Forestil Dem en verden, hvor alle 7,7 milliarder mennesker frit kan forlade deres fødeland og uden videre bosætte sig i et andet, mere velfungerende land. Ingen bøvlede visumregler, ingen krav om tilknytning, ingen strikse myndigheder, der sorterer folk efter etnicitet og religion. Bare et stort skilt med teksten ’Velkommen til vores land – held og lykke med at få et job og skabe jer et bedre liv!’ til de fremmede, der i massevis vil krydse grænsen.
For de fleste – ikke mindst i Vesten – er det ren dystopi. Et skrækscenarie, der vil slå bunden ud af vores velfærdsstater og sende civilisationen til tælling.
Men ikke for Bryan Caplan, der er amerikansk professor i økonomi ved George Mason University i Virginia og selverklæret økonomisk libertarianer. For ham er åbne grænser et ønskescenarie, og det kan kun gå for langsomt.
»Den måde, vi har opdelt verden på i dag, er dybt uretfærdig. Global apartheid, rent ud sagt. Vi i Vesten blokerer for, at folk, der har været så uheldige at blive født i et fattigt, dysfunktionelt land, kan flytte til et bedre land, få et job og skabe sig en bedre tilværelse. Det er i mine øjne en forfærdelig ond ting at gøre imod uskyldige mennesker, og der skal være virkelig gode grunde til, at man opretholder sådan et system. Det mener jeg ikke, der er. Tværtimod er der mange gode grunde til, at vi åbner vores grænser. Det vil både gavne de indvandrere, der kommer, de arbejdsgivere, der ansætter dem, og de lande, der modtager dem. Det vil simpelthen skabe en bedre og meget rigere verden«, siger professor Bryan Caplan over telefonen fra USA.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar