Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hvad er dette?
Annoncørbetalt indhold

Fire hovedregler: Lyset kan påvirke din produktivitet23. februar 2018

De fleste af os ved, at mangel på lys kan gøre os vinterdeprimerede, men de færreste af os tænker over, at det også kan gøre os uproduktive. Op til 90 procent af danskerne får for lidt lys i vintermånederne, og det påvirker vores humør, energiniveau og produktivitet.
Kaya Packness har et arbejdsliv, der strækker sig over lidt mere af døgnet, end det gør for de fleste andre. Det svinger også en del i intensitet, når hun om dagen arbejder på et kontor, om aftenen arbejder med workshops i meditativ tegning og om natten arbejder som DJ på barer i København.

De lange arbejdsdage betyder, at hun indimellem er nødt til at forlænge dagen, så energien strækker sig lidt længere ind i aftenen. Det kunne hun gøre med energidrikke eller kaffe, men hun har fundet en metode, der er mere effektiv: Lys.

»Jeg får helt klart mere energi, når der er lys nok. Udover at jeg selvfølgelig har brug for god belysning for at kunne se, hvad jeg tegner, eller se, hvilke plader jeg står og roder med, så kan jeg også mærke, at jeg får et stort energiboost af at få nok lys«, siger hun.

Hun har sørget for at oplyse sit hjem godt, have en terapilampe, der kan give et ekstra boost, og at have belysning der kan dæmpes, så det ikke er alle aftener, der gearer hende op til en nat bag DJ-pulten.

Kaya Packness har fat i noget. Mens vi ofte gør et stort nummer ud af ergonomiske borde, siddebolde og friskbrygget kaffe, når jagten på en effektiv dag går ind, er et af de aspekter, de færreste tænker over, når vi forsøger at skabe de bedste vilkår for produktivitet derhjemme, imidlertid lyset.

Dårlig belysning er nemlig normen på de danske arbejdspladser, og den vane tager vi med os, når vi indretter hjemmet.

»Møglys gør os trætte, og folk har desværre vænnet sig til det«

»Møglys gør os trætte, og folk har desværre vænnet sig til det«, siger Bo Larsen, der rådgiver private og kontorer om god belysning hos ABC Lys.

»Folk er vant til at arbejde under ovenlys, der blænder og ikke giver nok variation i lyset. Det er slet ikke den variation øjet og hjernen har brug for for at kunne slappe af, så man kan koncentrere sig om arbejdsopgaven«.

Ligesom andre lyseksperter mener han, at gener som hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær lige så vel kan komme fra dårlig belysning som faktorer som luftkvalitet og møbler - vi opdager det bare ikke.

Og mens vi gladelig bruger mange penge på at indrette vores hjem med møbler til hjemmekontor, hyggehjørner og praktiske gøremål i køkkenet, så giver vi ikke belysningen meget opmærksomhed:

»Folk bruger gerne hundredtusindvis på at indrette deres hjem med møbler og hvidevarer, men god belysning tænker vi ikke så meget på«, siger Bo Larsen.

Hjælper på humøret og energiniveauet

Der er flere grunde til, at lyset er med til at påvirke vores produktivitet.

Først og fremmest er der de rent fysiske: Hjernens koglekirtel danner det søvndyssende stof melatonin, men når øjnenes nethinder registrerer lys bremses produktionen af stoffet, og vi bliver dermed mindre sløve.

Lys påvirker også dannelsen af signalstoffet serotonin, der har med vores humør at gøre: Jo mere lys der er, jo mere serotonin dannes der, og jo bedre humør er vi i. Og så er vi afhængige af lys for at producere D-vitamin. Hvis vi ikke har D-vitamin nok påvirker det immunsystemet, humøret og den daglige energi.

Kjeld Johnsen har i mere end 20 år forsket i lysets betydning ved Aalborg Universitet. Han fortæller, at syv procent af danskerne har en diagnose på vinterdepression, mens helt op til 80-90 procent af os er påvirkede af mangel på lys i de mørke vintermåneder. Derfor bør vi være mere opmærksomme på at få lys nok.

»Det påvirker os forskelligt, men det har generelt effekt på vores humør og velbefindende. Det bedste man kan gøre er at gå en tur på en halv time hver dag, for dagslyset er meget stærkere end kunstlys. Men vi tilbringer 90 procent af vores liv indendøre, og hvis ikke der er tid til en gåtur bliver kunstlyset vigtigt«, siger han.

Han har blandt andet arbejdet med lys som en del af indeklimaet på institutioner og arbejdspladser, og han fortæller, at det er svært at påvise direkte sammenhæng mellem lyset og produktiviteten i forskning, da det er svært at isolere lyset som faktor.

»Vi er mange, der er overbeviste om, at der er en sammenhæng, men det er svært at påvise. Det, man kan påvise er, at folk producerer bedre, når de føler sig bedre tilpas, og der spiller lyset ind«, siger han.

En undersøgelse fra Carnegie Mellon University samlede i 2003 op på den forskning, der er lavet om lysets betydning på arbejdsdagen, og ifølge undersøgelsen viser 12 studier, at folk kan være op til 23 procent mere produktive, hvis de har en belysning, der er skabt til den arbejdsopgave de sidder med.

Samtidig viser 13 studier, at folk der har udsigt til dagslys eller adgang til det i løbet af dagen kan være op til 18 procent mere produktive, end dem, der ikke har.

Andre studier viser, at lyset også spiller ind på vores måde at tage beslutninger på.

Ifølge et studie fra 2014 føler vi både positive og negative følelser stærkere, hvis vi befinder os i et skarpt oplyst rum, mens dæmpet belysning også dæmper følelserne. Forskeren bag studiet, Alison Jing Xu fra University of Toronto Scarborough, skriver i konklusionen, at butikker kan bruge den viden strategisk i forbindelse med deres lysdesign; en blomsterbutik eller en butik med forlovelsesringe vil nyde godt af skarp belysning, da det er fordelagtigt for køberen at være i sine følelsers vold.

Hvis man har en konflikt med sin kæreste eller chef kan det imidlertid være en god idé at forsøge at løse den i et rum med dæmpet belysning, hvor følelserne er mindre skarpt optrukne af lyset.

Fire hovedregler

Ifølge Bo Larsen fra ABC Lys er der tre hovedregler for god belysning på kontoret i hjemmet eller på arbejdspladsen. Det må ikke blænde, man skal kun have lys, der hvor der er behov for det – eksempelvis på papiret – og ikke på ens computerskærm - og så skal lyset have så høj kvalitet, at det kan genskabe de farver, der lyser op og vise kontrasten mellem tekst og hvid baggrund i stedet for at sløre den. Endeligt er det vigtigt, at man kan justere lyset i løbet af dagen.

»Vi tænker over lys, når vi køber tøj og lige går ud af prøverummet og hen til et vindue for at tjekke, hvordan farven egentligt ser ud, og når vi kører om aftenen, hvor vi jo altid slukker for lamperne inde i bilen, så vi ikke bliver blændede. Vi er bare ikke vant til at tænke på det i arbejdssituationer«, siger han.

»Især til hjemmet, uanset om det er et hjemmekontor eller et sofahjørne, anbefaler jeg, at man sørger for at få lys, man kan dæmpe eller skrue op for, alt efter hvad man har behov for«

Pia Stautz er lysdesigner, og hun har en fjerde hovedregel at tilføje:

»Især til hjemmet, uanset om det er et hjemmekontor eller et sofahjørne, anbefaler jeg, at man sørger for at få lys, man kan dæmpe eller skrue op for, alt efter hvad man har behov for. Det er vigtigt at se på farvetemperaturen – i dag er det meste lys LED-lys, hvor det står på, hvor mange kelvin lyset er, hvilket handler om, hvilken temperatur det har. I et hjem skal det være omkring 2.700 kelvin, som svarer til det gyldne lys fra en glødepære«.

Det er det lys, Kaya Packness går efter, og når først man er blevet opmærksom på, hvordan lyset påvirker ens humør og energiniveau, så kan det imidlertid være svært ikke at tænke på det. Det fortæller Kaya Packness, der ville ønske god belysning fyldte mere i det offentlige rum:

»Det påvirker mig helt enormt, og hvis jeg er på en café med dårlig belysning kan jeg få lyst til at gå«, siger hun.

»Når først man er begyndt at lægge mærke til det er det svært at vænne sig til dårligt lys igen«.

Få mest muligt ud af lysets indvirkning på dit humør og energi ved at bruge Philips’ løsninger

Vågn op til lys, så du føler dig mere veludvilet, fald ned med det varme, og indret dig i det hele taget med lys, der afspejler solens døgnrytme.

Philips Hue er dit personlige trådløse belysningssystem, der gør det nemt at styre lyset og skabe den rigtige stemning i alle situationer, mens SceneSwitch og WarmGlow øsningerne gør det nemt at skifte fra klart lys, til naturligt lys og over til en hyggelig og varm glød ved brug af din eksisterende kontakt, eller via din dæmper.