0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Til skade for tibetanerne

De uansvarlige optøjer kan udskyde demo- kratiske reformer og ægte selvstyre.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

En dybt mytologiseret og fordomsfuld opfattelse af Kina-Tibet-konflikten har stadigvæk enorm ukritisk udbredelse i vestlige medier.

Omkostningerne ved denne forvridning og de reaktioner, den medfører, betales af det tibetanske folk.

De seneste dages optøjer i Lhasa og enkelte andre lokaliteter i Østtibet er tragiske begivenheder, som kun i begrænset omfang kan bebrejdes den kinesiske centralregering og de lokale myndigheder i Lhasa.

Tværtimod er de i betydeligt omfang et resultat af et ulykkeligt samspil mellem Dalai Lama og den tibetanske eksilregering, der synes dybt skuffet efter et seksårigt forhandlingsforløb op mod de olympiske lege i Beijing om fem måneder, og en verdensoffentlighed, der er begærlig aftager af alle fortællinger, som kan underbygge myten om kinesernes brutale og ondsindede overgreb mod en heroisk og moralsk fuldkommen tibetansk kultur og religion.

Vigtige omstændigheder burde udløse en helt anderledes nuanceret bedømmelse af situationen, selv om den kinesiske centralregerings forsøg på at mørklægge og isolere urolighederne naturligvis yder sit meget store bidrag til mytedannelsen. 1) En overordentlig sandsynlig udløsende faktor for demonstrationerne i Lhasa er dannelsen og proklameringen af The Tibetan People’s Upraising Movement i eksilsamfundet i Indien i februar. Organisationens erklærede formål lyder sådan: »Tiden er kommet for tibetanere til at tage kontrollen over vor egen fremtid gennem en forenet og koordineret modstandsbevægelse. Vi må proklamere over for kineserne og verden, at begæret efter frihed stadig brænder i hjertet på enhver tibetaner, både inden for Tibet og i eksilet ... En tilbagemarch fra eksilet i Indien tilbage til Tibet bliver organiseret og vil genopvække ånden fra 1959-opstanden«. (Citat fra bevægelsens hjemmeside http://tibetanuprising.org). 2) Da forholdsvis fredelige demonstrationer i Lhasa, inddæmmet uden voldsomheder af lokale politistyrker, udvikler sig til optøjer fredag 14. december, er deltagerne ifølge øjenvidner for en betydelig del ganske unge tibetanere, 15-17-årige, der i deres vrede kaster sten og benzinbomber og antænder biler og butikker ejet af kinesiske forretningsfolk eller tibetanere, der bedømmes so