Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
’Årgang 0’ har tilbudt danskerne udsyn og indsigt i forskellige danske familiers liv på en måde, så seere, der ikke nødvendigvis har meget til fælles, har kunnet samles foran skærme, skriver Simone Pirchert, cand. mag. i film- og medievidenskab og tilrettelægger i dette indlæg.

’Årgang 0’ har tilbudt danskerne udsyn og indsigt i forskellige danske familiers liv på en måde, så seere, der ikke nødvendigvis har meget til fælles, har kunnet samles foran skærme, skriver Simone Pirchert, cand. mag. i film- og medievidenskab og tilrettelægger i dette indlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tilrettelægger: Hold fast i fjernsyn, der samler os

Public service-indhold, som samler os på tværs, udfordrer de bobler, som vi i højere grad synes at lukke os inde i.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en tid, hvor medieudbuddet både er enormt og endda skræddersyet til den enkeltes præferencer, beder jeg en bøn til mediehusene om at holde fast i fjernsyn, der samler danskerne.

Det er langtfra sådan, man har tilgået public service-opgaven i det nye medieforlig. Ifølge Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, bør fremtidens medier nemlig være et sted, »... hvor man selv kan vælge at stykke sin egen lille sammenhængskraft sammen«, som han sagde i ’Vi ses hos Clement’ på DR 2 i september.

Forestillingen om et fællesskab og de værdier, som fællesskabet består af, er netop det, som er væsentligt for vores sammenhængskraft

Den nye medievirkelighed er allestedsnærværende, moderne teknologi er allemandseje, og danskernes medievaner former sig hastigt derefter. Vores nye omgang med medier bærer præg af, at vi sjældent samles foran det, som for bare få år siden kunne omtales som husalteret. Vi sidder i stedet med hver sin skærm og oplever indhold i eget selskab, som endda kurateres til at tale direkte til vores særegne interesser.

Den nye medievirkeligheds teknologiske landvindinger har sikret, at det indhold, vi eksponeres for, plejer de forestillinger, vi har om livet. Derfor har det aldrig været vigtigere, at de danske public service-medier tilbyder os noget andet. Noget, der kan befri os for vores eget livssyn og sætte os i relation til hinandens forskellighed.

TV 2-programmet ’Årgang 0’ er et udmærket eksempel på et tv-program, der trods den øgede individualisering har formået at samle danskerne gennem snart to årtier. Ud over at være den mest sete faktaserie nogensinde i dansk mediehistorie har ’Årgang 0’s samlende effekt givet seere et større udbytte end som så. De medvirkende børns udvikling fra nuttede små poder til langlemmede akavede teenagere har ikke kun fungeret som underholdende primetime-tv, men har også igangsat vigtige samtaler rundtomkring i de danske tv-stuer.

Et program som ’Årgang 0’ har italesat alt fra konkurrencestatens indvirkning på ungdommen til bearbejdelse af sorg og stress. Programmet og dets medvirkende stormer ikke frem med konfrontationer, men har i stedet skabt en arena baseret på sympati og empati, hvor selv eksistentielle emner kan komme på dagsordenen.

Der gives ingen færdige løsninger på, hvordan livet håndteres bedst, men i stedet igangsætter programmet samtaler om de forskelle og ligheder, et dansk familieliv synes at bestå af.

’Den store bagedyst’ og ’X Factor’ er programmer, der også er i stand til at samle seere i millionklassen. Dog er disse konkurrencedrevne programmer i høj grad en iscenesat virkelighed. ’Årgang 0’ har adskilt sig fra disse programmer ved at samle os om en autentisk fortælling om virkeligheden uden konfettikanoner og sms-afstemninger, men med vasketøj og leverpostejsmadder.

Nok synger ’Årgang 0’ på sidste vers, men tv-dokumentaren har vakt mere end genklang i de danske hjem

Public service-indhold, som samler danskerne på tværs, udfordrer de bobler, som vi i højere grad synes at lukke os inde i, og får os til at tage stilling til fællesskabet og dets værdier.

Nok synger ’Årgang 0’ på sidste vers, men tv-dokumentaren har vakt mere end genklang i de danske hjem. ’Årgang 0’ har tilbudt danskerne udsyn og indsigt i forskellige danske familiers liv på en måde, så seere, der ikke nødvendigvis har meget til fælles, har kunnet samles foran skærmen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forestillingen om et fællesskab og de værdier, som fællesskabet består af, er netop det, som er væsentligt for vores sammenhængskraft. Især i en tid, hvor de store samlende institutioner er i opbrud. Den danske teolog Hal Koch skrev allerede i sin bog ’Ordet eller sværdet’ i 1945, at demokratiet netop beror på samtalen: »... gennem samtalen når [man] til en bedre og rimeligere forståelse og derudfra formår [man] at træffe en afgørelse, som ikke alene tjener en enkelt person eller klasse, men som tager billigt hensyn til helheden«.

Denne tanke er vigtig at forholde sig til i en tid, hvor vi sjældnere har anledning til at samles og opleve verden i selskab med hinanden.

Medierne har den unikke funktion, at de kan udvide horisonter. Samtalen, som opstår i selskab med medierne, giver anledning til at reflektere over egen tilværelse såvel som at diskutere de værdier, fællesskabet består af.

Ved at skabe et rum for samtale nærmer vi os hinanden i en verden, hvor fragmentering og polarisering synes at kendetegne flere aspekter af tilværelsen. Det er en opgave, det er nødvendigt at værne om både nu og i fremtidens medier.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden