Tegning. Jørn Villumsen

Tegning. Jørn Villumsen

Debat

Vil vi have et elitedemokrati for de få eller et demokrati for de mange

Flere borgere skal bringes ind i det politiske maskineri for at forstå, bidrage og udvikle.

Debat

I Danmark har vi et godt demokrati. Selv om meget er godt, er der rig plads til forbedringer. Tilliden til politikere slår igen og igen bundrekorder, og 24 procent bliver på sofaen på valgdagen. Nogle tror, at det kan fikses med forslaget om, at 50.000 borgere kan stille forslag for politikere. Men det er ikke nok, at borgerne afventer politikernes dom over deres forslag.

Borgerne skal helt ind i debatten om beslutninger, kompromiser og kende dilemmaerne. Derfor skal vi reformere vores demokrati og oprette folkeforsamlinger i tillæg til det valgte Folketing.

Politikerne reformerer konstant vores samfund for at få det tilpasset ideologi, udfordringer og samfundsforandringer. Men hvad med demokratiet? Det har lignet sig selv i årtier, mens samfundet er forandret og kløften mellem politikere og befolkning er vokset.

Derfor bør vi forsøge os med folkeforsamlinger i tillæg til Folketinget. En folkeforsamling er en gruppe tilfældigt udvalgte borgere, som udgør et repræsentativt snit af danskerne. De skal bidrage til de politiske beslutninger i fællesskab med de politisk valgte i få, store eller flere sager. Det vil selvfølgelig koste penge og være en stor forandring.

Sagen er jo den, at politikere på Christiansborg ikke er i nærheden af at ligne den danske befolkning

Men guldægget er, at det vil skabe ambassadører for den gode dialog, for de komplekse politiske valg og styrke tilliden i det danske demokrati. Det ikke helt uprøvet. I Canada, Belgien og Australien har man forsøgt sig med forskellige folkeforsamlinger både nationalt og kommunalt. Her har man gjort sig en række erfaringer, der gør inddragelsen værdifuld og reel.

Der er mange begrundelser for, hvorfor danskerne føler politikerlede. Fælles er, at leden ikke kan fikses med et snuptag. Det handler om, hvorvidt vi skal have et elitedemokrati for de få eller et demokrati for de mange, men det handler også om en modernisering af demokratiet. Sagen er jo den, at politikere på Christiansborg ikke er i nærheden af at ligne den danske befolkning. Det udfordrer genkendeligheden for mange borgere. Flere skal bringes ind i det politiske maskineri for at forstå, bidrage og udvikle.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce