Tegning: Per Marquard Otzen (arkiv)

Tegning: Per Marquard Otzen (arkiv)

Debat

Alternativet: Vi vil fravælge paneldebatter, hvis de kun består af mænd

Alternativet vil sikre en rig debat, hvor kvinder er mere med til at sætte en dagsorden.

Debat

Alternativets folketingsgruppe har i dag valgt at aflægge et løfte. Fremover vil vi takke nej til at deltage i paneldebatter, hvis der ikke deltager både kvinder og mænd.

Og hvorfor så det?

For at sikre en rig debat, og for at sikre at kvinder i langt højere grad får en stemme og er med til at sætte en dagsorden.

Mænd og kvinder ser sjældent 100 procent ens på verden. Vi ser på samfundet med forskellige udgangspunkter, vinkler og erfaringer i bagagen. Når samfundsdebatten og ekspertpaneler domineres af mænd, går vi derfor glip af værdifuld viden og nuancer – og halvdelen af befolkningen står tilbage uden kønsmæssig repræsentation.

Vi er så vant til overvægten af mænd i den offentlige debat og politik, at vi ikke engang lægger mærke til den længere. Og det sker ikke af ond vilje. Der er næppe nogen debatarrangører, der sidder og gnider sig i hænderne, imens de planlægger en paneldebat kun bestående af mænd.

Vi vil opfordre alle - i det offentlige liv, i politik, men også derhjemme i stuerne - til at være opmærksomme på ligestilling i debatten og hverdagen

Vi er altså ikke oppe imod bevidst diskrimination, vi er oppe imod manglende bevidsthed.

Alternativet vil ikke pege fingre af nogen eller starte en skyttegravskrig imellem kønnene. Vi ønsker en så ligelig fordeling af stemmer i debatten som muligt – det gælder selvfølgelig også, hvis det er mænd, der overses. En ændring af repræsentation og kulturelle mønstre er ikke noget, der sker over en nat – det er noget, vi alle skal øve os på.Det kræver opmærksomhed, vilje og en stadig skubben til debatten.

Det er blandt andet det, vi i Alternativet gør, når vi fremover fravælger paneldebatter, hvis de kun består af mænd – eller kvinder for den sags skyld.

NOA REDINGTON

Det er det, vi gør, når vi gennemgår vores lovforslag for at sikre, at de ikke rammer kønsmæssigt skævt og det er det, vi gør i vores daglige arbejde, f.eks. på vores gruppemøder, hvor vi taler skiftevis mand-kvinde for at sikre, at begge køn kommer til orde. Det har allerede givet vores debatter en større bredde og flere nuancer.

Vi vil opfordre alle – i det offentlige liv, i politik, men også derhjemme i stuerne – til at være opmærksomme på ligestilling i debatten og hverdagen. Er der nok af den? Og hvis ikke - hvordan får vi så mere?

Det har vi brug for alle gode bud på, uanset om de kommer fra kvinder eller mænd.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce