Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jørgen Leth får minister til at glemme de fortabte kvinder

Forargelse er ikke den bedste målestok for, hvorvidt et forhold er legitimt.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forleden sad jeg i toget fra Rom til Firenze. Over for mig var en ældre overvægtig herre, der lagde hovedet i hænderne, når han ikke sad med lukkede øjne. Han så ikke kun meget træt og gammel ud, men udstrålede også en afmagt og opgivenhed og var bedrøvelig at se på.

Ved siden af ham sad en yngre helt sortklædt kvinde, der havde travlt med at bruge sin iPhone. Hun var smuk og smart og dyrt klædt. De tynde sorte strømper fremhævede et par velskabte ben.

Jeg havde ingen anelse om, at de fulgtes med hinanden, før hun stoppede telefonen i tasken, drejede sig i sædet, lagde sit hoved på hans skulder og sin hånd oven på hans.

Eftersom manden så ulykkelig ud, og hun var klædt i sort, gik min fantasi straks i gang. ’Far og datter. Død. Begravelse’, var min første tanke. ’De kommer fra kirkegården. Eller er på vej til hospitalet. Måske er det hans kone, hendes mor. Eller hans kone nummer to’. For hun så ikke så sørgmodig ud.

Jeg kan ikke forstå, hvorfor ministeren vælger at prioritere Jørgen Leths kærlighedsliv ved at kommentere dét frem for eksempelvis det køb og salg af billigt importerede asiatiske, caraibiske og afrikanske kvinderHan lagde hovedet tilbage og sov et kvarters tid, hun så for det meste ud af vinduet. Da han vågnede, var det første, han gjorde, at lade sin hånd glide kærligt og besidderisk op ad hendes sorte strømper. Så højt op, at det næsten gav et sæt i mig.

I mine øjne var de jo far og datter. Hun var vel omkring de 30, han mindst 70. Så det var på grænsen og i hvert fald ikke normalt. Indtil jeg så hende se på ham med det blik, man giver sin elskede.Kære Christian Friis Bach. Jeg har haft en elsker, der aldersmæssigt kunne have været min søn. Jeg kender flere kvinder, der er kærester eller ligefrem gift med mænd, der er meget yngre end dem og måske oven i købet tjener meget mindre.

Rundt om i verden har jeg set mange eksempler på mennesker, især mænd, der har købt sig til et forhold, enten kortvarigt fra en prostitueret, eller længerevarende, fra en golddigger.

Eksemplerne på det sidste er legio, også i Danmark, hvor ingen hæver et bryn, når den rige og magtfulde finansmand gifter sig til ungdommeligt og smukt selskab, med mindre han glemmer at få lavet en ægtepagt.

Grænsen for, hvad vi opfatter som fornedrende er stærkt afhængig af øjnene, der ser. Er den glade cubanske kvinde, der lige har scoret en vesteuropæer og nogle rigtige dollar på et hotel i Havana, ikke et mindre moralsk problem end muslimske teenagepiger, der siger ja til at blive gift med den mand, forældrene har udpeget?

Eller professoren, der udnytter den studerende, der har et crush på ham?

LÆS ARTIKEL

Jeg er enig i, at ligestilling, ligeværd og kvinders muligheder skal være en del af en udviklingsministers ressort og prioriteres.

Men jeg kan ikke forstå, hvorfor ministeren vælger at prioritere Jørgen Leths kærlighedsliv ved at kommentere dét frem for eksempelvis det køb og salg af billigt importerede asiatiske, caraibiske og afrikanske kvinder, der finder åbenlyst sted i Danmark. Sidstnævnte er også sorte i huden.

Hvis det er dét, der især vækker forargelse hos ministeren. Og hvorfor er det i givet fald mere forargeligt, at Jørgen Leth boller med en ung sort pige i Haiti, der kan gå sin vej den dag, hun ikke gider at se mere på ham, end at en velhavende ældre mand i Danmark giver sig i lag med en au pair, rengøringskonen eller sekretæren?

Forargelse er ikke den bedste målestok for hvorvidt et forhold er legitimt. Jeg finder det trist, at Jørgen Leth har følt det nødvendigt at legitimere sit gennem en udstilling af noget ellers privat. Og at en minister føler trang til at blande sig lige i dét, selv om han hævder netop ikke at ville det.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden