0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tidligere spindoktor: Bliv på Facebook, Søren Pind!

Når mere end 70 procent af danskerne er aktive på Facebook, går Søren Pind (V) glip af en væsentlig mulighed for at formidle sine politiske overvejelser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Rune Aarestrup Pedersen
Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I de senere år er det kun gået én vej for politikerners tilstedeværelse på Facebook: I takt med at flere og flere danskere bruger timer på at tjekke telefon, tablet eller computer, har politikerne været nødt til at følge med.

Men nu tyder noget på, at der er et opbrud på vej. Mange lokale og nationale politiske skikkelser har gjort sig offentlige overvejelser om deres (overfor)brug af sociale medier. Flere har annonceret, at de har begrænset og målrettet deres tilstedeværelse online.

I weekenden meddelte Søren Pind, at han helt dropper sin facebookside. I forståelsen af moderne politisk kommunikation er det en betragtelig nyhed. Med sin magtfulde position i regeringen og Venstre er Pind den mest centrale, hjemlige politiker, der helt dropper Facebook.

Ifølge hans – måske sidste – opslag på Facebook, er der flere årsager til hans fravalg. Han nævner bl.a. Facebooks notoriske forsøg på at opmuntre til merforbrug af tjenesten. Den styrende algoritme er f.eks. berygtet og hadet for sin uforståelige opbygning. Men vigtigst: For Søren Pind har brugen af Facebook betydet, at han læser færre bøger og skriver færre sammenhængende tekster. Noget, han som intellektuelt fyrtårn ellers har været kendt og respekteret for.

Vi har brug for tænksomme mennesker som Søren Pind som del af debatten

I min optiker Søren Pinds valg modigt, men ærgerligt. Det skriver jeg, selvom jeg respekterer hans beslutning. Den bygger på værdifulde og nødvendige overvejelser.

Når han f.eks. skriver, at denne tid har brug for »sammenhængende ting og langsomhed, ikke fragmentering og hast«, kunne han næppe ramme mere rigtigt. Det også derfor, man bør være kritisk, når folk – og især topministre – overforbruger sociale medier. De bør især bruge deres tid på at tænke, lægge strategier og regere på nationens vegne.

Men helt at fravælge Facebook er ærgerligt. Når mere end 70 pct. af danskerne er aktive på Facebook, går Søren Pind glip af en væsentlig mulighed for at formidle sine politiske overvejelser. Det vil være vanskeligt eller direkte umuligt at nå så mange forskellige danskere via de gamle medier. Det er ærgerligt for Søren Pind, men i virkeligheden også for demokratiet som sådan.

Tendenser i hel