Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning. Mette Dreyer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor ringe skal man være for at få hjælp her i landet?

Min mor tilhører den uddøende generation, der sætter en ære i ikke at bede om hjælp, men nu begynder det at knibe.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Store emner fylder i medierne for tiden: flygtningestrømmen, terroren, retsforbeholdet osv., men er dét hele forklaringen på, at ændringen af servicelovens paragraf 83 med indførelse af rehabiliteringsforløb ikke har affødt debat, eller stoler alle stadig på, at har man behov for hjælp, skal man nok få den?

Jeg er så heldig, at min mor stadig lever og indtil nu, hvor hun over 90, har klaret sig selv og gjort det flot. Hun tilhører den uddøende generation, der sætter en ære i ikke at bede om hjælp.

Nu begynder det at knibe. Hun er som sagt over 90 år, lider af kraftig knogleskørhed og har efter en tarmkræftoperation været så uheldig at udvikle en voldsom brok omkring stomien. Denne brok vokser stadig, giver rygsmerter og en helt skæv holdning og gør det næsten umuligt for hende at bukke sig. (Hun er af en specialist blevet kraftigt frarådet at få brokken bortopereret).

Jeg bor desværre over 400 km væk og kan derfor ikke være til stor hjælp for hende. I sommerferien fik jeg dog udvirket, at hun fik nødkaldeapparat og rollator

Herudover volder stomien hende problemer med hensyn til, hvad hun kan tåle at spise, kræfterne rækker heller ikke altid til madlavning, så hun er undervægtig. Hun lider periodevis af svimmelhed, har således også tendens til at falde og kan ikke selv komme op, når det er sket. Det burde stå klart, at hun ikke længere er 100 procent selvhjulpen, hvor gerne hun end ville være det.

Jeg bor desværre over 400 km væk og kan derfor ikke være til stor hjælp for hende. I sommerferien fik jeg dog udvirket, at hun fik nødkaldeapparat og rollator. Næste punkt på programmet var at få hende overbevist om, at hun burde søge kommunen om hjemmehjælp. Hun har kun sin folkepension at leve af, har hverken formue eller opsparing, der er derfor ikke penge til at købe hjælp. Det holdt hårdt! Og vi kunne have sparet os ulejligheden.

En tidlig formiddag ringer en dame fra kommunen på døren. Brevet, der skulle have varslet hendes besøg, kom først dagen efter, men da min mor er frisk i hovedet, lykkedes det hende efter at have sundet sig at gennemføre samtalen med den kommunale udsending. Der blev udfyldt skemaer i lange baner, og min mor fik besked om, at hun snarest ville få besøg af en terapeut med henblik på udformning af et rehabiliteringsforløb. Jeg troede ikke mine egne øren.

Men ganske rigtigt, en terapeut kom og bad min mor hive støvsugeren frem og støvsuge sin stue. Terapeutens vurdering var, at det gik jo godt nok; hun ville forelægge sagen for sin leder, men min mor måtte forvente et afslag. Hun kunne så søge igen, når hun blev ringere! Men hun fik dog et fif om indkøb af en Vileda-svamp på teleskopstang, så hun kunne komme til at vaske bag sit toilet.

Det endelige afslag er nu kommet. Her citeres ordret (og med anvendt stavemåde og tegnsætning):

» AFSLÅEDE YDELSER

Jeg kan meddele dig, at det søgte ikke er bevilget.

BEGRUNDELSE FOR AFGØRELSEN

Der er lagt vægt på, at du under afprøvning med ergoterapeuten XX kan støvsuge din stue af en omgang. Der er lagt vægt på, at du har nødkald pga faldepisoder, men at du under afprøvningen bakker ind i støvsugeren og da du ved den står der, kan kompencere for denne forhindring. Der er lagt vægt på, at du efter afprøvningen selv sætter støvsugeren på plads og ikke ønsker at gøre yderligere den dag. Det vurderes, at du over en periode på 14 dage vil kunne støvsuge hele din bolig, samt at du er opmærksom på at fordele dine kræfter, så du kan klare at støvsuge din bolig selvstændigt.

ANDRE AFTALER

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Du er meget velkommen til at kontakte visitationen igen hvis din situation ændre sig«.

Der er i afgørelsen ikke taget højde for, at dette var en af de dage, min mor ikke var svimmel. Ej heller, at støvsugningen på egen hånd ikke levner megen tid eller kræfter til alle de andre gøremål såsom at tørre støv af, rengøre badeværelse, vaske tøj, besørge indkøb, lave mad osv.

Jeg har forsøgt at henvende mig til Sundheds- og Ældreministeriet med et spørgsmål om, hvorvidt man ved udformningen af lovændringen havde forudset sager som denne. Svaret til mig bestod af en konstatering af, at ministeriet ikke kan træffe afgørelser i konkrete sager, samt en gengivelse af lovteksten, som jeg selvfølgelig allerede som det første havde sat mig ind i. Et noget arrogant svar på min henvendelse, som jo var af generel karakter.

Da min mor ikke vil lade mig anke afgørelsen, håber jeg gennem et indlæg i pressen at skabe opmærksomhed om de skandaløse tilstande, der nu hersker i hjemmeplejen i visse kommuner. Jeg vil selvfølgelig også bede Ældre Sagen følge udviklingen nøje.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden