Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Per Marquard Otzen (arkiv)

Tegning: Per Marquard Otzen (arkiv)

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alternativet: Vi vil fravælge paneldebatter, hvis de kun består af mænd

Alternativet vil sikre en rig debat, hvor kvinder er mere med til at sætte en dagsorden.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alternativets folketingsgruppe har i dag valgt at aflægge et løfte. Fremover vil vi takke nej til at deltage i paneldebatter, hvis der ikke deltager både kvinder og mænd.

Og hvorfor så det?

For at sikre en rig debat, og for at sikre at kvinder i langt højere grad får en stemme og er med til at sætte en dagsorden.

Mænd og kvinder ser sjældent 100 procent ens på verden. Vi ser på samfundet med forskellige udgangspunkter, vinkler og erfaringer i bagagen. Når samfundsdebatten og ekspertpaneler domineres af mænd, går vi derfor glip af værdifuld viden og nuancer – og halvdelen af befolkningen står tilbage uden kønsmæssig repræsentation.

Vi er så vant til overvægten af mænd i den offentlige debat og politik, at vi ikke engang lægger mærke til den længere. Og det sker ikke af ond vilje. Der er næppe nogen debatarrangører, der sidder og gnider sig i hænderne, imens de planlægger en paneldebat kun bestående af mænd.

Vi vil opfordre alle - i det offentlige liv, i politik, men også derhjemme i stuerne - til at være opmærksomme på ligestilling i debatten og hverdagen

Vi er altså ikke oppe imod bevidst diskrimination, vi er oppe imod manglende bevidsthed.

Alternativet vil ikke pege fingre af nogen eller starte en skyttegravskrig imellem kønnene. Vi ønsker en så ligelig fordeling af stemmer i debatten som muligt – det gælder selvfølgelig også, hvis det er mænd, der overses. En ændring af repræsentation og kulturelle mønstre er ikke noget, der sker over en nat – det er noget, vi alle skal øve os på.Det kræver opmærksomhed, vilje og en stadig skubben til debatten.

Det er blandt andet det, vi i Alternativet gør, når vi fremover fravælger paneldebatter, hvis de kun består af mænd – eller kvinder for den sags skyld.

NOA REDINGTON

Det er det, vi gør, når vi gennemgår vores lovforslag for at sikre, at de ikke rammer kønsmæssigt skævt og det er det, vi gør i vores daglige arbejde, f.eks. på vores gruppemøder, hvor vi taler skiftevis mand-kvinde for at sikre, at begge køn kommer til orde. Det har allerede givet vores debatter en større bredde og flere nuancer.

Vi vil opfordre alle – i det offentlige liv, i politik, men også derhjemme i stuerne – til at være opmærksomme på ligestilling i debatten og hverdagen. Er der nok af den? Og hvis ikke - hvordan får vi så mere?

Det har vi brug for alle gode bud på, uanset om de kommer fra kvinder eller mænd.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden