Kvindelige økonomer afbrydes oftere, får langt flere spørgsmål og mødes oftere af enten ’nedsættende’ eller decideret ’fjendtlige’ spørgsmål, når de præsenterer deres forskningsresultater for deres kolleger. Og ganske ofte er det mændene, der bombarderer kvinderne med de mange spørgsmål.
Det viser helt ny forskning fra en gruppe økonomer fra bl.a. de to prestigefyldte amerikanske universiteter Stanford og Yale.
»Kvinder modtager omkring 12 procent flere spørgsmål end deres mandlige forskerkolleger, og da vi kiggede nærmere på spørgsmålene, stod det klart, at det sjældent var væsentlige videnskabelige spørgsmål. De havde snarere karakter af afbrydelser«, siger franske Pascaline Dupas, der er økonomiprofessor på Stanford University og en af forfatterne til studiet.
Økonomerne har kortlagt i alt 460 forskerseminarer og såkaldte jobkonferencer på amerikanske universiteter, hvor typisk yngre økonomer holder oplæg foran et publikum af studerende, lektorer, professorer og andre tilhørere. Begge slags seminar spiller en helt afgørende rolle i forskermiljøet og kan være afgørende for senere publicering af resultater eller karrieremuligheder på de bedste universiteter.
»Vores forskning siger ikke noget om, hvad det konkrete resultat af alle de her spørgsmål er. Om man får bedre forskning eller ej. Men man kunne stoppe op og spørge sig selv, hvad det mon betyder for kvinder over årene, hvis de afbrydes omkring 12 procent mere igennem hele deres forskerkarriere som økonom«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar