0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Børns tv-forbrug stiger voldsomt

Danske børn ser mere tv end tidligere. Og nu er børn også begyndt at se tv på de ’voksnes’ kanaler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

tidsfordriv. I 2007 lagde de specialiserede børnekanaler som f.eks. Disney Channel beslag på 48 procent af danske børns tv-sening. Men i de seneste to år er børnene begyndt at se mere tv sammen med de voksne i familien. Foto: Thomas Borberg

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Efter at have ligget stabilt 6-7 år i træk begyndte børns tv-forbrug pludselig at stige i 2007. Otte kvartaler i træk voksede den daglige tv-sening, og ved udgangen af 2009 var de 3-12-åriges forbrug nået op på næsten to timer hver dag. Det svarer til en stigning på 40 pct. Langt mere end de 24 pct., som den samlede befolknings tv-forbrug steg i samme periode.

Dette kan måske virke foruroligende på nogle. Men hvad er det egentlig for en udvikling, der gemmer sig bag tallene?

Op gennem 1990’erne målte TNS Gallup tv-forbruget blandt de 4-12-årige til knap 100 minutter om dagen. Det er en lille snes minutter mindre end det rekordhøje niveau, som nu er målt i 2009. Tallene fra 90’erne er ikke helt sammenlignelige med tallene for 2009 på grund af marginale forskelle i målemetode og aldersgruppe.

Men at børn i dag ser mere tv end i 90’erne, kan vi godt tillade os at konkludere. Det er imidlertid bemærkelsesværdigt, at børns tv-forbrug faldt efter årtusindskiftet: YouSees beregninger, som vi bygger på tal fra TNS Gallup, viser, at børnenes forbrug i årene 2001 til 2007 lå nogenlunde stabilt på 81-84 minutter om dagen.

Forskeren Carsten Jessen fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole har tidligere forklaret det lavere forbrug med konkurrence fra nye medier som spillekonsoller, computere og internet: Da børnene begyndte at lege med PlayStation, Nintendo og internet, fik de mindre tid til tv. Det samme gjaldt i øvrigt resten af befolkningen.