0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny generalsekretær i Oxfam Ibis: Tror man, at en vis ulighed er vigtig for et samfunds dynamik, hænger man fast i noget idealistisk vraggods

I næste uge tiltræder Kristian Weise som ny generalsekretær i udviklingsorganisationen Oxfam Ibis. Han vil fortsætte den globale kamp mod uligheden – og det bliver med folkeligt engagement som det stærkeste våben.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Kristian Weise skal fra 15. februar være generalsekretær for udviklingsorganisationen Oxfam/Ibis.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I et af verdens mest lige lande ligner det en næsten uoverstigelig opgave: At overbevise danskerne om, at ulighed er den mest presserende udfordring for verdenssamfundet. Men den kommende generalsekretær for udviklingsorganisationen Oxfam Ibis, Kristian Weise, er fuld af fortrøstning.

»Som ny generalsekretær bliver det min hovedopgave at understrege, at der stadig er masser af fattigdom at bekæmpe ude i verden – og at vi må bekæmpe ulighed. Skal den kamp lykkes, handler det netop om at få danskerne til at opfatte kampen mod ulighed som vigtig og aktuel«.

Derfor blæser han nu til kamp mod de politikere og meningsdannere, der forsøger at tale uligheden ned som en ødelæggende udvikling.

Jeg ved, at danskerne kan mærke, at vores samfund er ved at forandre sig, og det gør folk bekymrede for fremtiden

»Er man – som det er tilfældet for flere danske politikere – af den opfattelse, at en vis ulighed er vigtig for et samfunds dynamik, hænger man ganske enkelt fast i noget idealistisk vraggods. Og man evner ikke at se de ødelæggende effekter, uligheden har for mange lande verden over«.

Men nu kan man jo bekæmpe ulighed på mange måder. Man kan sørge for, at fattige mennesker får en uddannelse, eller at virksomheder ikke udbytter afrikanske lande. Hvor mener du, det er særlig vigtigt for Oxfam Ibis at sætte ind?

»Lige nu er der ikke fair økonomiske spilleregler på globalt plan, så det har vi en ambition at gøre noget ved. I dag kan økonomien således sagtens vokse på globalt plan, uden at det kommer alle til gode. Det er et kæmpe problem, og vi vil gerne skabe nogle mere retfærdige politiske strukturer, så alle kan nyde godt af udviklingen. Og så vil vi gerne give almindelige mennesker i udviklingslandene mulighed for selv at påvirke de politiske beslutningsprocesser, der er i landet«.

Som tidligere direktør i den uafhængige centrumvenstre-tænketank Cevea er Kristian Weise ikke pludselig dumpet ned i det politiske arbejde. Men med rykket til udviklingsarbejdet bliver fokus flyttet fra national til global politik. Det gør imidlertid langt fra de politiske problemer, vi oplever i Danmark, irrelevante. For de er koblet til de problemer, der holder de fattigste lande tilbage: