Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Frederiksen fører egoistisk magtstrategi på bekostning af de ledige

Mette Frederiksen vil kun forbedre vilkårene for dagpengemodtagere, hvis hun bliver statsminister.

Rune Engelbreth Larsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det har taget Mette Frederiksen få måneder at fuldende Helle Thorning-Schmidts strategi og klistre Socialdemokraterne så tæt op ad Venstre, at ledige, indvandrere og flygtninge knap nok kan kende forskel længere.

Astrid Krag, der sprang fra SF's højrefløj til Socialdemokraternes yderste strammerfløj, har knap nok færdiggjort en aftale med Dansk Folkeparti og den øvrige blå blok om at stramme statsborgerskabskravene i et kvælertag med tilbagevirkende kraft, før Mette Frederiksen også ofrer dagpengemodtagerne for sine egne magtambitioners strategiske spil på Borgen. Igen.

Man kunne ellers godt have fået det modsatte indtryk et par sekunder, for tilsyneladende havde Mette Frederiksen pludselig foretaget en tiltrængt kovending og erkendt, at et nyt dagpengesystem kræver flere penge. Kunne det virkelig være gået op for hende, at der må sættes en stopper for den tilbagevendende øvelse i at smide dagpengemodtagere hurtigere ud af klappen til den rettighedsforarmede tilværelse som jaget løntrykker på kontanthjælp?

Kunne Mette Frederiksen virkelig være den længe ventede humanistiske socialdemokratiske leder, som mange socialdemokrater har håbet på og hævdet at se i hende? Den partiformand, der ville leve op til arven fra det socialt ansvarlige parti, som skabte det 20. århundredes solidariske ligeværdssamfund?

Mette Frederiksen er Tony Blairs discipel og ikke dét, der ligner en udfordring af status quo

Nej. Bare rolig, Løkke. Ingen dansk Jeremy Corbyn revitaliserer socialdemokraterne og får medlemmerne til at storme til partiet. Mette Frederiksen er Tony Blairs discipel og ikke dét, der ligner en udfordring af status quo.

Den lille 'blottelse' om lidt ekstra penge var såmænd også bare Mette Frederiksens spil for galleriet. Mere spin og flere fiduser. Partistrategisk kynisme på dagpengemodtagernes bekostning. Hun kunne nemlig ikke drømme om at stemme for en dagpengeforbedring, så længe Lars Løkke Rasmussen er statsminister – medmindre Lars Løkke Rasmussen selv vil stemme for en sådan forbedring. Hendes alliancepartner, Venstre, har vetoret. Løkkes politik er simpelthen støbt i Frederiksens armerede beton, og ingen opposition får lov til at ridse det blankpolerede panser.

LÆS MERE

Hvorfor egentlig ikke? Her kommer Mette Frederiksens svar: »Det gør man i Italien, det gør man simpelthen ikke i Danmark. Danskerne har truffet den beslutning, at Lars Løkke Rasmussen er statsminister. Finanspolitikken bliver nødt til at være forankret i regeringen. Alt andet er simpelthen noget sniksnak.« (Berlingske.dk, 8.10.2015).

Kan det virkelig være rigtigt, at det at stemme for en politik, der kunne løfte dagpengemodtagernes vilkår, er »snik-snak« for Mette Frederiksen? At hun, der aldrig i sit liv har haft et rigtigt job og heller aldrig har været ledig på dagpenge eller kontanthjælp, men er blevet pakket ind i partiprivilegeret vat hele vejen gennem sin virkelighedsfjerne karriere, kalder et muligt flertalspres for et dagpengeløft for »snik-snak«?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun vil med andre ord ikke udnytte et flertal med Dansk Folkeparti for at forbedre vilkårene for dagpengemodtagerne, medmindre – som Pernille Rosenkrantz-Theill gentog og gentog og gentog i DR2 Deadline – medmindre (hold fast) – medmindre Dansk Folkeparti vil pege på Mette Frederiksen som statsminister…!

Hvis ikke Mette-mig-og-kun-mig bliver kalif i stedet for kaliffen, sætter hun sig fornærmet over i en krog med næsen i sky, og så kan dagpengemodtagerne ellers sejle deres egen sø

Jep. Du læste rigtigt. Dét er betingelsen. Frederiksen vil kun gennemføre sin politik, hvis hun bliver statsminister. Hånden på hjertet: Er det ikke primadonnanykker af tåkrummende dimensioner?

Med den logik kan Socialdemokraterne kun nikke ja og amen til Venstre-regeringen, så længe Lars Løkke Rasmussen er statsminister. Et flertal gælder nemlig kun, hvis Venstre vil være med i det – Frederiksen har i hvert fald ikke i sinde at løfte så meget som en lillefinger for nogen i dette land, før hun bliver statsminister. Basta.

Ærlig talt: Frederiksen skulle være en stærk og skarp oppositionsleder, men minder hun ikke snarere om de dér forkælede børn, som de fleste af os har mødt i barndommens sandkasser? Småarrogante egoer, som ikke vil dele deres slik, medmindre man slikker dem i røven? Ja, undskyld mit frisprog, men det er sgu lidt vanskeligt at være høvisk over for politikere, der insisterer på at sparke nedad, for at de selv kan komme opad.

Hvis ikke Mette-mig-og-kun-mig bliver kalif i stedet for kaliffen, sætter hun sig fornærmet over i en krog med næsen i sky, og så kan dagpengemodtagerne ellers sejle deres egen sø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg foreslår, at Socialdemokraterne tager den fulde konsekvens af deres partiformands indstilling allerede nu: Send Mette Frederiksen på en lang, lang ferie til Langtbortistan. Denne kyniske statsministerstrategi har fuldkomment overflødiggjort hendes tilstedeværelse på Christiansborg de næste fire år.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden