Da jeg skrev speciale i filosofi, var det efter en forunderlig rejse ind i videnskab og erkendelsesteori. Jeg undersøgte, om farver var subjektive eller objektive, visse lærere på Københavns Universitet påstod uden tøven, at vi ser hver sin røde farve inde i hovedet.
Den videnskabsmand, der fik farvekvaliteter skiftet ud med kvantiteter og dermed suspenderet det såkaldt subjektive, var Newton, det skete i ’Optikken’ fra 1730. Lys har forskellige brydningsgrader og dermed forskellige farver, viste han med et eksperiment kaldet Experimentum Crucis.
Newton påstod, at han endegyldigt fastlagde fakta om farver ved at oversætte dem til tal, og det fik betydning for al den tænkning, som knytter sig til det naturvidenskabelige verdensbillede.
Alt dette har jeg atter tænkt over med diskussionen om ’fake news’, men i endnu højere grad fordi det franske dagblad le Monde sammen med femten store internationale medier som Süddeutsche Zeitung, The New Yorker og Aftonposten hen over sommeren har taget kampen op mod et helt nyt fænomen, som de kalder ’fake science’.
Videnskab er en svær ting, fandt jeg ud af, da jeg gravede mig ned i, hvad Newton egentlig havde foretaget sig.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar