0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Nyateisterne er polemiske og aggressive«

Kritik af ateismebølgen er lige så påtrængende som kritik af religion, siger forfatterne til debatbogen ’Gudløse hjerner’.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver
Foto: Per Folkver

Ifølge de to forfattere, Lars Christiansen (tv.) og Lars Sandbeck (th.) har nyateister en totalitær tankegang.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Præster og religiøse mennesker dominerer i den grad den offentlige debat. Hvorfor føler I trang til at gøre op med ateisterne?

Sandbeck: »Vi føler ingen trang, men synes bare, religionskritikken har nået et absolut lavpunkt med den seneste bølge af nyateister – med forfattere som Richard Dawkins, Christopher Hitchens og Sam Harris. Der er jo en lang historisk tradition for kritik af religioner. Og kritik af religioner er afgørende i et oplyst samfund. Men der er altså forskel på kvaliteten af religionskritikken. Nyateisternes kritik bygger på febrilske fjendebilleder, et komplet fravær af selvkritik, en nedladende attitude over for alle andre og en lang række misforståelser og fejl«.

Christiansen: »Vi er stærkt provokeret af niveauet hos de feterede bestsellerforfattere bag bølgen af nyateistiske bøger. Det har irriteret os, at de har fået lov til at slippe af sted med så meget vrøvl og vrangforestillinger i den offentlige debat. Selv om de ikke kommer meget videre end til at sammenligne Gud med nisser og tandfeer, opfattes de næsten som sandhedsvidner«.

Hvad er problemet med ateismen?

Sandbeck: »Problemet er ikke ateismen i sig selv. Folk må tro på, hvad de vil. Problemet er derimod, at nyateisterne foregiver, at deres tro er bedre og mere sand – og at de samtidig forsøger at kopiere religionerne ved at opfinde nye, kunstige ritualer i forbindelse med konfirmationer og begravelser«.

Christiansen: »Nyateisterne bringer også et betænkeligt menneskesyn med sig, hvor alt reduceres til dyriske instinkter og impulser. Biologismen, som vi kalder den, fratager mennesket både sjæl og ånd og reducerer os til dyr. I stedet for at se hinanden som frie væsner kæmper visse nyateister for at reducere os til bevidstløse kemirobotter«.

Jeg har svært ved at genkende billedet. Det er vel ikke ligefrem naturvidenskabelige facts, der dominerer debatten?

Christiansen: »Vi insisterer altså på, at den offentlige debat er for vigtig til at blive fyldt med løse påstande, og nyateisterne og biologisterne har fået taletid nok, til at det retfærdiggør en reprimande. For ligegyldigt hvor få eller mange de er, så betyder det noget, hvad der bliver sagt. Det er jo med til at definere en tidsånd, der breder sig ud. En åndløs tidsånd«.

Sandbeck: »Nyateisterne er polemiske og aggressive. De er meget vrede. Alt ved religion er bare rædselsfuldt og gør folk dumme og primitive. Men det er i mindst lige så høj grad nyateisterne, der selv er med til at gøre folk dummere, og i hvert fald mere primitive og dyriske, ved at reducere alt til biologi«.

Den nye ateisme bliver inkonsekvent

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere