Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacques Brinon/AP
Foto: Jacques Brinon/AP

Kompromis. Unescos generalsekretær, Irina Bokova, har udskudt udstillingen 'Folk, bog, land - Det jødiske folks 3.500 år lange forhold til det Hellige Land' til juni.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


22 arabiske lande ville censurere udstilling om jødisk historie

FN's Unesco lukkede udstilling fem dage, før den skulle være åbnet i Paris.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Til indledning: I denne uge præsenterede den tyske Bertelsmann Stiftelse sit såkaldte Transformation Index.

Hvert andet år de sidste ti år har Bertelsmanns liste gjort status over den politiske og økonomiske udvikling i 129 lande, der er på vej mod et demokrati, garanteret af en retsstat og en socialpolitisk ansvarlig markedsøkonomi.

De i alt 18 anvendte kriterier lever op til de strenge normer for demokrati, social retfærdighed og bæredygtighed, der er en selvfølge i de nordiske lande. 250 eksperter vurderer de enkelte lande og hinandens bedømmelser. Resultatet kan vanskeligt blive mere præcist.

Det overordnede resultat er ikke opmuntrende.

75 lande betegnes i undersøgelsen som demokratiske. Det rækker fra vidt udviklede demokratier til stærkt begrænsede demokratier. I 59 af disse 75 lande er de demokratiske standarder i løbet af de seneste otte år gået tilbage.

I EU er det gået stærkest ned ad bakke i Ungarn. Men der er heller ingen grund til at juble over Bulgarien og Rumænien.

Demokratierne repræsenterer et klart mindretal i verden, og de bliver færre. Et af de lande, der er faldet helt ned under tærsklen og må anses for et autokratisk land, er Vladmir Putins Rusland. Det er nu med i gruppen af 54 hel- eller halvdiktaturer.

I denne kommentar kaster vi et nærmere blik på Mellemøsten.

Her er Syrien listens nr. 128, næst efter Somalia på sidstepladsen, nr. 129. De to lande har taget de største skridt væk fra det velkendte diktatur frem mod et rent og blodigt anarki.

LÆS LEDER

Syrien, Jordan, Saudi-Arabien og Iran betegnes på Bertelsmanns liste som »hårde autokratier«. Egypten er et »moderat autokrati«. Men denne placering er beregnet før militærkuppet, der reelt har genindført diktaturet. Tyrkiet og Libanon er »slet fungerende demokratier«.

I mandags skulle Unesco, FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur, have åbnet en udstilling om ’Folk, bog, land – Det jødiske folks 3.500 år lange forhold til det Hellige Land’.

30 plancher i Unesco’s hovedkvarter i Paris skulle have fortalt det jødiske folks lange historie i »det hellige land«. Medarrangør var Simon Wiesenthal Center i Los Angeles. Invitationer til særligt indbudte var for længst sendt af sted.

Men så skete der det, at gruppen af arabiske lande i Unesco, 22 i alt, 14. januar protesterede over for generalsekretær Irina Bokova.

De 22 fordømte udstillingen: »Sagen fremmes af dem, der modsætter sig fredsbestræbelserne. Mediekampagnen for udstillingen vil uundgåeligt skade fredsforhandlingerne, den amerikanske udenrigsminister John Kerrys uophørlige anstrengelser og Unesco’s neutralitet«, skrev de 22 arabiske lande.

Det lod Bokova sig ikke sige to gange. Dagen efter meddelte hun i et brev til Simon Wiesenthal Centret, at udstillingen var »udsat på ubestemt tid«. Det hed nu, fem dage før åbningen, at et antal »uløste problemer med tekst og historie« kunne »bringe fredsprocessen i fare«.

Den amerikanske regering greb omgående ind over for Bokova og bad hende sikre, at udstillingen ikke var aflyst, og at den snarest muligt ville blive åbnet. Hermed var det slået fast, at Kerry, USA’s udenrigsminister, ikke delte de 22 arabiske landes frygt for, at Unesco-udstillingen ville sabotere hans arbejde.

I tirsdags meddelte en slukøret Bokova så, at udstillingen åbner til juni.

Så vidt så godt.

Ordet ’Israel’ forekommer ikke i navnet på udstillingen, der handler om jødernes uomtvistelige historiske forhold til »det hellige land«. At en organisation, hvis formål er uddannelse, påtager sig et sådant projekt, må betragtes som en selvfølge.

Man må derfor antage, at de 22’s hensigt endnu en gang har været at anfægte Israels ret til eksistens som nation. Den forudsætter bl.a. de 3.500 års historie.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS DEBAT

Den franske intellektuelle Bernard-Henri Lévy kaldte på sin hjemmeside La règle du jeu de 22 arabiske lande for forblindede:

»Ansigt til ansigt med den iranske atomtrussel, nedfrysningen af den egyptiske revolution, nedkæmpelsen af de fredelige demokratiske ønsker i Bahrain og Emiraterne og sidst men ikke mindst den kære Bashar al-Assads massakre på 130.000 syrere ser den Arabiske Liga kun én seriøs trussel i regionen: Israel, altid Israel, det meget lille Israel, siden det som alle folk i verden ønskede at støtte sig til sin historie, sine grundlæggende fortællinger og varigheden af sin tilstedeværelse på den jord, hvor landet er oprettet«.

Der er ingen store overraskelser i Bertelsmanns indeks. Men de tørre tal bekræfter og støtter opfattelser, der måske ellers kunne afvises som fordomme.

I Europa, for slet ikke at tale om Paris, skal vi stadig kunne se, hvad der er op og ned. Hvis vi vil.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden