0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Læk. Medlemmerne fosser ud af a-kasserne

Det er nu snart hver tredje, der ikke er forsikret mod ledighed. Er det begyndelsen til enden på den danske model?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Fra 1995 til 2008 er andelen af arbejdsløshedsforsikrede i arbejdsstyrken faldet fra 80 procent til 70 pct.

Mens hver femte i midten af 1990’erne stod uden for a-kasserne nærmer det sig i dag hver tredje. Det kan få vidtgående politiske konsekvenser, fordi det eksisterende a-kasse-system i stigende grad vil blive opfattet som problematisk på Christiansborg.

Afskaffelsen af et system, der siden starten i 1907 reelt har været under de faglige organisationers kontrol, er rykket nærmere. Og et obligatorisk statsligt styret forsikringssystem kan vise sig at være alternativet, der foretrækkes af flertallet i Folketinget.

Faldet i a-kassernes medlemsandel følges af en nedgang i de faglige organisationers organisationsgrad, og dermed er en af de væsentlige forudsætninger for den danske model ved at erodere. Fastsættelsen af løn- og arbejdsvilkår på arbejdsmarkedet gennem et system, hvor arbejdsmarkedets parter i hovedsagen regulerer sig selv, accepteres netop af politikerne, fordi der er så høje organisationsprocenter og en dermed følgende høj overenskomstdækning.

Hvis en stigende del af arbejdsmarkedet kommer til at stå uden for reguleringen via de kollektive overenskomster, og flere og flere samtidig holder sig uden for arbejdsløshedsforsikringssystemet, kan svaret meget vel blive udviklingen af et langt mere politisk styret reguleringssystem. Dermed kan fleksibiliteten, der kendetegner den danske model, gå fløjten.

ARBEJDSLØSHEDSKASSER under de faglige organisationers kontrol har været det måske mest afgørende redskab til sikring af store og stærke fagforbund i Danmark.

Denne forsikringsform, der kaldes Gentsystemet efter den by i Belgien, hvor det først indførtes, har ikke alene skaffet medlemmer til a-kasserne, men har samtidig genereret medlemmer til de faglige organisationer. Selv om lønmodtagerne altid formelt set frit har kunnet vælge kun at melde sig i en a-kasse uden samtidig at tils