Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sexolog. Der findes 230.000 muslimer i Danmark, og nu tilbyder Fatima El-Hajj som den første hjælp til dem med seksuelle problemer.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Sexolog. Der findes 230.000 muslimer i Danmark, og nu tilbyder Fatima El-Hajj som den første hjælp til dem med seksuelle problemer.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Jeg vil være den første muslimske 'Joan Ørting'

Det er på tide, at vi bryder tabuet om sex blandt danske muslimer.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har muslimer også sex?

Ja, tro det eller ej. Når danske muslimer ikke har travlt med at undergrave demokratiet og den danske kultur med halalslagtet kød, er de faktisk også mennesker, som spiser, sover og dyrker elskov.

Deraf følger, at de selvfølgelig også har udfordringer og problemer i soveværelset. Men i og med at det er så stort et tabu, fører det til, at de ikke søger hjælp, hvilket i værste konsekvens fører til skilsmisse, utroskab og andre problemer.

Efter at have set og oplevet dette kolossale behov har jeg valgt at specialisere mig som islamisk sexolog.

Jeg har allerede modtaget et hav af henvendelser særlig fra unge, som ikke nødvendigvis er i forhold, men som bokser med masser af tanker, og de ved ikke, om de er rigtige eller forkerte

For over et år siden påbegyndte jeg en uddannelse som certificeret sexolog hos Joan Ørting, samtidig med at jeg har gennemført en uddannelse i islam, sex og etik på det anerkende muslimske universitet Zaytouna College i USA. Og reaktionerne har været overvældende og spænder fra fordømmelse og trusler til opbakning.

Heldigvis er de fleste henvendelser af den sidstnævnte art, og min Facebook- og e-mail-indbakke er da også blevet bombarderet med omkring 100 henvendelser på bare tre dage, efter at jeg gik ud og fortalte om mit arbejde.

Altså er et flertal af henvendelserne positive og vidner om, at danske muslimer bokser med de samme udfordringer som alle andre og, måske vigtigere endnu, blot har ventet på et forum eller en person, som kunne besvare deres spørgsmål.

Jeg finder det dog særdeles interessant, at en del af den modstand, jeg allerede har mødt, kommer fra etniske danskere.

Man skulle ellers tro, at en islamisk sexolog ville vække begejstring ude hos DF-segmentet, men tværtimod er jeg af nogle blevet mødt med skepsis og foragt, for hvorfor skal jeg absolut være en ’islamisk’ sexolog?

Jeg ved ikke, hvad baggrunden for denne reaktion er, men måske skyldes det, at højrefløjens traditionelle billede af den undertrykte tørklædekvinde langsomt er ved at krakelere og nu har fået endnu et søm i kisten.

Det største kritikpunkt, jeg har mødt internt fra såkaldte salafister, har været: »Hvis folk har problemer, kan de da bare henvende sig til en imam og få svar«.

Det svar vidner om, hvor voldsomt tabuiseret et emne vi har at gøre med, for lad mig vende det på hovedet:

Når du – som muslim – har fået influenza, har ondt i hovedet og hoster, hvem kontakter du så? Forhåbentlig din læge. Når du har ondt i tænderne, hvem tager du så fat i? Jeg vil gætte på en tandlæge. Og hvis træværket i dit hus er gået i stykker? En tømrer ville være et godt bud.

Godt; hvis du har seksuelle problemer med din ægtemand eller hustru, og det er årsag til store frustrationer, hvem tager du så fat i?

Yes, du gættede rigtigt; en sexolog.

Derudover vidner mange af disse kommentarer om, at der hersker stor uvidenhed omkring, hvad en sexolog har til opgave. Det er ikke her, du kommer og får en sludder for en sladder, eller hvor du og tøserne kan videregive de nyeste slibrige rygter.

Nej, en traditionel sexolog har præcis samme opgave som en læge; at diagnosticere årsagen til det seksuelle problem, du kommer med, for efterfølgende at arbejde med dig/jer på en løsning.

Desuden har jeg præcis samme tavshedspligt som enhver anden læge, advokat eller psykolog.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så kunne man, som jeg da også er blevet skudt i skoene, spørge: Hvorfor skal du så være en ’islamisk’ sexolog? Og svaret må være, at uagtet, hvad man har af holdninger til islam og andre religioner, så findes der i dag 1,6 milliarder muslimer i verden, heraf 230.000 i Danmark.

LÆS ARTIKEL

Mange af disse, inklusive mig selv, tillægger islam en stor værdi, som en bærende del af vores identitet. Så først og fremmest kan det afholde mange muslimer fra at kontakte en dansk sexolog, at de kan få henvisninger eller løsninger, som strider imod deres tro, f.eks. henvisning til en swingerclub.

Så det, at de allerede kan identificere sig med mig, skaber en vis tillid, som kan være grobund for den videre konsultation. Så helt konkret har jeg igennem mine uddannelser erfaret, hvilke retningslinjer der eksisterer inden for islam, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er.

Men faktisk vil I – såvel som de fleste muslimer – blive voldsomt overrasket over, hvor vide og detaljerede rammer der findes for samværet imellem to mennesker inden for islam.

For mange unge muslimer, hvor sex først er aktuelt ved ægteskab, opstår der også en enorm usikkerhed og nysgerrighed, som på grund af tabuerne ikke kan løses, og som i visse tilfælde ender i skilsmisse

Men når et emne bliver tabuiseret, vokser fokusset på alle forbuddene, og mulighederne skubbes i baggrunden.

Samtidig er det vigtigt at forstå, at der inden for islamisk teologi eksisterer et helt område af litteratur, som kun er forbeholdt diskussionen af samværet imellem kone og mand, hvorfor islam faktisk er langt mere frisindet, end man skulle tro.

Det er måske også vigtigt at understrege, at mit arbejde ikke er forbeholdt par, da der også er og skal være plads til, at enkeltpersoner kan kontakte mig.

Jeg har allerede modtaget et hav af henvendelser, særligt fra unge, som ikke nødvendigvis er i forhold, men som bokser med masser af tanker, og de ved ikke, om de er rigtige eller forkerte, eller problemer, som de ikke kan finde en løsning på. Det er et klart udtryk for, at der et kæmpe arbejde forude med især de unge muslimer i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For mange unge muslimer, hvor sex først er aktuelt ved ægteskab, opstår der også en enorm usikkerhed og nysgerrighed, som på grund af tabuerne ikke kan løses, og som i visse tilfælde ender i skilsmisse.

Mit håb er, at jeg og andre kan få løst op for dette tabu og skabe en tryg atmosfære, som i sidste ende kan føre til, at danske muslimer herhjemme kan komme med alle de spørgsmål og henvendelser, som de måtte have på hjerte. En slags muslimernes svar på Joan Ørting.

Tiden for tabuer og dæmonisering er ovre, og mit håb er, at jeg igennem mit arbejde kan få løsnet op og forhåbentlig gøre en masse par lykkelige.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden