Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skru ned for det elitære sundhedsformynderi

Sundhed er godt. Men vi skal passe på ikke at stigmatisere de medborgere, som ikke lever op til idealerne.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I disse år skyller sundhedsbølgen ind over Danmark. Uanset hvor blikket rettes, handler det om at optimere det gode, sunde liv. Og det i en sådan hastighed, at selv de mest adrætte kan tabe pusten. Lad os glædes over denne udvikling. Men det er også kun glædeligt, såfremt flere vælger at føre en sundere livsstil. En ofte overset debat er imidlertid, hvor grænserne går for samfundets krav til den enkelte. Vi bør således være påpasselige med at stigmatisere danskere, som ikke nødvendigvis lever op til sundhedsidealerne.

Ved stigmatisering forstås skadesvirkninger, som forbindes med forskellige tiltag inden for forebyggelse og sundhedsfremme, der fører til, at visse samfundsgrupper som de overvægtige og rygerne bliver tillagt negative karaktertræk. Den ureflekterede hyldest til sundhed som vor tids nye religion har således nogle iboende problematiske elementer, da den kan virke ekskluderende på mange helt almindelige mennesker.

Den ureflekterede hyldest til sundhed som vor tids nye religion har nogle iboende problematiske elementer

Fra politisk side bør vi derfor være varsomme med, hvilke værdier vi tillægger sundhed, så vi ikke ender i en situation, hvor vi trækker nogle sundhedsidealer ned over hovedet på folk. Selvfølgelig skal der være fokus på sundhed, vi skal blot holde den potentielle risiko for ulighed og uretfærdighed for øje.

Vi skal altså finde en balance mellem det strukturelle, politiske ansvar og det individuelle ansvar for egen sundhed. Dertil kommer, at selv hvis man fra statens side eller som individ ønsker at træffe de sundest mulige valg, så er det ikke engang realiserbart. Løbende offentliggøres der nemlig modstridende anbefalinger fra forskere, som det er yderst vanskeligt at navigere efter.

Der må således være grænser for formynderiske indgreb, så vi undgår en hetz mod adfærd, som ikke passer ind i den normative opfattelse af det gode liv. Af den grund må vi heller aldrig ende i en situation, hvor folk anklages for selv at være skyld i deres sundhedstilstand, for så opdeles vi i gode og dårlige mennesker. Hvad der forstås ved sundhed, samt hvor stor værdi sundhedsaspektet tillægges, bør derfor alene være et spørgsmål, der er op til den enkelte at besvare.

Der findes utallige måder, hvorpå det gode liv kan defineres. At være sund betyder jo ikke, at du nødvendigvis har et godt liv. Sundhed bør snarere ses som et instrument til at opnå det gode liv end at være endemålet i sig selv.

Som samfund har vi interesse i, at alle danskere har samme rettigheder og nyder samme anerkendelse som en positiv og ligeværdig bidragsyder i vores værdifællesskab. Vores velfærdssamfund bygger jo netop på, at vi solidarisk kerer os om hinanden. Sådan bør det selvfølgelig fortsat også være på sundhedsområdet.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden