Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Liberal Alliances verdensbillede er rent blændværk

Anders Samuelsens våde drømme om øget ulighed er usympatiske og direkte skadelige for Danmark

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Liberal Alliance i weekenden afholdt landsmøde, lykkedes det endnu en gang Anders Samuelsen at tegne partiets politik som en uskøn cocktail af fantasme og elitært vrøvl.

Men én egenskab har jeg dog stor respekt for: Manden pakker ikke tingene ind. Han tonede rent flag, da han erklærede, at »ulighed er ikke en dårlig ting, ulighed er en god ting«.

LÆS DEBAT

Anders Samuelsen er af den liberale skole, hvor man tilslutter sig den romantiske forestilling om trickle down economics. At ulighed er en fin ting, så længe den overordnede velstand stiger.

Eller frit oversat til nydansk: Når vi giver enorme skattelettelser til landets direktionsgange, kunne det være, at der også faldt lidt af til dem, der lever af at servicere overklassen.

Men verdensbilledet er virkelighedsfjernt blændværk. Liberal Alliance lever af at sælge os en fortælling om, at Danmark er en smålig nation hjemsøgt af jantelovsmentalitet. Og at den socialdemokratiske insisteren på lighed handler om, at vi går i små sko.

LÆS KRONIK

Vores kritik af den økonomiske ulighed handler ikke om et irrationelt behov for at straffe andre for deres succes. Der er ikke noget, vi ønsker os mere, end at <DB>alle skal have lov til at realisere sig selv og opnå succes i tilværelsen.

Men Liberal Alliance tager fejl med påstanden om, at opskriften til at skabe et samfund med de bedste forudsætninger for dette går gennem ulighedsskabende politik og skattelettelser til toppen og erhvervslivet.

I disse dage er der adskillige historier om det jobløse opsving. For meget tyder på, at de magre år er forbi for de store danske virksomheder. De tjener igen masser af penge. Alligevel ser vi ikke, at der bliver flere ansat i disse danske virksomheder.

Tværtimod forsvinder der fortsat tusindvis af danske job i disse virksomheder. At erhvervslivet har fået skattelettelser, afgiftslettelser og forbedrede rammevilkår har altså ikke, som den borgerlige logik tilsiger, resulteret i nye job til almindelige mennesker.

Anders Samuelsens våde drømme om øget ulighed er ikke bare usympatiske, men også direkte skadelige for at skabe et stærkere fundament for Danmark. Når man ser nærmere på tallene, står det smerteligt klart, at Danmark er på vej i den forkerte grøft.

Faktisk viser de seneste tal fra Eurostat, at Danmark ikke længere kan betragtes som et af de europæiske lande med den laveste ulighed. I stedet for Liberal Alliances tågesnak om dynamisk ulighed bør politikerne rette op på en udvikling, der kører hurtigt i den forkerte retning.

Opskriften på en progressiv samfundsudvikling er ikke større ulighed, men mindre.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden