»Et dansk ja til at afskaffe retsforbeholdet ville have været det eneste rigtige i den nuværende situation med terrortrusler og flygtningestrømme. Men sådan blev det desværre ikke. Lige nu ser det i det hele taget ikke godt ud for Europa. Meget er gået galt i EU de senere år, og der er megen frygt i befolkningerne. Overalt bygger vi mentale mure, der bliver højere dag for dag, og de fysiske mure rejser sig også overalt i unionen: I Ungarn har de fysisk form af pigtråd, og i Frankrig, Tyskland, Østrig og Sverige er der genindsat midlertidig grænsekontrol. Hvad vi ser nu, er det modsatte af Murens fald i 1989, og nu taler folk om, at den nuværende krise kan være enden på Den Europæiske Union«.
Sådan lyder det fra den britiske historieprofessor Timothy Garton Ash, der ud over at forske i og skrive bøger om europæisk historie ved Oxford University er kommentator ved en lang række europæiske aviser.
Hvorfor er vi nået dertil, Timothy Garton Ash?
»Fordi der en mistillid til EU og EU’s politikere i mange europæiske lande. Jeg tror ikke, at eliten i Bruxelles helt har fattet den kulturelle og sociale dybde af befolkningernes afsky for eliten. Der er en særlig kosmopolitisk, privilegeret, uddannet elite, som får alle fordelene ved Europa, og de personificerer Europa. Men der er virkelig mange mennesker, der ikke oplever, at de får nogen fordele, og det er dem, antieuropæerne netop kan appellere til. Det er typer som Marine Le Pen og Nigel Farage. Det er Donald Trump i europæiske klæder«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Skriv kommentar