Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Racisme er dårlig promovering af ytringsfriheden, Dahlin

Det er gavnligt for samfundet ikke at give racistisk propaganda frit spil.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter terrorangrebet på det franske satireblad Charlie Hebdo, står politikerne i kø for at hylde ytringsfriheden. Det gælder også i Venstre, hvor folketingskandidat Morten Dahlin i et indlæg på politiken.dk endda opfordrer til at afskaffe racismeparagrafferne. Han kalder det en yderligere promovering af ytringsfriheden, og således det næste træk i kampen mod de totalitære ideologier.

LÆS MORTEN DAHLIN

Jeg deler på ingen måde Dahlins selvopfundne logik, hvor politisk ekstremisme bekæmpes med endnu mere ekstreme, racistiske og hadske udtalelser. Hvor etniske grupperinger og seksuelle minoriteter vil opleve en bedre tilværelse, når politiske grupper eller enkeltpersoner kan sprede racistisk propaganda.

Racismeparagrafferne blev til i 1939, som et værn mod det had, millioner af jøder mødte over alt i Europa. Det resulterede i et af de værste overgreb mod menneskeheden; holocaust. Forestillingen om, at en fri og liberal debat vil mindske racisme, fremmedhad, vold og angreb mod samfundets minoritetsgrupper er altså historieforfalskning. Desværre har politiske partiers propaganda effekt. Det så vi i Nazityskland, ligesom vi ser det i dag, hvor totalitære ideologier af politisk eller religiøs karakter vokser frem.

Massakren i Paris var et angreb på ytringsfriheden, men det frie demokratis modsvar kræver omtanke

Så når Morten Dahlin påstår, at det aldrig har været gavnligt for samfundet at gemme de intolerante holdninger væk, så tager han fejl. Det er gavnligt for samfundet ikke at give racistisk propaganda frit spil. Bliver vælgerne konstant og vedvarende eksponeret for racistisme, så vil det uden tvivl påvirke de store majoritetsgrupper.

LÆS DEBAT

Massakren i Paris var et angreb på ytringsfriheden, men det frie demokratis modsvar kræver omtanke. Vi har ikke brug for hovedløse udtalelser fra folketingspolitikere, der pisker til hadet, frygten og krig mellem os og islam. Forslagene fra blå fløj er mange. Pia Kjærsgaard foreslår, at vi må ty til nødret, Lars Seier vil have håndfast tilgang til muslimerne, og Morten Dahlin vil give racistiske holdninger og politisk propaganda frit spil.

Den form for forsvar for demokratiet ligger enormt langt fra den danske tradition. Vores modsvar mod 30’ernes totalitarisme var at finde i demokratiets kerneidealer om dialog, organisering og åbenhed. Vi gav hverken nazisterne eller kommunisterne synderlig megen plads, fordi vi organiserede borgerne i vores demokrati. I moderate fællesskaber, hvad end de var socialdemokratiske eller konservative. Lad os nu gentage den danske succes fra 30’erne og stoppe radikaliseringen gennem vores demokratiske idealer. Ikke ved at piske til had og racisme.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden