Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Rune Engelbreth Larsen

Mette Frederiksen fører egoistisk magtstrategi på bekostning af de ledige

Mette Frederiksen vil kun forbedre vilkårene for dagpengemodtagere, hvis hun bliver statsminister.

Rune Engelbreth Larsen

Det har taget Mette Frederiksen få måneder at fuldende Helle Thorning-Schmidts strategi og klistre Socialdemokraterne så tæt op ad Venstre, at ledige, indvandrere og flygtninge knap nok kan kende forskel længere.

Astrid Krag, der sprang fra SF's højrefløj til Socialdemokraternes yderste strammerfløj, har knap nok færdiggjort en aftale med Dansk Folkeparti og den øvrige blå blok om at stramme statsborgerskabskravene i et kvælertag med tilbagevirkende kraft, før Mette Frederiksen også ofrer dagpengemodtagerne for sine egne magtambitioners strategiske spil på Borgen. Igen.

Man kunne ellers godt have fået det modsatte indtryk et par sekunder, for tilsyneladende havde Mette Frederiksen pludselig foretaget en tiltrængt kovending og erkendt, at et nyt dagpengesystem kræver flere penge. Kunne det virkelig være gået op for hende, at der må sættes en stopper for den tilbagevendende øvelse i at smide dagpengemodtagere hurtigere ud af klappen til den rettighedsforarmede tilværelse som jaget løntrykker på kontanthjælp?

Kunne Mette Frederiksen virkelig være den længe ventede humanistiske socialdemokratiske leder, som mange socialdemokrater har håbet på og hævdet at se i hende? Den partiformand, der ville leve op til arven fra det socialt ansvarlige parti, som skabte det 20. århundredes solidariske ligeværdssamfund?

Mette Frederiksen er Tony Blairs discipel og ikke dét, der ligner en udfordring af status quo

Nej. Bare rolig, Løkke. Ingen dansk Jeremy Corbyn revitaliserer socialdemokraterne og får medlemmerne til at storme til partiet. Mette Frederiksen er Tony Blairs discipel og ikke dét, der ligner en udfordring af status quo.

Den lille 'blottelse' om lidt ekstra penge var såmænd også bare Mette Frederiksens spil for galleriet. Mere spin og flere fiduser. Partistrategisk kynisme på dagpengemodtagernes bekostning. Hun kunne nemlig ikke drømme om at stemme for en dagpengeforbedring, så længe Lars Løkke Rasmussen er statsminister – medmindre Lars Løkke Rasmussen selv vil stemme for en sådan forbedring. Hendes alliancepartner, Venstre, har vetoret. Løkkes politik er simpelthen støbt i Frederiksens armerede beton, og ingen opposition får lov til at ridse det blankpolerede panser.

LÆS MERE

Hvorfor egentlig ikke? Her kommer Mette Frederiksens svar: »Det gør man i Italien, det gør man simpelthen ikke i Danmark. Danskerne har truffet den beslutning, at Lars Løkke Rasmussen er statsminister. Finanspolitikken bliver nødt til at være forankret i regeringen. Alt andet er simpelthen noget sniksnak.« (Berlingske.dk, 8.10.2015).

Kan det virkelig være rigtigt, at det at stemme for en politik, der kunne løfte dagpengemodtagernes vilkår, er »snik-snak« for Mette Frederiksen? At hun, der aldrig i sit liv har haft et rigtigt job og heller aldrig har været ledig på dagpenge eller kontanthjælp, men er blevet pakket ind i partiprivilegeret vat hele vejen gennem sin virkelighedsfjerne karriere, kalder et muligt flertalspres for et dagpengeløft for »snik-snak«?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun vil med andre ord ikke udnytte et flertal med Dansk Folkeparti for at forbedre vilkårene for dagpengemodtagerne, medmindre – som Pernille Rosenkrantz-Theill gentog og gentog og gentog i DR2 Deadline – medmindre (hold fast) – medmindre Dansk Folkeparti vil pege på Mette Frederiksen som statsminister…!

Hvis ikke Mette-mig-og-kun-mig bliver kalif i stedet for kaliffen, sætter hun sig fornærmet over i en krog med næsen i sky, og så kan dagpengemodtagerne ellers sejle deres egen sø

Jep. Du læste rigtigt. Dét er betingelsen. Frederiksen vil kun gennemføre sin politik, hvis hun bliver statsminister. Hånden på hjertet: Er det ikke primadonnanykker af tåkrummende dimensioner?

Med den logik kan Socialdemokraterne kun nikke ja og amen til Venstre-regeringen, så længe Lars Løkke Rasmussen er statsminister. Et flertal gælder nemlig kun, hvis Venstre vil være med i det – Frederiksen har i hvert fald ikke i sinde at løfte så meget som en lillefinger for nogen i dette land, før hun bliver statsminister. Basta.

Ærlig talt: Frederiksen skulle være en stærk og skarp oppositionsleder, men minder hun ikke snarere om de dér forkælede børn, som de fleste af os har mødt i barndommens sandkasser? Småarrogante egoer, som ikke vil dele deres slik, medmindre man slikker dem i røven? Ja, undskyld mit frisprog, men det er sgu lidt vanskeligt at være høvisk over for politikere, der insisterer på at sparke nedad, for at de selv kan komme opad.

Hvis ikke Mette-mig-og-kun-mig bliver kalif i stedet for kaliffen, sætter hun sig fornærmet over i en krog med næsen i sky, og så kan dagpengemodtagerne ellers sejle deres egen sø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg foreslår, at Socialdemokraterne tager den fulde konsekvens af deres partiformands indstilling allerede nu: Send Mette Frederiksen på en lang, lang ferie til Langtbortistan. Denne kyniske statsministerstrategi har fuldkomment overflødiggjort hendes tilstedeværelse på Christiansborg de næste fire år.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce