets afslappede og lokale stemning påvirker dem:

»Ejerne og de ansatte på gallerierne heroppe kender hinanden, det er lidt som en familie. Heroppe er der en helt anden mere landsbyagtig stemning end i de andre gallerikvarterer«, siger Marine Moulin.

Fra kunstnere til entreprenører

Den kreative og kulinariske udvikling i det nordøstlige Paris startede omkring Canal St. Martin, en idyllisk kanal der i dag har overgivet sig til byudviklingen.

Gaderne omkring kanalen er tæt beklædt med hippe kaffebarer, små modebutikker og farverige restauranter. En af de nyeste tilføjelser til kvarteret er såkaldte coworking-caféer, hvor unge franskmænd sidder timevis med deres bærbare computere.

Vi fik idéen, da vi mødte hinanden i Australien, hvor det vrimler med coworking-steder. De var ikke kommet til Paris endnu, så det besluttede vi os for at lave om på

Café Craft er kendt for sin gode kaffe, mens nyåbnede Hubsy er kendt for sit koncept; her betaler man ikke for det, man fortærer, men for den tid, man tilbringer her. For fem euro kan man sidde her en time og drikke så mange kopper cappuccino, americano eller latte, som man ønsker, og tanke ubegrænset op i snackbaren. For 20€ kan man sidde her hele dagen.

»Vi fik idéen, da vi mødte hinanden i Australien, hvor det vrimler med coworking-steder. De var ikke kommet til Paris endnu, så det besluttede vi os for at lave om på«, fortæller Jeremy Marcillaud, der har caféen sammen med sin forretningspartner Antony De Jaeger.

Arbejdsom stemning

I Frankrig består den traditionelle cafekultur af markiseklædte etablissementer, hvor folk drikker en billig espresso stående i baren. Der er ofte kamp om de små borde og sjældent wifi, så stederne inviterer ikke til at sidde og arbejde i timevis bøjer over en computer.

Måske derfor er Hubsys koncept så populært. De har lige åbnet deres anden café, og der er proppet hver dag. Stemningen er arbejdsom, og folk koncentrerer sig om deres skærme i stedet for at sidde og sludre over kaffen.

Gæsterne på Hubsy er primært unge parisere, der har startet deres eget firma eller arbejder som freelancere indenfor kreative fag. Jeremy fortæller, at de er del af en voksende gruppe af selvstændige i byen, der gør op med den måde, pariserne har levet på de sidste mange år; pariserne kalder livsstilen métro, boulot, dodo (fransk for metro, arbejde, søvn) med henvisning til de lange arbejdsdage og metroture, som æder deres fritid.

»Der er mange unge, der hellere vil arbejde for sig selv og have mere fleksibilitet, også selvom det betyder, at de måske tjener færre penge. Det vigtigste for min vennegruppe er frihed, fleksibilitet og at arbejde, fordi man har lyst til det, ikke for at få råd til materielle ting«, siger Jeremy.

Advertisement
Advertisement