0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pas på den 'svenske bacille'

Den borgerlige debattør Mikael Jalving advarer imod svenske tilstande i Danmark.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

Sverige. »Der eksisterer en udelukkelseskultur, en selvcensurkultur, som er meget mere udpræget i Sverige end i Danmark. Man lukker simpelt hen den frie debat«, siger historikeren og kommentatoren Mikael Jalving, der er aktuel med bogen 'Absolut Sverige - En rejse i tavshedens rige'.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mikael Jalving, hvorfor er de skide svenskere så interessante, at du har skrevet en hel portrætbog om deres land?

»Det er vores naboer, broderfolk og ærkefjende gennem mange århundreder. Der er masser af modsætninger mellem Sverige og Danmark – og masser af ligheder. Svenskerne bor faktisk lige på den anden side af København, og derfor er det da interessant at se, hvad der gemmer sig bag de fordomme, man måtte have om Sverige«.

Det var Jyllands-Postens Forlag, der tog kontakt til dig for at skrive bogen. Hvorfor tror du, at de lige har haft dig i tankerne?

»De ville gerne have et kærligt og kritisk portræt af vores nabofolk. Selv om alle danskere har nogle billeder af Sverige – af Olof Palme, Systembolaget og fodboldlandsholdet – så ved vi i virkeligheden ikke, hvad det egentlig er for et land. Øresund ligger som en slags åndelig Berlinmur mellem det danske og det svenske«.

Du skriver i din bog, at vi bør følge udviklingen i Sverige nøje, for »en skønne dag risikerer Sveriges problemer at blive Danmarks«. Hvilke problemer tænker du på?

»Det er især de problemer, der har at gøre med indvandring, radikal islam og mulige terroranslag. Kort før nytårsaften arresterede man tre Taleban-svenskere i Herlev og en fjerde i en forstad til Stockholm. Det er noget nyt, at vi pludselig har svenske terrorister i Danmark. Ifølge alle indicier havde de til hensigt at skade civile og publicistiske aktiviteter i Danmark (de fire blev arresteret for terrorplaner mod JP/Politikens Hus, red.). Dette er blot et eksempel på, hvad det er for nogle problemer, vi risikerer at få fra Sverige«.

Hvis man ser bort fra denne konkrete sag, hvad er det så for nogle problemer med radikal islam, som Sverige slås med, som Danmark ikke slås med?

»Der eksisterer en udelukkelseskultur, en selvcensurskultur, som er meget mere udpræget i Sverige end i Danmark. Man forsøger hele tiden at skubbe problemerne ud til siden, enten ved at tie dem ihjel eller ved at dæmonisere de mennesker, som er kritiske over for problemerne eller håndteringen af dem, sådan som man ser det i forhold til Sverigedemokraterna. Man lukker simpelt hen den frie debat«.

Jeg kommer selv i Sverige flere gange om måneden og følger jævnligt med i de svenske medier. Der er da masser af kritisk debat i medierne: Som du selv skriver i din bog, er det »ekstremernes land«, hvor man møder »glødende monarkister i clinch med republikanere«, »intellektuelle ultrafeminister, der blæser til kamp mod mandschauvinisme« og en »social ulighed, der er større eller på niveau med den i USA«. Der er masser af fronter i samfundsdebatten?

»Ja, det er rigtigt, det er også det, der gør Sverige så fascinerende. Under den pæne overflade har du en enorm spændvidde af modsætninger og konfrontationer. Men det, man tør skændes om, er det ufarlige; det, der på en måde er lidt ligegyldigt«.

Du mener måske, det er ligegyldigt, men kan det ikke tænkes, at svenskerne mener, at disse temaer er mere interessante end debatten om muslimer?

»Du har sikkert ret i, at en stor del af de mennesker, som dominerer det politiske, akademiske og mediale system, mener, at spørgsmålet om muslimer er irrelevant eller ligefrem pinligt. De synes simpelt hen, at der er andre prioriteter, der er vigtigere, og det kan man også godt argumentere for, at der er. Men det, der er karakteristisk for disse mennesker, er, at de bor i Stockholm, til nøds i Göteborg. De mennesker, jeg har talt med uden for Stockholm, ser anderledes på det«.

Det lyder umiddelbart, som om du bare har fået bekræftet nogle af de fordomme om Sverige, vi allerede har i den danske debat. Hvad er det nye i din bog?

»Det nye er, at der kommer nogle billeder og udsagn på. Jeg har bestræbt mig på at være reporter, på at være et medie, der rejser rundt og taler med nogle kritiske stemmer«.

Hvad er en fri debat for dig?

»Ingen lande har en 100 procent fri debat, men nogle er bedre til det end andre. En fri debat er en debat, hvor man diskuterer åbent i den politiske sfære – i aviser, magasiner, radio og tv – og hvor man ikke risikerer at trække debatten ind i retssale. Dette er på det seneste sket i Danmark, og det ser jeg som et tegn på, at den ’svenske bacille’ kryber ind i den danske måde at føre politisk samtale på: at man politianmelder alle mulige, der blander sig i debatten. Der er ganske vist ikke så mange af sådan nogle sager i Sverige lige p.t., men det er en ’svensk’ måde at reagere på. Og når jeg skriver, at Sveriges problemer kan blive Danmarks, hentyder jeg også til, at den generelle frygt for debat forplanter sig til Danmark«.

Hvem er det helt specifikt, der lukker ned for debatten?

»Det er ikke, fordi der er en masterplan. Der er ikke tale om en konspiration. Der er blot en gensidig forståelse omkring nogle overordnede principper for debatten. På de store aviser, hos akademikerne og blandt de toneangivende politikere er der en gensidig forståelse af, at man i Sverige har en åben og generøs indvandringspolitik. Det bliver gentaget igen og igen som et mantra. Og så er det kun randeksistenser i det politiske liv, der tør tale åbent om disse ting«.