Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
STEEN PETERSEN ANNE-MARIE/Politiken-Tegning
Foto: STEEN PETERSEN ANNE-MARIE/Politiken-Tegning

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For voldsramte mødre holder volden aldrig op

Myndighederne holder hånden over voldsmænd frem for at beskytte mødre og børn.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver gang jeg de seneste tre måneder har skrevet om partnervold og skilsmisser på min facebookside, har jeg modtaget mindst tre uopfordrede e-mails fra mødre, der har været udsat for vold. På kort tid er det blevet til knap 100 henvendelser.

De fleste har fortalt mig deres historie, flere har tilsendt mig deres sagsakter, og enkelte har jeg mødt. Mødrenes historier ligner hinanden, men de tør ikke fortælle den højt af frygt for endnu mere vold.

Problemet ligger i forældreansvarsloven. Lovens udgangspunkt er, at forældre skal samarbejde om barnet efter en skilsmisse. To sunde forældre kan godt samarbejde, men i et voldeligt forhold har den ene forælder en så afvigende adfærd, at et samarbejde er umuligt.

Noget af det, kvinderne ikke tør tale højt om, er netop deres ekspartneres adfærd. Den er så ensartet i de tilfælde, jeg har mødt, at den kan kategoriseres som enten narcissistisk eller dyssocial personlighedsforstyrrelse (kendt som psykopati).

Selv den psykiske vold i form af stalking og chikane, som kvinderne bliver udsat for, når parforholdet er slut, kan sættes i system: Over for myndighederne bliver kvinderne beskyldt for at have borderline eller være psykisk syg. Når kvinderne fortæller om volden til Statsforvaltningen, beskylder eksmanden dem for at fremsige falske anklager. Og den voldelige eks indleder ustandselig sager mod kvinden i kommunen, Statsforvaltningen og i fogedretten.

Og siger kvinden offentligt, at eksen er voldelig, uden at han er dømt for det, eller kalder hun ham narcissist eller psykopat, uden at han er diagnosticeret, får hun en injuriesag på halsen.

Kvinderne er altså havnet i et helvede, de umuligt kan undslippe fra.

Enkelte mødre har taget sagen i egen hånd og har opgivet arbejde, venner og familie og er gået under jorden. Andre har nægtet at udlevere barnet til samvær, fået tvangsbøder af fogedretten og er endt i fængsel sammen med hårdkogte forbrydere

Kom ikke og fortæl mig, at en mand, der kan drive en kvinde til at leve et skyggeliv med mentale følgevirkninger, er en god far for deres fælles barn.

Flere af kvinderne har fortalt mig om, hvordan deres børn reagerer på samvær med faren. Børnene udviser blandt andet tegn på angst, apati og depression. Og det er børn helt ned til 2-års alderen. Jeg har sågar hørt en lydoptagelse med en dreng på 9 år, der tigger og beder sin mor om aldrig nogensinde at komme over til sin far igen.

Men som loven er skruet sammen, skal selv voldelige, narcissistiske eller psykopatiske fædre have samvær med deres børn, og mor skal samarbejde.

Enkelte mødre har taget sagen i egen hånd og har opgivet arbejde, venner og familie og er gået under jorden. Andre har nægtet at udlevere barnet til samvær, fået tvangsbøder af fogedretten og er endt i fængsel sammen med hårdkogte forbrydere.

Sagerne er ellers lette at identificere i Statsforvaltningen. De har alle sammen dét til fælles, at konfliktniveauet er højt. I en tredjedel af sagerne er konfliktniveauet så højt, at Statsforvaltningen sender sagen videre til retten, oplyser Social- og Indenrigsministeriet i en e-mail til mig.

En forældreevneundersøgelse kan i øvrigt afsløre, om forældrene hver især er i stand til at drage omsorg for barnet. I de undersøgelser, kvinderne har vist mig, er konklusionen, at en narcissistisk eller psykopatisk mand ikke evner at reflektere over sin egen adfærd og dermed skader barnets udvikling.

Forældreansvarsloven er desuden bygget på ligestilling og fædrerettigheder. Ligestilling handler imidlertid om lige rettigheder mellem køn, men står der et barn i midten, bliver det dermed barnets pligt at sikre mors og fars rettigheder – også i de tilfælde, hvor den ene forælder er skadelig for barnet.

I bund og grund er det overset i forældreansvarsloven, at man ikke altid er to om en konflikt.

Nogle gange er der en krænker og et offer.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden